Ενεργή η συμμετοχή των Αβδήρων στη διάσκεψη του Συνδέσμου Αρχαίων Πόλεων Μαύρης Θάλασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στην «καρδιά» του ποντιακού ελληνισμού της Ρωσίας βρέθηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων
Γιώργος Τσιτιρίδης:
«Ξεκινάει ένα εγχείρημα που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στη «γέννηση» τουριστικών διαδρομών με την Ανάπα, αλλά και μια μελλοντική αδελφοποίηση…»

Στην Ανάπα της Ρωσίας βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Αβδήρων, κύριος Γιώργος Τσιτιρίδης, στο πλαίσιο διάσκεψης του Συνδέσμου Αρχαίων Πόλεων Μαύρης Θάλασσας, μετά από σχετική πρόσκληση, όπου μεταξύ άλλων είχε επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα, η Ρωσο-Ελληνική διάσκεψη, αν και πραγματοποιήθηκε με αρκετούς περιορισμούς λόγω Covid, περιλάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και επαγγελματικούς-επιχειρηματικούς χώρους καθώς και συναντήσεις με τους ομογενείς.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από Άβδηρα, Αρχαία Ολυμπία, Κόρινθο και Κατερίνη, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου πολιτισμικής κληρονομιάς ΑΜ-Θ, συζητήθηκε η χρήση της αρχαίας κληρονομιάς ως μέσου αμοιβαίου εμπλουτισμού των πολιτισμών Ρωσίας και Ελλάδας, η δημιουργία και ενίσχυση διαδημοτικών δεσμών και η πρακτική συνεργασία μεταξύ Ρωσικών και Ελληνικών πόλεων αρχαίας κληρονομιάς στους τομείς του τουρισμού, της αρχαιολογίας και των μουσείων. Επίσης, εξετάστηκαν οι προοπτικές δημιουργίας Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς.

  «Ο Σύνδεσμος Αρχαίων Πόλεων Μαύρης Θάλασσας αφορά πόλεις που ιδρύθηκαν στην αρχαιότητα από Έλληνες και έχει σκοπό να καθιερωθεί σε ετήσια βάση με ακόμη περισσότερες συμμετοχές, ώστε να υπάρξουν αδελφοποιήσεις αλλά και να δημιουργηθούν τουριστικές διαδρομές μέσα από αμοιβές επισκέψεις κατοίκων αυτών των περιοχών…» όπως αναφέρει, σχετικά, ο Δήμαρχος Αβδήρων.

 
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γ. Τσιτιρίδης, έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στο ελληνικό στοιχείο της περιοχής καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασύνδεση του όλου εγχειρήματος επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών και των πόλεων με όρους, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς.

Ειδικότερα, πρόταση του Δημάρχου Αβδήρων είναι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας να έρχονται στα Άβδηρα φοιτητές από την περιοχή της Ανάπα που σπουδάζουν αρχαιολογικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μελλοντικά μια αδελφοποίηση, ώστε η δράση να έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Με δεδομένο το γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούν χιλιάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι απλώς γνωρίζουν την ιστορικότητα της περιοχής μας, αλλά, πλέον, θα έχουν παραπάνω κίνητρα να την επισκεφτούν.

Τέλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Δήμου Αβδήρων στην πρωτοβουλία, ο ίδιος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι, «η Ανάπα έχει μια μακραίωνη σχέση με τον ελληνισμό. Φιλοξενεί αρχαιολογικούς χώρους του 5ου και του 6ου π.χ. αιώνα που κατασκευάστηκαν από Έλληνες. Ενώ, στην περιοχή υπάρχει και ένας συνοικισμός 10.000 κατοίκων η πλειοψηφία του οποίου είναι Έλληνες του Πόντου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι την περιοχή επισκέφτηκε πρόσφατα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κύριος Δένδιας, όπου είχε επαφές και με ομογενείς. Πρέπει να υπογραμμιστεί, δε, ότι η ελληνική κοινότητα της Ανάπα είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Είχαμε συνάντηση με τον γνωστό στην περιοχή Έλληνα οινοποιό. Ενώ, μας υποδέχθηκε και ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, φίλος της χώρας μας και καλός γνώστης των ελληνικών πραγμάτων αλλά και της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας επισκεφτήκαμε και την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσα στην πανδημία γι’ αυτό φέτος τα πράγματα ήταν πιο περιορισμένα από αυτό που θα μπορούσαν να είναι υπό διαφορετικές συνθήκες. Θα συνεχιστεί όμως και του χρόνου με μεγαλύτερη επιτυχία και οπωσδήποτε θα συμμετέχουμε κι εμείς…».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου