Απύθμενο θράσος από την Τουρκία: Ζητά απο την Ελλάδα να αναγνωρίσει “Τουρκική Μειονότητα” στη Θράκη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Η Τουρκία, αν και αναζητά πιλότους για τα μαχητικά F-16 αφού φυλάκισε τους περισσότερους μετά το “πραξικόπημα” του 2016, αν και ταλανίζεται με τη Μαφία που έχει πλοκάμια μέσα στον κυβερνητικό ιστό, αν και μοιράζει πατάτες και κρεμμύδια στους ολοένα και περισσότερους φτωχούς της, εντούτοις στο επίπεδο της Εξωτερικής Πολιτικής και δη έναντι της Ελλάδας τα πηγαίνει… περίφημα!!!

Πρόκειται σαφώς για απύθμενο θράσος, αφού εγείρει και πάλι θέμα “Τουρκικής Μειονότητας”, δηλαδή εθνοτικής μειονότητας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, διατηρώντας στο προσκήνιο ένα θέμα που όχι μόνο έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά τείνει να γίνει πλέον “γραφικό” έναντι των όσων πραγματικά πρέπει να συζητηθούν σε διμερές επίπεδο.

ΤΟΥΡΚΙΑ “ΕΓΚΑΛΕΙ” ΕΛΛΑΔΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στην άρνηση της ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Το Σάββατο, το υπουργείο κοινοποίησε δήλωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας της  Δυτικής Θράκης, η οποία επέκρινε τα πρόσφατα σχόλια του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε τηλεδιάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα χωριό που ονομάζεται Pasevik, με το ελληνικό του όνομα, Πομακοχώρια, καθώς και στα παιδιά της περιοχής ως Ελληνόπουλα ή «Παιδιά της Ελλάδος».

«Στηρίζουμε αυτή τη δήλωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα να τερματίσει την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των συγγενών μας που ζουν στην Ελλάδα και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Tweeter.

«Έχουν περάσει 31 χρόνια από τότε που η Ελλάδα στέρησε από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα το δικαίωμά της να εκλέγει θρησκευτικούς ηγέτες, κατά παράβαση διεθνών και διμερών συνθηκών. Η Ελλάδα διόρισε αξιωματούχους θρησκευτικούς ηγέτες ενάντια στη βούληση και σαφή αντίρρηση της Τουρκικής Μειονότητας», ανέφερε επόμενη ανάρτηση στο Tweeter.

Η κατάσταση για τις τουρκικές μειονότητες στη Δυτική Θράκη, μια περιοχή της Ελλάδας που συνορεύει με την Τουρκία, αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Η Τουρκία έχει επικρίνει την Αθήνα για διακρίσεις εις βάρος των πολιτών της Δυτικής Θράκης, κατηγορώντας την ότι περιορίζει τα δικαιώματά τους.  Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικρίνει ορισμένες από τις αποφάσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης λειτουργίας  τουρκικών συλλόγων, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβεβαιώσει το δικαίωμα των ελληνικών μειονοτήτων να αναφέρονται ως «Τουρκικές» το 2008.

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών, κατά την οποία τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα στάλθηκαν στην Τουρκία, με αντάλλαγμα εκατομμύρια Έλληνες από την Ανατολία. Σε αυτούς τους ανθρώπους, επιτρέπεται βάσει του ελληνικού συντάγματος, η ελευθερία άσκησης της θρησκείας τους, αλλά αναγνωρίζονται ως «Έλληνες Μουσουλμάνοι» παρά ως «Τούρκοι».

*Μετάφραση: Μεταφραστικό Τμήμα Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου