Ένα στα δύο καταστήματα εστίασης θα πάρει επιδότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τουλάχιστον 34.000 καταστήματα εστίασης, ή ένα στα δύο που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά θα λάβει μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη στήριξη του κλάδου.
Συνολικά θα διατεθούν 330 εκατ. ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που θα λάβουν τη μη επιστρεπτέα επιδότηση περιλαμβάνονται και καταστήματα που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise.

Το πρόγραμμα, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση, ενώ επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Επίσης προβλέπεται πως επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Συνολικά ο κλάδος της εστίασης, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, με το κράτος να έχει διαθέσει 720 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου