Η τοποθέτηση του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης με αφορμή την κατασκευή και τοποθέτηση ανεμογεννητριων στην περιοχή της Σταυρούπολης- Λειβαδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ -ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA-ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

Η οροσειρά της Ροδόπης είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα παρθένα Δάση της Ευρώπης. Τα οικοσυστήματα έχουν μοναδική αξία πανευρωπαϊκά, προστατεύονται από συνθήκες ευρωπαϊκές NATURA 2000, καταφύγια Θηραμάτων, περιοχές με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης στον Ν.Ξάνθης (πρώην Δήμος Σταυρούπολης, σήμερα Δήμος Ξάνθης ,οικισμοί Λειβαδίτη-Καρυόφυτο-Σταυρούπολη-Δαφνώνας-Νεοχώρι Λυκοδρόμιο και άλλη μικρότεροι, συνολικά 35, τα λεγόμενα Νεστοχώρια ή αλλιώς Παρανέστια περιοχή) .

Στον ορεινό όγκο της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβάνονται από τα πιο ενδιαφέροντα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης από οικολογική άποψη, βιοποικιλότητα με ψηλά δάση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος , όπου κάθε χρόνο έρχονται επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη ,όπως και οικοτουρίστες ,πεζοπόροι και πολλοί ακόμη που επισκέπτονται συνολικά τον Ν.Ξάνθης, ώστε να απολαύσουν διακοπές διαφορετικές, συνδυάζοντας Φύση, εναλλακτικό τουρισμό ,πολιτισμό , οικισμούς διατηρητέους και πολλά πολλά ακόμη με τις τρομερές εναλλαγές του τοπίου που συναντά ο επισκέπτης. Εξαλλου σε 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου, βρίσκεσαι από τα παρθένα δάση, στη Θάλασσα (μοναδικό) , εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων ο ΄΄Λειβαδίτης ΄΄ με μεγάλη επισκεψιμότητα , ένα δίκτυο Μονοπατιών σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα ΜΟΝΑΠΑΤΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ( ακολουθούνται πρότυπα LQT-Leading Quality Trails της European Ramblers Association ) πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στη θέση ”Λειβάδια Λιεβαδίτη ΄΄ εκτίνονται η Όξινη, τυρφώνες ένας σπάνιος οικότυπος ,πρόκειται για υδατοσυλλόγες με συγκεκριμένα είδη χλωρίδας -όπως τα σφάγνα (Sphagnum) ,όπου επικρατούν σε πολύ ειδικές συνθήκες οξύτητας των εδαφών , αξιολογούνται από εθνικό και ευρωπαϊκό ως σημαντικοί οικότυποι προτεραιότητας, με κωδικό 7130 σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική θεωρείται η παρουσία ενδημικών φυτών,  όπως ο κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), Σολδανέλα της Ροδόπης και άλλα (αριθμός που φτάνει πάνω από 200 είδη( κοινά ,σπάνια και απειλούμενα από τον παγκόσμιο κατάλογο).

Στην πλούσια πανίδα συγκαταλέγονται η Αρκούδα , Ελάφι, Αγριόγιδο,ζαρκάδια, λύκος ,αγριόχοιρος, αγριόκουρκος, αγριόκοτα ,ο μαύρος δρυκολάπτης και άλλα.

Η μελετημένη ανάπτυξη της όλης περιοχής έγινε με αργά και σταθερά βήματα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2000 και μετά, ανέπτυξε τον οικοτουρισμό σε όλες τις μορφές,  πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον , σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή με άριστη κτηνοτροφία , με αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι άριστης ποιότητας , με μικρές μονάδες οικοτουρισμού σε όλα τα χωρια καθώς και ξενοδοχείο ,ορειβατικό καταφύγιο και το δασικό χωριό στο κέντρο της οροσειράς της Ροδόπης .

Η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας ελκύει τον οικοτουρισμό με όλες του τις μορφές με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης , τον περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται σε διαρκή άνθηση και διευρύνει την τουριστική περίοδο σε τέτοιους οικοτύπους ,τεράστιας βιοποικιλότητας και αισθητικής ομορφιάς της οροσειράς της Ροδόπης.

Επίσης η πόλη της Ξάνθης δέχεται πολλούς επισκέπτες και συνδυάζονται εκδρομές στον ορεινό όγκο τη οροσειράς της Ροδόπης και αυτά όλα λειτουργούν συνδυαστικα.

Πιστευουμε ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν όλη την προσπάθεια αυτή που γίνεται εδώ και 20 χρόνια με πολύ μόχθο βήμα- βήμα. Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν.Ξάνθης είναι αντίθετος με όλο αυτό το εγχείρημα και πιστεύουμε ότι θα βρει πολλούς οι οποίοι δεν θέλουν μια άναρχη τοποθέτηση (Ανεμογεννητριών) σε μια παρθένα περιοχή που η προσπάθεια γίνεται στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και περαιτερω ενίσχυσης του , εξάλλου ο αστός πλέον ασφυκτιά στην πόλη και αναζητά μια εναλλακτική, να μυρίσει να γευτεί το μεγαλείο της Φύσης στα καλύτερα της , ελπίζουμε να βρούμε πολλούς συμπολίτες μας μαζί στην προσπάθεια αυτή.

Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης
Με τιμή ο Πρόεδρος Ιωάννης Ιερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου