ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Φαραωνική τελετή στην Αίγυπτο για να μεταφερθούν μούμιες

Με Φαραωνική μεγαλοπρέπεια μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο 22 βασιλικές μούμιες και 17 σαρκοφάγοι στην Αίγυπτο.

Οι κάτοικοι του Καΐρου έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής πομπής, παρακολουθώντας το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.
Από καιρό οι αρμόδιες αρχές ετοίμαζαν μια πομπή αντάξια της ιστορίας. Οι μούμιες και οι σαρκοφάγοι μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο, έκτασης 135.000 τ.μ. στην περιοχή Φουστάτ του παλαιού Καΐρου, σχετικά κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Η πόλη ήταν φωτισμένη, ενώ ειδικό φως υπήρχε στα κτίρια από τα οποία πέρασαν τα πανάρχαια εκθέματα. Κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα με άζωτο για να διασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες μεταφέρθηκαν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς.
Τα οχήματα ήταν μαύρα με χρυσά μοτίβα, για να παραπέμπουν στις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας. Τα εκθέματα συνόδευαν άρματα και άλογα, αφού το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήθελε να αναβιώσει τον βασιλικό τρόπο με τον οποίο οι βασιλιάδες και βασίλισσες της χώρας μεταφέρονταν στην τελευταία κατοικία τους.

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κυκλοφορία είχε κλείσει τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Η κυκλοφορία απαγορευόταν και στο μήκος της διαδρομής των 7 χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή.
Τα άρματα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ, ενώ έφτασαν στο μουσείο μισή ώρα αργότερα, ενόσω ακουγόταν κανονιοβολισμοί. Στο μουσείο βρισκόταν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ στο Κάιρο βρίσκονται επίσημοι από όλο τον κόσμο.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871. Από τη δεκαετία του 1950 φιλοξενούνταν σε μια μικρή αίθουσα.

Ωστόσο το νέο μουσείο παρέχει εγκαταστάσεις για να ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους
Η πομπή αποτελείται από 22 βασιλικές αιγυπτιακές μούμιες μαζί με 17 βασιλικές σαρκοφάγους από τη 17η, τη 18η, τη 19η και την 20ή Δυναστεία, που ανήκουν στο Νέο Βασίλειο, ενώ ανάμεσα στις μούμιες, βρίσκονται εκείνες των βασιλέων Ραμσής Β', Σέτι Α', Σένγκεν Ρα, Τούθμωσις και Τούθμωσις Γ', καθώς και των βασιλισσών Χατσεπσούτ, Μεριταμέν, συζύγου του βασιλιά Αμενχοτέπ και Άχμος Νεφερτίτη, συζύγου του βασιλιά Άχμος.

Το μεγαλείο της Αιγύπτου

Αυτό που έγινε στην Αίγυπτο θα έπρεπε να συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα. Αυτό το μεγαλείο προβολής της αρχαίας κληρονομιάς που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, θα έπρεπε να είναι δρώμενο ελληνικό και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε πολλές περιοχές.

Δεν είναι δυνατόν να μην εορτάζονται τα Παναθήναια με μία αντίστοιχη μεγαλειώδη πομπή η οποία όχι μόνο θα αποτελούσε εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αρχαίους προγόνους μας, αλλά θα έφερνε και εκατομμύρια τουρίστες στην πατρίδα μας.

Η Ελλάς υπάρχει και έχει υπόσταση στον δυτικό κόσμο λόγω του αρχαίου πολιτισμού της.

Αυτή είναι η αλήθεια, να την ενστερνιστούν αυτοί που μας κυβερνούν.

Φυσικά μεγαλειώδη θέση θα έπρεπε να έχει το Βυζάντιο, η μοναδική πραγματική παγκόσμια πολυφυλετική αυτοκρατορία. Εκεί φάνηκε το μεγαλείο του ελληνισμού που κατάφερε να συνενώσει κάτω από το ελληνικό πνεύμα ένα ετερόκλητο μείγμα λαών και να φτιάξει μία χιλιετή πανίσχυρη αυτοκρατορία. Γεγονός που δεν έχει προηγούμενο ιστορικά.

Το χρέος του ΔΠΘ, του Δήμου Αβδήρων, των πολιτών


Κάτι ανάλογο των προαναφερθέντων, συνεγείροντας Ερευνητικά Κέντρα, Πρυτανικές Αρχές, Παγκόσμια καταξιωμένους επιστήμονες.
Δεν είναι χρέος πάραυτα μόνο των Πανεπιστημιακών και Αυτοδιοικητικών.
Πρώτιστα των πολιτών, την ψυχή της Πολιτείας.
Έγιναν πολλές φορές τα ΄΄ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΄΄.
Δόξα τω Θεώ, φάγαμε, ήπιαμε, χορέψαμε, γλεντήσαμε.
Τώρα που είδαμε όσα έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, τον φωτισμό της, πολλά ακόμα ας φροντίσουμε για κάτι ανάλογο σε αίγλη, ακτινοβολία, συμβολισμό, απήχηση για τον ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ των ΑΒΔΗΡΩΝ, τα ΑΒΔΗΡΑ.
Ένα μνημείο και γιορτές απλά, απλούστατα, τις ΔΕΟΥΣΕΣ.

Πηγές : iselida.gr, olympia.gr

Στέλιος  Αρσενίου


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου