Ποιοι συνταξιούχοι γλυτώνουν την πρόσθετη φορολόγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τέλος έλαβε η διπλή φορολόγηση εισοδημάτων συντάξεων που κατέβαλε ο ΕΦΚΑ σε φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) που έχει συνάψει η χώρα μας.
Το ζήτημα της διπλής φορολόγησης είχε προκύψει για φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής από το 2017 και μετά, καθώς ο ΕΦΚΑ εσφαλμένα καταχωρούσε τα ποσά των συντάξεων σε κωδικούς του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis που αφορούν σε εισόδημα φορολογητέο στην Ελλάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εν λόγω πρόσωπα να φορολογούνται εκτός από το κράτος κατοικίας τους, και στην Ελλάδα, ως κάτοικοι εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι έως το 2017, τυχόν αντίστοιχες εσφαλμένες καταχωρήσεις επιλύονταν κατευθείαν από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ύστερα από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΑΑΔΕ διευκρίνισε ότι, κατ’ εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, τα συγκεκριμένα ποσά (συντάξεις, κυρίως προερχόμενες από ελευθέρια επαγγέλματα) φορολογούνται στην χώρα κατοικίας του φορολογούμενου.

Ο ΕΦΚΑ στη συνέχεια ζήτησε από τις περιφερειακές υπηρεσίες του να εφαρμόσουν το έγγραφο της ΑΑΔΕ, να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των φορολογούμενων για την εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας και να διορθώσουν την καταχώρηση των ποσών των συντάξεων στο σύστημα Taxis.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου