Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να αφήνουμε το κατοικίδιο να μυρίζει το περιβάλλον κατά τη βόλτα του;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η καθημερινή βόλτα προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στην ψυχολογική και σωματική υγεία των σκυλάκων. Εκτός του ότι συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας των σκύλων, βοηθάει και στην εξάλειψη προβλημάτων συμπεριφοράς που συχνά προέρχονται από αδιαφορίας και αδράνεια στη καθημερινότητα τους. Με ποιον τρόπο επιτυγχάνονται αυτά τα οφέλη ;

Πολλές φορές θεωρούμε πως τα παιχνίδια παζλ είναι ο μοναδικός τρόπος, για να εξασκείται το πνεύμα των σκυλάκων μας και παραβλέπουμε τη σημασία του πιο απλού και φυσικού τρόπου εμπλουτισμού σώματος και νου, του ρουθουνίσματος του σκύλου.

Οι τετράποδοι φίλοι μας ευχαριστιούνται περισσότερο τη βόλτα τους, όταν τους δίνουμε το κίνητρο να χρησιμοποιούν την οσφρητική τους ικανότητα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν περισσότερη ώθηση, επιλογές και ελευθερία, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ξεκούραστοι και ήρεμοι.

Η δύναμη της όσφρησης των σκύλων.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι σκύλοι έχουν εξαιρετική και μοναδική ικανότητα όσφρησης, καθώς έχουν περισσότερο από εκατό χιλιάδες φορές πιο ευαίσθητη μύτη από εμάς. Για του λόγου το αληθές, ένας σκύλος είναι ικανός να μυρίσει μια σταγόνα αίματος σε μια περιοχή που έχει έκταση, όσο μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Η οσφρητική ικανότητα των σκύλων είναι το βασικό εργαλείο που του δίνει τη δυνατότητα να:

  •     Επικοινωνούν με το περιβάλλον και άλλα σκυλάκια
  •     Εξερευνούν οποιονδήποτε χώρο στον οποίο βρίσκονται
  •     Αξιολογούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες/καταστάσεις

Ελαττώνουμε τη ταχύτητα στις βόλτες και του δίνουμε περισσότερες επιλογές.
Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι όσο πιο γρήγορη είναι η βόλτα, τόσο πιο πολύ κουράζεται το σκυλάκι σωματικά. Μάλιστα, οι πιο πολλοί από μας βγάζουμε το σκυλάκι έξω με ένα κοντό λουρί, οδηγούμε το σκυλάκι μέσα από δρόμους και πεζοδρόμια και μπορεί να περάσουμε λίγο και από το πάρκο της γειτονιάς.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη μορφή βόλτας δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το σκυλάκι, ενώ το πάρκο μπορεί να αποβεί πολύ διεγερτικό και αγχωτικό για τη ψυχολογία του. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να επιτηρούμε και να ελέγχουμε την αλληλεπίδραση του ζώου με το περιβάλλον και άλλα σκυλιά.

Αντίθετα, μπορούμε να πάμε μια ήρεμη, αργή βόλτα, μακριά από πολυκοσμία και αυτοκίνητα, σε περιοχές με γρασίδι και λουλούδια και να αφήσουμε το σκυλάκι ελεύθερο, χωρίς λουρί, εφόσον δεν υπάρχει κανονισμός που το απαγορεύει. Όταν αφήνουμε το σκυλάκι να μυρίζει και να εξερευνεί το περιβάλλον, αποκτάει περισσότερο όφελος για την υγεία του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ωφέλιμο να δίνουμε ποικιλία επιλογών στα σκυλάκια μας και να τα επιτρέπουμε να αποφασίζουν μόνα τους πόση ώρα θα διαρκέσει η βόλτα τους. Όταν δίνουμε στα σκυλιά κίνητρα να εξασκούν όλα τα φυσικά τους ένστικτα, τα εμψυχώνουμε και τα χαροποιούμε.

Το ρουθούνισμα του περιβάλλοντος ωφελεί τα σκυλάκια μας.
Ορισμένα σκυλιά ενθουσιάζονται και διεγείρονται υπερβολικά με δραστηριότητες που απαιτούν τη κατανάλωση πολλής ενέργειας. Ωστόσο, η διαδικασία του ρουθουνίσματος προσφέρει πολλή ηρεμία και χαλάρωση στα κατοικίδια μας, καθιστώντας τη απαραίτητη για την ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019 από ξένο επιστημονικό περιοδικό, οι σκύλοι που έχουν τη δυνατότητα του ρουθουνίσματος και εξασκούν την αίσθηση της όσφρησης, είναι πιο αισιόδοξοι.

Το ρουθούνισμα ξεκουράζει τον οργανισμό των σκύλων.

Μια αργή, ήσυχη βόλτα, αλλά εμπλουτισμένη με πολλές ευκαιρίες ρουθουνίσματος είναι πολύ πιο σημαντική και κουραστική απ’ ότι μια γρήγορη σε μέρη με πολυκοσμία και θόρυβο. Στο τέλος, το σκυλάκι νιώθει πιο κουρασμένο, αλλά ταυτόχρονα απαλλαγμένο από στρες και δεν εμφανίζει καταστροφική ή σκανταλιάρικη συμπεριφορά.

Το ρουθούνισμα ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των σκυλάκων μας.

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη «μύτη» τους και για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η συνήθεια των σκύλων να μυρίζουν τα πάντα στο διάβα τους δεν πρέπει να μας ενοχλεί και δεν πρέπει να τους διακόπτουμε τραβώντας το λουρί, διότι με αυτόν τον τρόπο ψάχνουν για σημάδια από άλλες ράτσες σκύλων στη περιοχή.

Αυτά τα σημάδια, συνήθως ούρα άλλου σκυλάκου, δίνουν πληροφορίες, όπως:

  •     Το φύλο του σκύλου, αρσενικό ή θηλυκό.
  •     Αν γνωρίζονται μεταξύ τους τα δύο σκυλάκια.
  •     Την εγγύτητα του, αν δηλαδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κατοικίδιο μας.

Πολλές φορές βλέπουμε δύο σκυλάκια να έλκονται και να μυρίζουν το ένα το πισινούλη του άλλου. Αυτή η εικόνα είναι φαινομενικά περίεργη, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία για τα ίδια, καθώς είναι σαν τη δική μας χειραψία. Με αυτή τη κίνηση διακρίνουν τη μυρωδιά τους και γνωρίζονται μεταξύ τους.

Επιπλέον, η όσφρηση των σκύλων είναι μέσο κατευνασμού του κλίματος, διότι επιδιώκουν να επικοινωνήσουν ότι δεν αποτελούν απειλή. Καλό είναι να αφήνουμε τα κατοικίδια μας να μυρίζουν άλλα σκυλάκια και να συμπεριφέρονται, όπως ορίζει η φύση του, αντί να τους απομακρύνουμε απότομα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποιον εκνευρισμό στη περιδέουσα ατμόσφαιρα, πλησιάζουμε με ηρεμία και απομακρύνουμε τα σκυλάκια, πριν ξεκινήσουν κάποιον καυγά.

Διάφορες δραστηριότητες εξάσκησης της όσφρησης.

Εκτός από το ρουθούνισμα των σκύλων κατά τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που ενεργοποιούν την αίσθηση της όσφρησης και ενδείκνυνται για σκυλάκια που τους αρέσει να χρησιμοποιούν τη «μύτη» τους.

    1. Αναζήτηση τροφής.
Κάτι πολύ απλό είναι να βρούμε μια ήσυχη περιοχή, χωρίς αντιπερισπασμούς με άφθονο γρασίδι και να κρύψουμε λίγη ξηρά τροφή ή λιχουδιές. Στη συνέχεια, αφήνουμε το σκυλάκι να ψάξει να βρει τη τροφή και έτσι, εμπλουτίζουμε την βόλτα του!

Αυτή η δραστηριότητα ενδείκνυται και για σκυλάκια που δεν είναι φαν της γυμναστικής ή για σκυλάκια που είναι νευρικά και αγχώδη και πρέπει να αποβάλουμε το στρες τους. Στο τέλος, έχουμε προσφέρει ηρεμία και αισιοδοξία στο κατοικίδιο μας.

Για σκυλάκια που έχουν περιττή ενέργεια ή εκνευρισμό και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε έξω, λόγω βροχής, υπάρχει και εναλλακτική ιδέα εξίσου αποτελεσματική. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά στρωματάκια από καουτσούκ με ίνες γρασιδιού στα οποία μπορούμε να κρύψουμε λίγες κροκέτες ή λιχουδιές και αφήνουμε το σκυλάκι να παίξει.

    2. Μαθήματα όσφρησης.

Αν επιθυμούμε ένα πιο δομημένο περιβάλλον, για να ακονίσουμε την οσφρητική ικανότητα του σκύλου, τα μαθήματα όσφρησης είναι τέλεια επιλογή. Ο σκύλος μας μαθαίνει να:

  •     Διακρίνει διαφορετικά είδη οσμών
  •     Βρίσκει την ακριβή τοποθεσία των οσμών
  •     Ειδοποιεί το αφεντικό του για τη κρυμμένη τοποθεσία τους

Αυτά τα μαθήματα όχι μόνο βελτιώνουν την αντιληπτική και οσφρητική ικανότητα των σκύλων, αλλά συσφίγγουν τους δεσμούς αγάπης και εμπιστοσύνης με το αφεντικό του.

Συμπερασματικά, είναι αποδεδειγμένο πως οι σκύλοι έχουν πολύ αναπτυγμένη οσφρητική ικανότητα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την εξασκούν εφ’ όρου ζωής με αργές και εμπλουτισμένες βόλτες, μαθήματα όσφρησης και εναλλακτικές λύσεις, όπως το στρωματάκι όσφρησης. Έτσι, εμψυχώνουμε το σκυλάκι μας, το κάνουμε χαρούμενο και συμβάλλουμε στη γενικότερη υγεία του.

 Το παραπάνω άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του Allaboutpets.gr, μια σελίδα γεμάτη πληροφορίες για τα κατοικίδια μας. 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου