Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πάντα εκεί για την Ελλάδα, η Ελλάδα πάντα εδώ για την Ευρώπη»

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο:

    Υπογράμμισε ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της. Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα».
    Ανέφερε ότι: «Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας. Ωστόσο η απόφαση αυτή πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική».
    Σημείωσε ότι: «Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις».
    Υπογράμμισε ότι: «Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα: Το 2015 επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας. Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης».
    Τόνισε ότι: «Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα είναι και ο οδηγός μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες. Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς την μετά- Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.
    Επεσήμανε ότι: «Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη».

Κύριο οικονομικό μέλημα της Κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος

Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σήμερα  Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Κύριο οικονομικό μέλημα της Κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Έχουν, ήδη, ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.

    Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες- υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών.
        Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.
        Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.
    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού:
        Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που καλύπτει 300.000 επιταγές.
        Επιπλέον, όμως, μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown.
        Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά 50.000 δικαιούχους.

Σύμμαχοί μας στην επανεκκίνηση τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και οι εμβολιασμοί

    Σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.
    Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως-ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς.
        Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
        Από προχθές Τετάρτη άνοιξε και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών για εμβολιασμό με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.
        Από το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού με όλα τα εμβόλια και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-34.
        Στο μεταξύ, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων, των διαμενόντων και των εργαζομένων ηλικίας 18 ετών και άνω σε 19 νησιά, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.

Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Διαθέσιμες σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr

Διαθέσιμες και για τις 13 Περιφέρειες είναι πλέον οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr. Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω μιας απλής διαδικασίας.

    Οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας, της υπογραφής τους και του οικείου παραβόλου.
    Στη συνέχεια, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες αποστέλλουν και πάλι ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται φυσικός φάκελος, όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ).
    Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι πολίτες μπορούν να παραλάβουν το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή ζητώντας να τους αποσταλεί με courier για τις Περιφέρειες, όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζεται.

Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τον Απρίλιο του 2021 στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7.071 αιτήσεις, από τις οποίες οι 3.408 αφορούν σε αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης και οι 3.663 σε ενημέρωση στοιχείων. Από τις 3.408 αιτήσεις έχουν ήδη εκτυπωθεί περισσότερα από 2.600 διπλώματα από την Ελληνική Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου