Πώς το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας αλλά κι άλλων μελών σε όλους τους τομείς της δημοκρατίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αφίχθη στην πρώτη του  σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα προκειμένου να θέσει επί τάπητος την αναζωπύρωση των δημοκρατικών αξιών των κρατών μελών του. Η Rachel Ellehuus, υποδιευθύντρια και ανώτερο στέλεχος του Προγράμματος «Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία» στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν πρόκληση για την προστασία αυτών των βασικών αξιών. Και φυσικά υπάρχουν κι άλλες χώρες σαν και αυτήν. «Η Τουρκία δεν είναι η μόνη» που ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ παρουσιάζει μια σταθερή  υποχώρηση από τις δημοκρατικές αξίες που στηρίζουν τη συμμαχία, δήλωσε η Ellehuus στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ahval News σε πρόσφατη διαδικτυακή της συνέντευξη. Μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχουν ακολουθήσει παρόμοια με την Τουρκία αυταρχική πορεία, ενώ άλλα μέλη όπως η Ελλάδα, δημιουργούν ανησυχίες ως προς ορισμένους τομείς

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για δημοκρατική ανανέωση εντός του ΝΑΤΟ, ως επέκταση της ασφάλειας της συμμαχίας. Τα ζητήματα της διαφθοράς, του διχαστικού «ψεύτικου λαϊκισμού», της ασέβειας προς το κράτος δικαίου και των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου,  ανοίγουν, κατά την άποψή του, την πόρτα σε μια επικίνδυνη αποσύνθεση, την οποία οι αντίπαλοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Η Ellehuus, σε άρθρο που η ίδια συνυπέγραψε, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει τις δικές του δημοκρατικές αξίες, καθώς επίσης ότι τα μέλη που οπισθοδρομούν στον αντιφιλελεύθερο αυταρχισμό θα πρέπει να λογοδοτήσουν με τρόπους που δεν θα υπονομεύσουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Για το σκοπό αυτό, η ίδια μαζί με τον Pierre Marcos, τον άνθρωπο με τον οποίο συνυπέγραψαν το άρθρο, συνέστησαν το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς για τη διαχείριση και επίλυση διαφορών εντός της συμμαχίας, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα κινήτρων το οποίο θα αποθαρρύνει την περαιτέρω αποσύνθεση της δημοκρατίας στο εσωτερικό. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της τήρησης από τα μέλη των αρχών που αναφέρονται στο προοίμιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και την αύξηση του πολιτικού κόστους σε περίπτωση απομάκρυνσης.

Κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της ύπαρξής του, το ΝΑΤΟ έχει την τάση να κάνει τα στραβά μάτια στα θετικά προσκείμενα προς αυταρχικές πρακτικές μέλη του, σύμφωνα πάντα και με το μοντέλο συναίνεσης. Η Πορτογαλία εισήλθε στη συμμαχία κατά την ίδρυσή της, παρόλο που η διακυβέρνηση της βρισκόταν στα χέρια του δικτάτορα Antonio Salazar. Επίσης, στην Ελλάδα, από το 1967 έως το 1974, κυβερνούσε μια στρατιωτική χούντα που ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα.

Η Τουρκία, η οποία βίωσε τρία επιτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα και μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, έχει ξεχωρίσει κατά κάποιο τρόπο, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει υπονομεύσει «ενδόμυχα όρια» εντός του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Ellehuus. Αυτή η πρακτική σχετίζεται με ενέργειες που επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα της συμμαχίας να δράσει, αμφισβητώντας τις αμυντικές της ανάγκες. Παραδείγματα τέτοιων ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας είναι η αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, η συνεχόμενη πρόκληση διμερών διαφορών με άλλα μέλη και η αποδυνάμωση των δηλώσεων των οποίων η ισχύς εξαρτάται από την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Ellehuus, η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί από την αίσθηση ότι οι δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια της δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν ένα σημείο που τόνισε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο επαναλήφθηκε από τους συμβούλους του εν όψει της συνόδου. Το ίδιο σημείο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δικαιολογηθούν οι μονομερείς ενέργειες  της Άγκυρας, που αφορούσαν τους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως οι επιδρομές της στη βόρεια Συρία.

Η Ellehuus υποστηρίζει ότι πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση όπου η Τουρκία δεν είναι μόνη της. Αλλά νομίμως ή όχι, πιστεύει ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θα μπορούσαν να αποφύγουν τη δημιουργία αναταραχής για το ΝΑΤΟ, καταβάλλοντας περισσότερες προσπάθειες για την δημιουργία κοινής άποψης και συμφωνίας με τους συμμάχους της σχετικά με αυτές τις ανησυχίες. Παράλληλα, εάν η Τουρκία συνεχίσει να είναι «κακός σύμμαχος» εξαιτίας της αδιαφορίας της προς τα συλλογικά συμφέροντα χωρίς να φέρει καμία ευθύνη, θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ταραξία.

«Εάν οι χώρες μπορούν να συμπεριφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, φυσικά και θα επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά», δήλωσε η Ellehuus.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου