Κορονοϊός: Ούτε το καλοκαίρι μας σώζει από τον φονικό ιό – Απαιτείται μεγάλη προσοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


*Του Παναγιώτη Πεντζουρίδη, Δημοσιογράφου, Γενικού Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν να μειώσουν δραστικά την ταχεία εξάπλωση του ιού απουσία προληπτικών μέτρων, τα οποία αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας έναντι του κορονοϊού και τους θερινούς μήνες. Συνεπώς, για να μείνουμε ασφαλείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε προστατευτικές μάσκες και να τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου.

Αποτελέσματα μελέτης που αφορούν την επίδραση των κλιματολογικών παραμέτρων στη διασπορά του κορονοϊού δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science και ανασκοπούνται από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας, σε αντίθεση με τον καιρό, που θα καθορίσει τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου κορoνοϊού το προσεχές διάστημα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς οι εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές πόλεις ανά την υφήλιο.

Και στα τρία σενάρια, τα μοντέλα έδειξαν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των μεταδόσεων από SARS-CoV-2 μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε έναν πληθυσμό έχει αναπτύξει ανοσία. Στην πραγματικότητα, διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και αν ο SARS-CoV-2 είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι άλλοι εποχιακοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα ήταν αρκετή για να περιοριστεί η αρχική ταχεία εξάπλωσή του ιού στον άνθρωπο. Αυτό καθίσταται σαφές και από την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 αυτήν την περίοδο στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές.

Στα αποτελέσματα των μελετών υπήρξε μία αισιόδοξη νότα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η εξάπλωση του κορονοϊού όταν εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη θερινή περίοδο που κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτά τα ευρήματα, υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, μας υπενθυμίζουν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να μας συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης έναντι της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Έτσι, όπως γίνεται αντιληπτό, και με δεδομένη την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, ονομαζόμενης και ως “ΔΕΛΤΑ”, η θερμοκρασία θα μπορούσε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη μη διασπορά του φονικού ιού, εφόσον οι μεταλλάξεις δεν ήταν τέτοιες που να καθιστούν τα καιρικά φαινόμενα υποδεέστερα, έναντι της έντασης του φαινομένου.

Ισως – και μακάρι να μην επιβεβαιωθώ – αλλά δούμε και αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η ζωή πάει να αποκτήσει μία σχετική κανονικότητα, η αγορά προσπαθεί να βρει τον “βηματισμό” της, οι άνθρωποι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άφησε και φέτος η πανδημία και να προσδιορίσουν τη θέση και τη στάση τους απέναντι στη νέα πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα ερχόταν με τέτοιο βάναυσο τρόπο, με μία επιβολή που επιτάσσει η ίδια η φονική πανδημία, μία αφαίρεση επι της ουσίας της ελευθερίας βούλησης του ατόμου, που όμως τελικώς κρίνεται αναγκαία για την επιβίωσή του.

Και πως να σταματήσεις άλλωστε μία συνεχώς μεταλλασσόμενη πανδημία, όταν ακόμη και τα πιο αρρωστημένα μυαλά να την έχουν “στήσει” – κατά όπως λένε οι συνωμοσιολόγοι –  χάσανε και αυτοί τον έλεγχο, κάτι που φαίνεται περίτρανα απο τον τρόπο που κινούνται πλέον οι φαρμακοβιομηχανίες, τα κράτη και όλο το υγειονομικό προσωπικό του κόσμου.

Ενα είναι βέβαιο: οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα νέο τρόπο ζωής. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η πανδημία, το πότε θα καταφέρουν οι επιστήμονες να αναχαιτίσουν πλήρως ή τέλος πάντων να ελέγξουν τον ιό, αυτό μάλλον θα πάει “βλέποντας και κάνοντας”!

Η ευθύνη των κρατών, ως μοχλός εξουσίας υπο την έννοια μιας συγκροτημένης πολιτικής έναντι της υγείας των πολιτών είναι δεδομένη.

Δεδομένη όμως είναι και η ευθύνη η δική μας! Αφορά εμάς τους ίδιους, τον άμεσο περίγυρό μας, τους δικούς μας ανθρώπους και όλη την κοινωνία που ζούμε.

Αν δεν λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται καθημερινώς, αν δεν βάλλουμε σε δεύτερη μοίρα τις θεωρητικές μας – μπερδεμένες – σκέψεις, εάν δεν αφήσουμε πίσω τον εγωϊσμό μας, θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα και τότε οι υπαίτιοι θα είμαστε πρωτίστως εμείς!

Απ’ όπου και αν ξεκίνησε η “πυρκαγιά” της πανδημίας, μέσα στις φλόγες ας μην ψάχνουμε τον υπαίτιο! Θα υπάρξει χρόνος πολύς, αρκεί να είμαστε όλοι καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου