Συνεργασία της NER AD και της AD ESM με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοινώνει την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας της Εταιρείας  Εθνικών Ενεργειακών Πόρων «NER AD», Σκόπια, και της Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας «AD ESM» με τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν σήμερα στα Σκόπια από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κ. Κωστή Σιφναίο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της NER AD κ. Bajram Rexhepi και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski παρουσία του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Z. Zaev.

Η NER AD στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η AD ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον Τερματικό Σταθμό σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα μέρη θα συνεργαστούν για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών και των δύο συμφωνιών οι οποίες θα υποβληθούν στα αντίστοιχα όργανα διοίκησής τους για έγκριση.

Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Σερβία και τη Ρουμανία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο υποστηρίζει, συμπληρώνει και λειτουργεί σε αρμονία με τα άλλα υφιστάμενα ή προγραμματισμένα μεγάλα έργα υποδομής φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, o TAP, η διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS) και ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας.

Μαζί με τη Ρεβυθούσα, αποτελούν τις μοναδικές υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή που είναι ανεξάρτητες από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους.

Η παρουσία των NER AD και AD ESM στο έργο θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη στρατηγική και εμπορική σημασία του Έργου, θα παράσχει στην Gastrade πρόσθετες επιλογές, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του έργου και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεύρυνση της ενεργειακής ρευστότητας και στη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Βόρειας Μακεδονίας, στη διείσδυση του LNG στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, προσφέροντας σε αυτές τις αγορές ενεργειακή διαφοροποίηση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Gastrade είναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου με 40%, η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgartransgaz EAD με 20% η κάθε μία. Να σημειωθεί ότι η κα Ελμίνα Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του 20% των μετοχών της στο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών και / ή ευρωπαϊκών αρχών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος δήλωσε:
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη NER AD και την AD ESM στο Έργο. Η σημερινή υπογραφή των συμφωνιών είναι προς το αμοιβαίο όφελος των εταιρειών μας και το σημαντικότερο, προς όφελος των καταναλωτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Προσβλέπουμε στο να αποτελέσει αυτή η συμφωνία τη βάση για περαιτέρω επέκταση της εμβέλειας του Έργου μας, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική θέση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως πύλη προς τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών μας και που υποστηρίζουμε την περιφερειακή συνεργασία και κατανόηση στη γεωγραφική γειτονιά μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και της ανεξαρτησίας της περιοχής μας “.

Ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου