Η πρωινή μας ρουτίνα επηρεάζει αρνητικά τη μέρα του σκυλάκου μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι άνθρωποι έχουμε μια πρωινή ρουτίνα που καθορίζει τη ζωή μας και την οποία τηρούμε αυστηρά. Από το να ξυπνήσουμε το πρωί, μέχρι να ξαπλώσουμε το βράδυ στο κρεβάτι μας, σχεδόν όλη η ζωή μας μπαίνει σε έναν αυτόματο προγραμματισμό. Μήπως, όμως, να μπαίναμε στη θέση του σκυλάκου και να αναλογιστούμε, αν η καθημερινότητα μας έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχολογία του;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια ρουτίνα το πρωί: Ξυπνάμε, κάνουμε καφέ, βγάζουμε τον σκύλο βόλτα, το ταΐζουμε και ετοιμαζόμαστε να πάμε στη δουλειά.

Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε ακριβώς πρέπει να ταΐζουμε τον σκύλο μας, πριν ή μετά την βόλτα! 

Τι γίνεται, όμως, με το σκυλάκι που αφήνουμε πίσω; Αν δεν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας στο σπίτι, το κατοικίδιο μένει μόνο του στην ίδια βαρετή ρουτίνα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση του να μάθουμε το σκυλάκι μας ότι μερικές ώρες θα μένει στο σπίτι μόνο του, ώστε να είμαστε σίγουροι όταν γυρίσουμε ότι δεν θα βρούμε το σπίτι γης μαδιάμ.

Η κακή ψυχολογία του σκύλου και το άγχος του αποχωρισμού, όταν φεύγουν όλοι από το σπίτι, έχει ως αποτέλεσμα να αποκτάει κακή συμπεριφορά.
 Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σκυλί ξεσπάει καταστρέφοντας έπιπλα και προσωπικά μας αντικείμενα. 

Η λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί η πρωινή μας ρουτίνα στο κατοικίδιο είναι μερικές αλλαγές:
    Ξεκινάμε τη πρωινή μας ρουτίνα με τις λιγότερο ενδιαφέροντες για το σκυλάκι μας συνήθειες, δηλαδή, ξυπνάμε, κάνουμε καφέ, ασχολούμαστε με τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα.
    Μετά από αυτά βγάζουμε τον σκύλο βόλτα
    Μισή ώρα μετά τη βόλτα ταΐζουμε το κατοικίδιο. Το ιδανικό είναι δύο με τρεις ώρες μετά τη βόλτα, για να έχει προλάβει να ηρεμήσει και να μην απειλείται από συστροφή στομάχου.
    Λίγα λεπτά προτού φύγουμε από το σπίτι μας, του δίνουμε τα αγαπημένα του παιχνίδια, για να μας δει να φεύγουμε χαρούμενος.


Μια έξυπνη ιδέα είναι το παζλ ή το κρυφτό με λιχουδιές. Σε μερικές περιπτώσεις σκύλων που το άγχος του αποχωρισμού είναι έντονο πρόβλημα, αυτού του είδους τα παιχνίδια βοηθάνε.

Κρύβουμε λίγα μικρά κομματάκια λιχουδιάς σε όλο το σπίτι και αφήνουμε το κατοικίδιο να τα βρει. Οι σκύλοι πραγματικά λατρεύουν τέτοιου είδους ιδέες!

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν κρύβουμε λιχουδιές σε ψηλά μέρη, σκουπίδια ή κοντά σε συσκευασίες σκυλοτροφής, όσο λείπουμε από το σπίτι. 

Με αυτόν τον τρόπο ριψοκινδυνεύουμε την υγεία του σκύλου, ο οποίος στη προσπάθεια του να τις βρει μπορεί να έχει ατύχημα ή να καταλήξει να ψάχνει σε μέρη που δεν πρέπει.

Επιλογικά, οι άνθρωποι μέσα στη φούρια της καθημερινότητας δεν συνειδητοποιούμε ότι η ρουτίνα μας μπορεί να βολεύει τις ανάγκες μας, αλλά καθόλου το αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Το άγχος αποχωρισμού των σκύλων ή ο εκρηκτικός τους χαρακτήρας πολλές φορές γίνεται αιτία να βαριούνται και να αποκτούν κακή συμπεριφορά. Ενδεχομένως, κάποιες αλλαγές στη πρωινή μας ρουτίνα αλλάξει τα δεδομένα!

Η επιμέλεια του άρθρου είναι από την συντακτική ομάδα του Allaboutpets.gr – ενός εξειδικευμένου blog για κατοικίδια ζώα.

 Ευχαριστούμε πολύ το Thrakitoday για την φιλοξενία, εδώ θα διαβάζετε συχνά από εμάς άρθρα και πληροφορίες για τους αγαπημένους μας φίλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου