Οδηγίες για ελάχιστες προσλήψεις στους ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Με οδηγίες για προγραμματισμό ελάχιστων προσλήψεων προχωρούν όλοι οι ΟΤΑ και οι φορείς του δημοσίου στο πλαίσιο του «πολυετή προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2022 – 2025».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και σημειώνει:

Η σχετική αναφορά όπως αποτυπώνεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/74/οικ.2775/3-3-2021) είναι σαφής «το σύνολο των θέσεων προς κάλυψη μέσω προσλήψεων που ζητά ο φορέας για κάθε έτος, πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με το άθροισμα των εκτιμώμενων (αυτοδίκαιων) αποχωρήσεων προσωπικού»!!!

Αποκαλυπτικές είναι οι πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και Περιφερειακών Αρχών, αλλά και η ευθυγράμμιση των πλειοψηφιών των οργάνων τους (Οικονομικές Επιτροπές) που υιοθετούν ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων με σταθερή δουλειά και να αυξηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι με «ομηρία», μειωμένες αποδοχές και μειωμένα δικαιώματα.

Αποκαλύπτεται ότι οι Περιφερειακές Αρχές θυμούνται την ανάγκη για στελέχωση των υπηρεσιών για να κρύψουν από την μια τη συμφωνία τους με τις επιλογές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη για να προβάλλουν ως μονόδρομο τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, τις εκχωρήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όλα αυτά προκύπτουν συγκεκριμένα:
• Από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου κάθε χρόνο οι αντίστοιχες δαπάνες μισθοδοσίας μειώνονται και όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ κατά τον έλεγχο των σχεδίων των φορέων λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές συνθήκες και οι ανάγκες… Εξάλλου με αυτά τα δεδομένα συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και έφτασε τον Δεκέμβριο 2020 εν καιρώ πανδημίας το μόνο υπουργείο που έχει αύξηση προσωπικού να είναι το Προστασίας του Πολίτη, το δε έκτακτο προσωπικό να αποτελεί το 19% του προσωπικού στο Δημόσιο.

• Από τα οικονομικά δεδομένα κάθε Περιφέρειας, δηλαδή τις μειωμένες πιστώσεις που μεταβιβάζει το ΥΠΕΣ στις Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για την καταβολή των δαπανών μισθοδοσίας των υπαλλήλων, δεδομένου ότι η κάθε Περιφέρεια οφείλει να δηλώσει ότι «έχει τη δυνατότητα να καλύψει την προκαλούμενη δαπάνη μισθοδοσίας από τις εκτιμώμενες πιστώσεις».

• Από την αναφερόμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που «υποχρεώνει» τους φορείς να ξεχάσουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν και να ζητήσουν την κάλυψη μέσω προσλήψεων μόνο των θέσεων όσων συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

Λέει δηλαδή στους φορείς το ΥΠΕΣ, για λογαριασμό της κυβέρνησης της ΝΔ ξεχάστε τις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και περιοριστείτε μόνο σε αυτές που θα δημιουργηθούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ακόμα και αυτά τα αιτήματα που θα κατατεθούν με αυτό το κριτήριο θα ικανοποιηθούν… Ακόμα εξάλλου δεν έχει βγει η προκήρυξη ούτε για τις «εγκεκριμένες» προσλήψεις του 2020…

Επί της ουσίας έχουμε κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, μιας και το ΥΠΕΣ με την προτροπή του για κάλυψη των υπολοίπων κενών θέσεων μέσω μετατάξεων με την διαδικασία της «κινητικότητας» πετάει την μπάλα στην εξέδρα», δεδομένου ότι εκτός των άλλων το σύστημα της κινητικότητας αποδίδει πλέον ελάχιστα.

Τα δεδομένα εξάλλου που προκύπτουν από τα αιτήματα που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια το αποδεικνύουν. Το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής είναι ενδεικτικό.

•Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 1463 κενές θέσεις.

•Η Περιφέρεια ζήτησε για το 2020 να καλυφθούν 300 θέσεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις εγκρίθηκαν 50 και 11 δικηγόροι!!!

•Για το 2021 ζήτησε να καλυφθούν 301 θέσεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις εγκρίθηκαν 80!!!

Σημειώνουμε βέβαια ότι ακόμα περιμένουμε να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες προκηρύξεις-προσλήψεις…

Με την ίδια εγκύκλιο το ΥΠΕΣ ζητά από τους φορείς να δηλώσουν και τις θέσεις, που επιθυμούν να καλυφθούν με μετατάξεις, μέσω «κινητικότητας», κρύβοντας ότι η «κινητικότητα» «έφαγε τα ψωμιά της»!!!

Τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά
• Από την Περιφέρεια Αττικής κατατέθηκε το 2020 αίτημα για κάλυψη 107 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων μέσω «κινητικότητας». Το ΥΠΕΣ ενέκρινε 72 θέσεις και από αυτές όμως καλύφθηκαν μόνο 17!!!, αφού κανείς εργαζόμενος δεν επιλέγει να μεταταχτεί σε έναν φορέα που οι συνθήκες εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν, που η αυθαιρεσία, ο αυταρχισμός και η ημετεροκρατία περισσεύουν, που οι Περιφερειακές Αρχές απαιτούν να νομοθετηθεί η «φυλάκισή» τους στον συγκεκριμένο φορέα…

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι η προτροπή του ΥΠΕΣ για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσω «κινητικότητας» αποτελεί κενό γράμμα.

• Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με τη γνωστή – διορισμένη πλειοψηφία με την υπ’ αριθ. 600/2021 απόφαση, ζήτησε να της εγκριθούν μόνο 598 προσλήψεις για τα έτη 2022-2025, παρόλο που αναγνώρισε ότι είναι καλυμμένο μόνο το 56% των θέσεων!!! και ότι από το 2011 έως σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις μέσω της διαδικασίας απορρόφησης διοριστέων παλαιών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, ενώ το ίδιο διάστημα οι αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, ανέρχονται σε τουλάχιστον 860 και οι μετατάξεις σε άλλους φορείς σε 300 περίπου, οι δε συνταξιοδοτήσεις το διάστημα 2022-25 εκτιμώνται ότι θα είναι 187.

Ταυτόχρονα παραγνωρίζοντας ότι η «κινητικότητα» όπως είπαμε δεν αποδίδει… ζήτησε με την ίδια απόφαση να της εγκριθεί η κάλυψη για τα έτη 2022-2025 με μετατάξεις μέσω «κινητικότητας 531 κενών θέσεων.

• Πριν περάσουν όμως τρεις μέρες το αίτημα χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο… και η «ακομμάτιστη» – «αυτοδιοικητική» Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ ευθυγραμμίστηκε ακόμα περισσότερο με τις κυβερνητικές επιλογές και τον «κόφτη» του υπουργείου Εσωτερικών. Ανακάλυψε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» του κράτους δεν της επιτρέπει «να υποβάλει το εγκεκριμένο Σχέδιο Πολυετούς Προγραμματισμού Προσλήψεων τακτικού προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής για την τετραετία 2022-2025, μέσω της οικείας ηλεκτρονικής εφαρμογής γιατί οι ετήσιες αιτούμενες ανάγκες πρόσληψης υπερβαίνουν τον αριθμό των αυτοδίκαιων αποχωρήσεων προσωπικού του αντιστοίχου έτους»!!!! και αντί να καταγγείλει αυτή τη διαδικασία και την πολιτική επιλογή έσπευσε να συμμορφωθεί…

Έτσι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με τη γνωστή – διορισμένη πλειοψηφία με την υπ’ αριθ. 646/2021 απόφασή της, ζήτησε να της εγκριθούν μόνο 187 προσλήψεις για τα έτη 2022-2025, όσες δηλαδή εκτιμώνται ότι θα είναι και οι αποχωρήσεις το ίδιο διάστημα.

Συνεχίζοντας δε την ίδια υποκρισία και την κυβερνητική κοροϊδία ότι θα καλυφτούν θέσεις μέσω της «κινητικότητας» ζήτησε με την ίδια απόφαση να της εγκριθεί η κάλυψη για τα έτη 2022-2025 με μετατάξεις 942 κενών θέσεων!!!, τη στιγμή που όπως προαναφέραμε με την «κινητικότητα» του 2020 καλύφτηκαν μόνο 17 θέσεις!!!

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν όχι μόνο την αλληλοσυμπλήρωση των κυβερνητικών νομοθετημάτων αλλά και πως μέσα από την επιλογή συνέχισης της υποστελέχωσης κυβέρνηση και Περιφερειάρχες προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με εκατοντάδες συμβασιούχους, εργολαβικά συνεργία, εργαζόμενους με προγράμματα ΕΣΠΑ, πως με λυμένα τα χέρια προωθούν Αναπτυξιακές Εταιρείες, ΣΔΙΤ και εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων.

Απέναντι σε αυτές τις επιλογές μονόδρομος για εμάς είναι η απαίτηση για:
• Μόνιμη δουλειά για όλους. Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Να καλυφθούν όλα τα κενά στις υπηρεσίες, με ένα αδιάβλητο σύστημα διορισμών. Κριτήρια.

• Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των εκχωρήσεων, των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου