ΞΑΝΘΗ για όλους: Πρόταση υλοποίησης ψηφιακής στρατηγικής Δήμου Ξάνθης από τον δημοτικό σύμβουλο Τσαρεκτσή Τζενάν

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Την πρότασή του για την υλοποίηση ψηφιακής στρατηγικής από το Δήμο Ξάνθης, κοινοποίησε στα ΜΜΕ ο σύμβουλος της παράταξης ΞΑΝΘΗ για όλους του Σάββα Μελισσόπουλου Τσαρεκτσή Τζενάν.

Αναλυτικά όλη η πρότασή του:

Στις 17/03/2021 ανακοινώθηκε από το Δήμο Ξάνθης η επέκταση του ασυρμάτου μητροπολιτικού δικτύου στις παρακάτω περιοχές :
  • Δημαρχείο – Κεντρική Πλατεία, ένα (1) σημείο
  • Πλατεία Διοικητηρίου, ένα (1) σημείο
  • Πάρκο – Παιδική Χαρά (Βλαχοπούλου), ένα (1) σημείο
  • Πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, τρία (3) σημεία
  • Θεματικό Πάρκο Λημνίου, τρία (3) σημεία
  • Πάρκο Κυψέλης, δύο (2) σημεία

Η επέκταση αυτή του ασύρματου δικτύου προήλθε από χρηματοδότη μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από πρωτοβουλία του WiFi4EU. Θεωρούμε πως είναι ένα θετικό βήμα για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Με βάση τα δεδομένα της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (2016-2021) η  χώρα μας είναι κάτω από το μέσο ορό των υπόλοιπων χώρων ως προς την χρήση του Internet(0.38<0.45), ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρωπίνου δυναμικού (0,43<0,59) και τέλος ως προς της ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου (0,46<0,55).

 Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε:

Ο ΔΗΜΟΣ
μας τι ποσοστό  επένδυσε ή έχει προγραμματίσει να  επενδύσει σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επένδυσης, Περιφέρεια, Υπουργεία, Ευρωπαϊκά προγράμματα) για ενσωμάτωση υπηρεσιών Νέων τεχνολογιών
  • Εάν έχει προγραμματίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και ποια εκπαιδευτική πολιτική θα ακολουθήσει προκειμένου να καλύψει το ψηφιακό χάσμα και τον συγκεκριμένο αναλφαβητισμό;
  • Εάν έχει συνεργασία με την «Κοινωνία Πληροφορίας Α.Ε» για την υποστήριξη και φιλοξενία πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου μας μέσω των υποδομών του κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G- CLOUD);

Η ψηφιακή στρατηγική αποτελεί έναν οδικό χάρτη και ένα πλαίσιο αναφοράς ως προς τις ψηφιακές αλλαγές που χρειάζεται ένας Δήμος. Επιχειρεί να μετασχηματίσει τον Δήμο σε μια διασυνδεδεμένη ανοιχτή ΄έξυπνη πόλη΄ όπου θα  πραγματοποιούνται χρήσεις κατάλληλων ψηφιακών υπηρεσιών προς όφελος των πολίτων, των επισκεπτών, αλλά και για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Η ανάγκη δε για την επιτάχυνση της υλοποίησής της, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές ψηφιακές υπηρεσίες όπου θα μπορούσαμε να εντάξουμε πολλές ηλεκτρονικές επικοινωνίες και επαφές των πολιτών με το Δήμο μας, το γενικότερο πλαίσιο των οποίων και την ψηφιακή στρατηγική ενός Δήμου θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να σχεδιάσει μια Επιτροπή Παρακολούθησης του Δήμου.

Επέκταση
του ασύρματου μητροπολιτικού δικτύου και των οπτικών ινών σε μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης  
Συνεργασία
και ένταξη ηλεκτρονικών εφαρμογών του Δήμου μας στις ηλεκτρονικές υποδομές του G-Cloud της κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.
Δημιουργία
διαδικτυακής πύλης (Portal) όπου θα περιλαμβάνει συγκεντρωτικά όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου:
Online διοικητικές υπηρεσίες (έκδοση αντίγραφο εγγράφων δημοτολογίου και ληξιαρχείου)
Δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικών οφειλών και πληρωμών προς δήμο και νομικά πρόσωπα
Σχεδίαση
και υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης για βασικές γνώσεις χρήσης διαδικτύου προκειμένου να καλυφθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και το ψηφιακό χάσμα ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και στις ηλικιακές ομάδες άνω των 55 ετών.
Δημιουργία
Web & mobile εφαρμογές για επισκέπτες .  
Εκδηλώσεις στο δήμο Ξάνθης
Χάρτης με σημαντικά σημεία της πόλης
Εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.
Σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση για δημοσιές θέσεις παρκινγκ για ΑΜΕΑ
Εφαρμογή
τουριστικής προβολής με εικονική περιήγηση σε διάφορες γλώσσες της παλιάς πόλης, παραδοσιακών οικισμών και γενικότερα της ιστορίας της Ξάνθης

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, αρκετοί Δήμοι εδώ και χρόνια έχουν προχωρήσει στην διαδικασία σχεδίασης αλλά και υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής. Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη σύσταση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ η οποία θα αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους, Επιστημονικούς Συνεργάτες, το Τμήμα Πληροφορικής του Δήμου μας και μέλη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ αυτή θα έχει ως κύριο ΣΚΟΠΟ  να εκπονήσει μελέτη σχετικά με την σχεδίαση της ψηφιακής στρατηγικής του Δήμου μας για την επόμενη δεκαπενταετία(2021-2036). Η συγκεκριμένη ΕΠΙΤΡΟΠΗ που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα,  θα παρουσιάσει την ψηφιακή στρατηγική  στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση και η υλοποίηση της θα ήταν καλό να ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε η πόλη μας να ενταχθεί στις σύγχρονες ανταγωνιστικές ψηφιακές πόλεις.

Τσαρεκτσή Τζενάν

Δημοτικός Σύμβουλος
«Ξάνθη για Όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου