Σύνοδος Κορυφής : Το «αγκάθι» του προσφυγικού – «Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία»

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το προσφυγικό φαίνεται να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της ατζέντας, με την Τουρκία, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες, να επιζητούν συνεργασία, όμως με την ΕΕ να τονίζει από πλευράς της πως η Άγκυρα θα πρέπει να ξεκινήσει να παίρνει πάλι πίσω πρόσφυγες και από την Ελλάδα.
Οι επιστροφές προσφύγων είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και ενώ οι μετεγκαταστάσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται τον Αύγουστο, δεν ισχύει το ίδιο για τις επιστροφές.

Όλον τον μήνα επομένως που διανύουμε οι Ευρωπαίοι τονίζουν πως η Τουρκία, όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Άγκυρας θα πρέπει να ξεκινήσουν να παίρνουν και πάλι πρόσφυγες από την Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί.

Στην κοινή δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ υπάρχουν και αναφορές στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

«Εκτιμούμε τη φιλοξενία από την Τουρκία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και συμφωνούμε ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής θα συνεχιστεί. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες της περιοχής» αναφέρεται χαρακτηριστικά η κοινή δήλωση.

«Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες. Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου