Self test: Ξεκινά σήμερα η διάθεση τους – Πως θα τα κάνουν οι πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στα φαρμακεία βρίσκονται πλέον τα self tests, τα οποία θα διανέμονται από σήμερα δωρεάν -ένα την εβδομάδα- στους πολίτες προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρη εικόνα για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Χθες μάλιστα άνοιξε η πλατφόρμα (testing.gov.gr) καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από την Τετάρτη και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.

Όπως τόνισε στην χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα, η φόρμα δήλωσης όμως του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
 

Προτεραιότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Η πλατφόρμα καταχώρησης άνοιξε μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

Ένα self test την εβδομάδα
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Μαζί με το κιτ του self test, παραλαμβάνονται από τον φαρμακοποιό και οι γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Όπως προαναφέρθηκε από την κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα λάβουν κατά προτεραιότητα τα self tests, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό, που επίσης είναι υποχρεωτικό το τεστ γι’ αυτούς, ενώ η δωρεάν παροχή των self test θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Πώς γίνονται τα self test
Οι οδηγίες για τα self test είναι αρκετά απλές και έχουν ως εξής:

Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα
Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Ποια είναι η διαδικασία αν το self test βγει θετικό

Όπως έχει γίνει γνωστό σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.

Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνοι δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Τα self test να παραδίδονται αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες

Πάντως χθες, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self test, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καθώς οι συσκευασίες δεν ήταν ατομικές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι φαρμακοποιοί να τις ετοιμάζουν και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται.

Ο ΠΦΣ έκανε λόγο για αστοχίες και παραλείψεις, τονίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests».

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονταν 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση. 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών».

Όπως πληροφορήθηκε ο ΠΦΣ, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκριμένη εταιρεία και όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ΠΦΣ απαιτεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου