Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: “Στόχος το 2025 να παραδοθεί στους Κομοτηναίους για το Νέο Νοσοκομείο”

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Παραμένει στο τρίτο τρίμηνο του 2025 ο τελικός χρονικός ορίζοντας απόδοσης του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής στους πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ γνωστοποίησε την τριμηνιαία (ένατη συνολικά) έκθεσή του για την πρόοδο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, δηλαδή του πακέτου δωρεών του ΙΣΝ που ξεπερνάει τα 435 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 110 εκ ευρώ είναι για τον προϋπολογισμό κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Θυμίζουμε πως η πρώτη ανακοίνωση της κατασκευής Νέου Νοσοκομείου ήρθε το 2017. Τότε, ο αρχικός προϋπολογισμός ορίστηκε στα 55 εκ ευρώ, αλλά έκτοτε ανακοινώθηκαν δύο επεκτάσεις της δωρεάς, για να φτάσουμε στα 110 εκ ευρώ, λόγω ενίσχυσης των σχεδίων σε υποδομές, εξοπλισμό και επικουρικά έργα.

Που βρισκόμαστε
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΝ, σε συνέχεια κύρωσης με νόμο της Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2020, και εν αναμονή της κύρωσης της τροποποίησης της Σύμβασης, με σημειακές αναθεωρήσεις για την ενσωμάτωση διευρυμένων κλινικών υπηρεσιών, το έργο βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της νέας μελέτης εφαρμογής από το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW.

Ειδικότερα, κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων του ΙΣΝ με την τοπική ιατρική κοινότητα για τη διερεύνηση του περαιτέρω εμπλουτισμού των ιατρικών υπηρεσιών του νέου νοσοκομείου, τον Δεκέμβριο του 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΝ ενέκρινε επιπρόσθετο κόστος σχεδιασμού, υποδομών και εξοπλισμού €5,5 εκατομμυρίων, για την προσθήκη συγκροτήματος Μαγνητικού Τομογράφου (MRI) 3 Tesla, τμήματος Απεικόνισης Μαστού, συγκροτήματος γ-Camera (Gamma Camera), δύο επιπρόσθετων Χειρουργικών Αιθουσών, χώρου θεραπευτικής άσκησης και αποκατάστασης, καθώς και για τη μελλοντική ανάπτυξη Καρδιαγγειακού Συγκροτήματος (Cath Lab).

Η κύρωση της αναθεωρημένης Σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται εντός του Μαΐου 2021. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του Νοσοκομείου δρομολογείται, ενώ οι μελέτες των έργων υποδομής για τις οδικές συνδέσεις και τη σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου, έχουν ολοκληρωθεί. Η δημοπράτησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο επίκειται, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της 1ης Φάσης (εργοταξιακές συνδέσεις και βελτίωση προσωρινής πρόσβασης) έως τις 30 Νοεμβρίου του 2021.

Διονύσης Βοργιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου