6 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν πάρετε σκυλάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Τα σκυλάκια είναι μια έκρηξη αγάπης και όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ένα ζωάκι να μας αγαπά άνευ ορίων. Αλλά η κατοχή ενός σκύλου αποτελεί ένα είδος δέσμευσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια μεγάλη δέσμευση και πρέπει να αναρωτηθείτε πριν πάρετε ένα σκύλο εάν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

 Το να θέλεις ένα κατοικίδιο και το να είσαι έτοιμος να προσφέρεις αγάπη, προσοχή και ασφάλεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι εύκολο να σκέφτεστε τις καλύτερες στιγμές και εμπειρίες με τον νέο σας φίλο αλλά υπάρχουν και οι κακές συμπεριφορές όπως να μασήσουν έναν καναπέ ή παπούτσια.

 Είναι γεγονός ότι με την είσοδο του σκύλου στην οικογένειά σας η ζωή σας θα αλλάξει. Το ερώτημα είναι εάν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποιες θυσίες και αλλαγές στην ρουτίνα σας για να εξασφαλίσετε ότι το σκυλάκι σας θα έχει την σωστή φροντίδα που του αρμόζει.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε έναν σκύλο!

6 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι σίγουρα μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά πριν το αποφασίσετε πρέπει αν είστε σίγουροι και να μην δράσετε επηρεασμένοι από την γλυκιά φατσούλα του κουταβιού που έχετε μπροστά σας.
Η φροντίδα του σκύλου σημαίνει ευθύνη, είστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά του και πρέπει να είστε σε θέση να του προσφέρετε τα καλύτερα.

Σίγουρα η καλή πρόθεση είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή. Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας;
•    Ράτσα
•    Απαιτούμενο χρόνο
•    Περιβάλλον
•    Καθαριότητα
•    Χρήματα
•    Υπομονή

Η ράτσα ενός σκύλου θα σας δώσει την ένδειξη για τον τύπο δραστηριότητας που απαιτείται και την ρουτίνα του σκύλου, αλλά και για τυχόν προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς. Ορισμένες φυλές είναι πιο δημοφιλείς από τις άλλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η κατάλληλη για εσάς.
Χρειάζεται χρόνος για να ερευνήσετε τις φυλές και να δείτε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

Μια αθλητική φυλή με πολύ ενέργεια μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε πιεσμένο χρόνο αι δεν μπορείτε να το πηγαίνετε μεγάλες βόλτες κάθε μέρα. Από την άλλη πλευρά εάν είστε ένας δραστήριος τύπος ή λάτρης της υπαίθρου θα θέλετε έναν σύντροφο στην περιπέτεια, οπότε ένα Μπουλντόγκ δεν θα ήταν κατάλληλο για σας.

Επίσης μερικές φυλές είναι επιρρεπής σε προβλήματα υγείας και απαιτούν ειδικές τροφές, κτηνιατρική φροντίδα και φάρμακα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα έξοδα σας.

Απαιτούμενος χρόνος αλληλεπίδρασης
Ξέρετε πόσο χρόνο χρειάζεται να αλληλεπιδράτε καθημερινά με τον σκύλο σας; Σίγουρα τα σκυλάκια θα ανταπεξέλθουν μόνα τους εάν λείπετε μερικές ώρες στην δουλειά αλλά χρειάζεται να τους αφιερώσετε χρόνο πριν και μετά για παιχνίδι και εκπαίδευση.

Εάν λείπετε συνέχεια, κάνετε ταξίδια ή έχετε μια ενεργή κοινωνική ζωή ένα σκυλάκι μπορεί να μην είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.
Σκεφτείτε τις ευθύνες και πως οι υποχρεώσεις σας θα περιορίσουν το διαθέσιμο χρόνο για την φροντίδα του σκύλου.

Κατάλληλο περιβάλλον
Σκεφτείτε την τρέχουσα ζωής σας και αναλογιστείτε εάν το σπίτι σας είναι το ιδανικό περιβάλλον για ένα σκύλο. Η απόκτηση ενός σκύλου δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ένα μεγάλο σπίτι με αυλή.

Χρειάζονται όμως χώρο για παιχνίδι και εξερεύνηση. Ακόμα και εάν μένετε σε ένα μικρό διαμέρισμα η διέξοδος μπορεί να είναι το κοντινότερο παρκακι.

Βεβαίως οι βόλτες σας πρέπει να γίνονται με προσοχή καθώς τα πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα δεν είναι ιδανικά για έναν σκύλο. Ένα μικρόσωμο σκυλάκι με χαμηλή ενέργεια μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα σε ένα αστικό περιβάλλον και σε ένα μικρό διαμέρισμα.

Καθαριότητα
Όπως και με τα παιδιά, έτσι και σκυλιά είναι ακατάστατα και μερικές φορές σπάνε πράγματα. Μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με μερικές δαγκωνιές στον καινούργιο καναπέ ή λίγα ούρα στο χαλί. Τότε θα μπορέσετε να επανεκτιμήσετε εάν ήσασταν πραγματικά έτοιμοι για σκύλο/

Μπορείτε να βρείτε την λύση και να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις. Η ανακατάταξη επίπλων και η δημιουργία ενός προσωπικού χώρου για τον σκύλο θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Επίσης απομακρύνετε πολύτιμα αγαθά από τον χώρο που κινείται περισσότερο ο σκύλος.

Επίσης η ακαταστασία ή βρωμιές μπορεί να φέρουν δυσάρεστες επιπλοκές στο σκύλο σας. Η μύτη και η όραση του μπορεί να τον δελεάσουν να φάει κάτι που δεν πρέπει.

Χρήματα – Έξοδα
Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε από κάποιον πιστοποιημένο εκτροφέα μπορείτε να υιοθετήσετε ένα.

Όμως τα έξοδα δεν είναι μόνο τα έξοδα αγοράς αλλά και όλα όσα χρειάζεται να του παρέχετε: τροφή, κτηνίατρο, groomer, φάρμακα, εκπαίδευση, κλουβί και μικροαντικείμενα της καθημερινότητας.

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά. Τα έξοδα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου και την υγεία του.

Δεν χρειάζεται να είστε πάμπλουτοι για να αποκτήσετε σκύλο αλλά είναι καλό να έχετε κάποια χρήματα για εκτατές ανάγκες και απρόβλεπτες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

Υπομονή
Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη. Είτε το νέο σας σκυλί είναι κουτάβι είτε είναι ενήλικας σκύλος η μεταφορά του σε νέο περιβάλλον θα είναι αγχωτική διαδικασία. Θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή για να νιώσει άνετα με την νέα του ζωή.

Να είστε προετοιμασμένοι για εκπαίδευση και καθαριότητα των ακαθαρσιών. Εάν απογοητεύεστε εύκολα πρέπει να σκεφτείτε περισσότερο το να αποκτήσετε σκύλο. Μπορεί να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς που θέλουν χρόνο για να επιλυθούν.

Εάν μένετε με άλλα άτομα σκεφτείτε και την δική τους υπομονή. Παιδιά, φίλοι και συγκάτοικοι μπορεί να επηρεαστούν από τον ερχομό του σκύλου. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι είναι άνετοι με ένα νέο κατοικίδιο ζώο και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις απογοητεύσεις που μπορεί να προκύψουν με την κατοχή ενός σκύλου. Βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με όλους για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και κατάλληλο σπίτι για  όλη την οικογένεια .

 Το άρθρο έχει ετοιμάσει η συντακτική ομάδα του Allaboutpets.gr – ενός blog για φιλόζωους.

Ευχαριστούμε το Thrakitoday για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου