Οκτώ επερωτήσεις της Περιφερειακής Σύνθεσης στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Την προσεχή Τρίτη (30/03) συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ με πάνω από 30 θέματα στην ημερήσια διάταξή
του, τα οποία όμως είναι – ως συνήθως – διαδικαστικά (τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους) και ουδόλως άπτονται της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας.
Η έγκριση θεμάτων που εξυπηρετούν την λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας μας, θεωρείται αυτονόητη, όπως αυτονόητη θεωρείται από την παράταξή μας, η αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Ωστόσο, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα που να απαντούν στις ανάγκες του πολίτη, δίνουν λύσεις στα προβλήματά του ή έστω δημιουργούν ένα διεκδικητικό πλαίσιο.  

Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, όμως, έχει καιρό τώρα αποδείξει ότι δεν μπορεί να καταρτίσει μία περιεκτική ημερήσια διάταξη συνεδρίασης που να περιλαμβάνει θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δώσει και λύσεις.

Η Περιφερειακή Σύνθεση, με συνέπεια στο ρόλο της, επιμένει να αφουγκράζεται τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το Ορμένιο μέχρι το Νευροκόπι και την Τούζλα, συμπεριλαμβανομένων των δύο νησιών μας της Σαμοθράκης και της Θάσου, να καταγράφει τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και τα φέρνει προς συζήτηση και εξεύρεση λύσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην επικείμενη συνεδρίαση, η παράταξή μας θέτει οκτώ (!) επερωτήσεις στη Διοίκηση για ισάριθμα θέματα που έχουν ανακύψει στην γεωγραφική επικράτεια της Περιφέρειας μας και τα οποία δυστυχώς οι διοικούντες περιφερειακοί σύμβουλοι αδυνατούν να εντοπίσουν.

Αν και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν – το έχουν αποδείξει αυτό – εμείς θα συνεχίσουμε να τους καλούμε να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, να στέρξουν τον πολίτη που δοκιμάζεται σκληρά στην οικονομική και υγειονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Ενδεικτικά, οι επερωτήσεις μας αναφέρονται: στον τουρισμό, τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ρέματα και άλλες δομές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τις δράσεις ενίσχυσης του πληθυσμού που διαβιεί στην οροσειρά της Ροδόπης.

Κι αν δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται, ελπίζουμε τουλάχιστον να διαβάσουν με προσοχή τις εισηγήσεις της παράταξής μας και να προσέλθουν στη συνεδρίαση με σοβαρές προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις, τις οποίες εμείς δεν θα πάψουμε να απαιτούμε, με γνώμονα πάντα την πρόοδο του τόπου μας και των ανθρώπων του.

    Επερώτηση τουρισμός 2021
Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα που αφορούν την περσινή τουριστική περίοδο. Οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό οφείλουν να είναι γνωστές αλλά και (ελπίζουμε) κατανοητές από όλους. Ταυτοχρόνως, η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εργαστεί ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις δυσμενείς συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην τουριστική περιοχή της ΑΜΘ.

Στη δική μας περιφέρεια σε ποσοστό άνω του 80%, οι αλλοδαποί τουρίστες μας επισκέπτονται οδικώς. Όσον αφορά την Τουρκία, που δεν είναι χώρα της ΕΕ, η διαχείριση των θεμάτων λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των οδηγιών και των συμφωνιών της ΕΕ. Όσον αφορά τη Βουλγαρία και τους διερχόμενους από αυτήν, όμως, η διαχείριση αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.

Για τις τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις όλης της Περιφέρειας είναι ζωτικής σημασίας η δυνατότητα έλευσης επισκεπτών από τα βόρεια σύνορα μας, με κυρίαρχες χώρες προέλευσης τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η περσινή πρακτική, η οποία υιοθετήθηκε με την συναίνεση ή την ανοχή της διοίκησης της Περιφέρειας (είτε δια της συνειδητής επιλογής, είτε λόγω άγνοιας), περιλάμβανε την είσοδο, για τουριστικούς λόγους, μόνο από τον Προμαχώνα. Η πρακτική αυτή αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και καθοριστικό πλήγμα με ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό σε όλη την ΑΜΘ. Η αιτιολογία η οποία προβλήθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε, ανάλογη με τον Προμαχώνα, υποδομή στη Νυμφαία. Οι φορείς του τουρισμού είχαν ζητήσει και υπήρχαν υποσχέσεις από τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι η κατάσταση αυτή φέτος θα τροποποιούνταν με την υλοποίηση έργων και τη δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ.

Μπαίνοντας, πλέον, στην άνοιξη η αγωνία των εργαζομένων και επιχειρήσεων του τουρισμού κορυφώνεται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς βρισκόμαστε, πλέον, στην περίοδο προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σαιζόν και πέρα από θεωρητικές συζητήσεις στο θέμα των συνόρων θα έπρεπε ήδη να έχουνε γίνει ουσιαστικές ενέργειες. Ερωτάται, λοιπόν, η διοίκηση της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης προσωπικά:
 1.     Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να καταστεί επιλέξιμη είσοδος τουριστών, ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, που αποτελεί την κορυφαία επιλογή εισόδου των αλλοδαπών επισκεπτών προς την Ελλάδα;
 2.     Οι συνοριακοί σταθμοί Ορμενίου και Εξοχής, γιατί, αν και διαθέτουν μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, δε συζητείται και δε δρομολογείται από τη διοίκηση της περιφέρειας, η εξασφάλιση των προϋποθέσεων  ώστε να αποτελέσουν κι αυτές σημείο εισόδου αλλοδαπών τουριστών; Εδώ δεν μπορεί να προφασισθεί κανείς την έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία αφορά τη Νυμφαία. Οι συνοριακοί σταθμοί αυτοί παράλληλα μπορούν να «αποφορτίσουν» τον Προμαχώνα και να διοχετεύσουν επισκέπτες π.χ. στη Θάσο και στις παραλίες μας.
 3.     O Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού πέρα από ευχολόγια και αόριστες δηλώσεις, σε ποιον προγραμματισμό ενεργειών έχει προβεί; Και που βρίσκεται η υλοποίηση αυτών σε σχέση π.χ. με την ενημέρωση των Βαλκάνιων εν δυνάμει επισκεπτών μας για τη φετινή τουριστική περίοδο; Η ερώτησή μας ισχύει στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία υφίσταται κάποιος σχεδιασμός ενεργειών πέρα από το «περίφημο» βίντεο με τον DJ στη Σαμοθράκη καθώς και το βίντεο για την πρόληψη του κορωνοϊού που «βαπτίστηκε» τουριστική προβολή και πέραν των «χλιαρών» αοριστολογιών του στο λεγόμενο «Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού».
 4.     Υπάρχει άραγε κάποια διαφημιστική καταχώρηση της Περιφέρειας σε οποιοδήποτε μέσο; Αν ναι, θα θέλαμε να τη δούμε.
 5.     Για δεύτερη χρονιά δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη μας η ειδική καμπάνια για το νησί της Σαμοθράκης, την οποία είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια τον Σεπτέμβριο του 2019. Υφίσταται κάτι τέτοιο; Αν ναι, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται;
 6.     Όταν οι τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις μας θα βλέπουν τους βαλκάνιους τουρίστες να οδεύουν μέσω Προμαχώνα προς τις δυτικότερες περιοχές της χώρας μας, όπως έγινε πέρυσι αναλογίζεσθε το ύψος της οικονομικής καταστροφής που προκαλείται από την ανεπάρκειά σας. Σε ποιες ενέργειες έχετε άραγε προβεί ώστε να μην συμβεί αυτό;
 7.     Τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις στη Θάσο, στη Καβάλα, στη Ξάνθη και αλλού στην Περιφέρεια μας, εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας έχουνε πληγεί σοβαρά, μέχρι και πλήρους οικονομικής καταστροφής. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών;
 8.     Όσον αφορά τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες σε ποιες ενέργειες προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών έχει προβεί η διοίκησης της Περιφέρειας;
 9.     Τελικά: Έγινε κάποια προετοιμασία από τη διοίκησης της Περιφέρειας για την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο ή η ανεπάρκεια της διοίκησης περιλαμβανομένου του Περιφερειάρχη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών με έμφαση σε αυτόν της Καβάλας (όπου και οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις) θα οδηγήσει όλο τον κλάδο σε πλήρη αφανισμό;
Ως επίλογο τονίζουμε ότι το ενδιαφέρον μας, πέρα από τον τουρισμό και την οικονομία, περιλαμβάνει και τον αποκλεισμό της δυνατότητας εισόδου στην Περιφέρειά μας ανθρώπων που μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού. Για αυτό και έχει επιτακτική αξία ότι η διοίκησή σας δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών στα συνοριακά σημεία εισόδου.»

2. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Ενημέρωση αναφορικά με την ανάθεση και τον προγραμματισμό των ενεργειών σχετικά με τον Κάθετο Άξονα Εγνατίας οδού Δράμας – Αμφίπολης»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτηση μας προς τον Περιφερειάρχη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μείζον θέμα και χρόνια διεκδίκηση της Δραμινής κοινωνίας είναι η σύνδεση της Περιφερειακής μας Ενότητας με την Εγνατία Οδό, όπως άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες Π.Ε. της ΠΑΜΘ. Μετά από τόσα χρόνια ο λαός της Δράμας δικαιούται να μετακινείται με ασφάλεια και ταχύτητα προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση και στην υπόλοιπη χώρα. Ένας δρόμος που όχι μόνο θα κάνει ασφαλείς τις μετακινήσεις των συμπολιτών μας αλλά θα δώσει και οικονομική ώθηση στον τόπο μας τόσο με την εύκολη προσβασιμότητα για τους επισκέπτες μας όσο και για την απρόσκοπτη μετακίνηση των προϊόντων μας προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε σθεναροί υποστηρικτές και διεκδικητές αυτού του έργου και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα, ειδικά τώρα, που για πρώτη φορά την αρμοδιότητα και ευθύνη των μελετών την έχει αποκλειστικά η Περιφέρεια μας.

Ερωτάστε:
Σχετικά με το τμήμα Δράμας – Μαυρολεύκης μήκους 14 χλμ
 1.     Σε ποιο σημείο ωριμότητας βρίσκονται οι ήδη υπάρχουσες μελέτες;
 2.     Με την σχετική ΚΥΑ τι κομμάτι ευθύνης του έργου ανατέθηκε στην ΠΑΜΘ;
 3.     Με ποια διαδικασία θα γίνει η εκπόνηση και ωρίμανση των μελετών;
 4.     Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η ΠΑΜΘ και ποιος ο χρόνος ολοκλήρωσης τους;
3. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Ενημέρωση για την κατάσταση των ρεμάτων της ΠΕ Ροδόπης, ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜΘ (δυνάμει του άρθρο 224 του Ν.4555/2018)»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας των «ακραίων καιρικών φαινομένων». Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι θεομηνίες της Θάσου, της Ροδόπης, του Έβρου αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη στην επικράτεια της ΠΑΜΘ, που φέρνουν στην επικαιρότητα και το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των ρεμάτων.

Η κλιματική αλλαγή, η κακή έως ελλιπής συντήρηση υποδομών και ρεμάτων, η ασαφής και δαιδαλώδης νομοθεσία, οι αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες οδηγούν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ζωικού κεφαλαίου και περιουσιών, σε καταστροφές υποδομών και κρίσιμων φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Ν.4555/2018(19-7-2018) ο καθαρισμός, η αστυνόμευση και η απαλλοτρίωση χώρων παρά των ρεμάτων έχουν περάσει πια στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών.

Αναφορικά με τις ενέργειες της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι γεγονός ότι για το 2020 στη Ροδόπη διατέθηκαν τα λιγότερα χρήματα έναντι των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ και για το 2021 θα συμβεί το ίδιο.

Το 2020 για μισθώσεις μηχανημάτων (εργολαβίες) δαπανήθηκαν χρήματα 600.000 ευρώ στην ΠΕ Έβρου, στην ΠΕ Ροδόπης 500.000 ευρώ, στην ΠΕ Ξάνθης 1,2 εκατομμύρια ευρώ, στην ΠΕ Καβάλας 1 εκατομμύριο ευρώ, στην ΠΕ Δράμας 1,1 εκατομμύρια ευρώ..

Αναφορικά με τον προγραμματισμό του 2021 αυτά τα ποσά είναι αυξημένα όπως προανήγγειλε ο κος Περιφερειάρχης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες  εκτός απο την ΠΕ Ροδόπης. Ο προγραμματισμός για το 2021 περιλαμβάνει επιπλέον εργολαβίες της τάξης των 7,1 εκατομμυρίων ευρώ ήτοι: ΠΕ Εβρου 1 εκατ.,ΠΕ Ροδόπης 500.000 , ΠΕ Ξάνθης 2,3 εκατ., ΠΕ Καβάλας 1,5 εκατ. και ΠΕ Δράμας 1,9 εκατ. Στην ΠΕ Ροδόπης δίνονται πάλι τα λιγότερα χρήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και τις δυσάρεστες καταστάσεις με τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε στην ΠΕ Ροδόπης ζητήσαμε εγγράφως στις 4-2-2021 από την ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης ενημέρωση για τα κάτωθι:
 1.     Την ύπαρξη ή μη Μητρώου Ρεμάτων στην ΠΕ Ροδόπης
 2.     Την πραγματοποίηση ή μη καταγραφής ρεμάτων και αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης (τεχνικά, αναχώματα, διαβάσεις κλπ)
 3.     Τον ορισμό ή μη από τον Περιφερειάρχη υπεύθυνου-αρμόδιου υπαλλήλου της Δ.Τ.Ε της ΠΕ Ροδόπης, ο  οποίος  να  ασχολείται με  την απογραφή – καταγραφή  της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου να συντάσσει  δελτίο ενημέρωσης το οποίο να προσκομίζει στον Περιφερειάρχη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.
 4.     Την ύπαρξη ή μη μελετών οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων σε κρίσιμες περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές με οικιστική ανάπτυξη στην ΠΕ Ροδόπης.
 5.     Την ύπαρξη ή μη σχεδιασμού έργων και υποδομών ενταγμένων σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων φυσικών φαινομένων με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους στην ΠΕ Ροδόπης
 6.     Τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ρέματα στην ΠΕ Ροδόπης για τα έτη 2019 & 2020 (ζητήθηκε περιγραφή των παρεμβάσεων και γεωγραφικός προσδιορισμός).  
 7.     Το επίπεδο συνεργασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της ΠΕ Ροδόπης με τους Δήμους – Δασαρχεία        
Η ΔΤΕ ΠΕ Ροδόπης με το υπ’αρίθμ. ΔΤΕ 444/8-2-2021 έγγραφό ενημέρωσε:
 1.     Για την ένταξη της μελέτης για την σύνταξη μητρώου ρεμάτων  Ν.Ροδόπης στην ΣΑΜΠ031 και αναμένεται η δημοπράτησή της.
 2.     Για την αστυνόμευση ζητήθηκε από τους Δήμους να ορίσουν εκπρόσωπό τους.
 3.     Για τις οριοθετήσεις και διευθετήσεις ρεμάτων ότι μπορούν να εκπονούνται και από άλλους φορείς πλην της υπηρεσίας.
 4.     Έχει γίνει πρόταση ένταξης μελέτης με τίτλο  «Αντιπλημμυρική προστασία Ανατολικού τμήματος Ν.Ροδόπης» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
 5.     Ότι πραγματοποιήθηκε μια σειρά από καθαρισμούς ρεμάτων στην ΠΕ Ροδόπης.
 6.     Και ότι υπάρχει συνεργασία με Δήμους και Δασαρχεία.
Τούτων δοθέντων και σε συνέχεια του Αρ. Πρωτ.444/8-2-2021 κρίνουμε σκόπιμο να δοθούν διευκρινίσεις:
 1.     Η μελέτη με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΡΕΜΑΤΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ» η οποία έχει ενταχθεί όπως αναφέρεται στην ΣΑΜΠ 031 σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεται; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Υπηρεσίας μέχρι την δημοσίευση της δημοπράτησης της καθώς και της υλοποίησης της; Παρακαλούμε για την κοινοποίηση του Τεχνικού Δελτίου ένταξης αυτής.  
 2.     Πέραν του εγγράφου αρ.3006/29-9-2020 της Υπηρεσίας σας προς τους Δήμους για τον ορισμό εκπροσώπων στις Επιτροπές αστυνόμευσης ρεμάτων Ροδόπης και λαμβάνοντας υπόψη την μη ανταπόκριση αυτών(δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο) καθώς και το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το έγγραφό σας, ποιες άλλες ενέργειες έχετε κάνε; Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με την σειρά της ποια άτομα όρισε στην σχετική Επιτροπή; Έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης; Πότε σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε αυτήν;
 3.     Σχετικά με οριοθετήσεις-διευθετήσεις που έχουν εκπονηθεί στον Ν.Ροδόπης από άλλους φορείς, όπως αναφέρεται και δεν συγκαταλέγονται στο αρχείο της Υπηρεσίας σας και που ενδεχομένως θα σας ήταν χρήσιμες στο έργο σας, γνωρίζετε μήπως βρίσκονται στην Διεύθυνση Υδάτων  και στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, η οποία βάση νόμου οφείλει να τηρεί συμβατικό και ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταχωρούνται όλες οι Διοικητικές πράξεις οριοθετήσεις υδατορεμάτων συνοδευμένες από τους αντίστοιχους φακέλους; Επίσης, πότε έγινε χρονικά η τελευταία οριοθέτηση απο την ΔΤΕ της ΠΕ Ροδόπης;
 4.     Τέλος παρακαλούμε να κοινοποιηθεί το Τεχνικό Δελτίο ένταξης της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ» στην ΣΑΜΠ 931 και να παρασχεθεί ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρίσκεται πριν την δημοπράτησή της.
Τα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε τον τελευταίο καιρό και οι συνέπειες αυτών έναντι της τοπικής κοινωνίας, μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της ΠΕ Ροδόπης, αλλά και της Περιφέρειας μας εν συνόλω.

Η μη υλοποίηση Μητρώου Ρεμάτων, η μη σύσταση επιτροπών αστυνόμευσης ρεμάτων, η μη ύπαρξη μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας για την Ε Ροδόπης είναι κάποια από τα θέματα για τα οποία η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ οφείλει να παρέχει αναλυτική ενημέρωση.

4. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Ποιες ενέργειες έχουν σχεδιαστεί ή γίνονται για την στήριξη του πληθυσμού της οροσειράς της Ροδόπης που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Σε όλη την έκταση της αντιμετωπίζει προβλήματα κοινά. Είναι γνωστή η συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτων, η έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών και η συνεχής μετανάστευση των κατοίκων της!

Βιομηχανική ή βιοτεχνική παραγωγή δεν υπάρχει, η ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος απαιτεί μία οργανωμένη προσπάθεια για να αναπτυχθεί, η αγροκτηνοτροφική απασχόληση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και συγκεντρώνει μειονεκτήματα που αποδεδειγμένα απογοητεύουν όσους ασχολήθηκαν ή ασχολούνται ακόμη. Η μαζική παραγωγή προϊόντων δεν είναι εφικτή. Είναι δεδομένο ότι εξαιτίας το ορεινού ανάγλυφου, τα αγροτεμάχια έχουν περιορισμένο εμβαδό και παρουσιάζουν εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα. Για αυτό αυξάνεται ο αριθμός των χωραφιών που μένουν, ακαλλιέργητα. Ο καπνός πλέον από μόνος του, δεν μπορεί να συντηρήσει οικογένειες. Απαιτείται μία νέα προσέγγιση στην γεωργία.

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζει και ο κτηνοτροφικός κλάδος με την έλλειψη μη δασικών εκτάσεων, κατάλληλων για εγκατάσταση μονάδων σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ταυτόχρονα η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση μέσω του ΕΣΠΑ, για την Οροσειρά της Ροδόπης, που υπήρχε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας εγκαταλείφθηκε!

Για την ανάπτυξη του τουρισμού και να την αναζωογόνηση εστίασης, εμπορίου κλπ οι συνθήκες προβληματίζουν όχι μόνο για νέες επενδύσεις αλλά ακόμη και όσους επένδυσαν εκεί τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές οι κλειστές επιχειρήσεις και όχι εξαιτίας του πρόσφατου COVID-19.

Τα εργαλεία που διαθέτει η Περιφέρεια πολλά και οι δυνατότητες παρέμβασης στην κυβέρνηση για επίλυση ιδιαιτεροτήτων μεγάλη. Όμως αγνοούμε οποιαδήποτε ενέργεια της προς αυτή την κατεύθυνση. Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να αποφασίσει αν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή απλά να το αφήνει να γιγαντώνεται. Τι θέλει άραγε να συμβεί από τη Δράμα μέχρι τον Έβρο στα βουνά της Ροδόπης, κατά τα επόμενα χρόνια; Η αποψίλωση της ευρύτερης περιοχής από τους νέους και τις οικογένειες είναι ήδη σημαντική και πλέον κοντεύει ο καιρός που οι συνέπειες θα καταστούν ανεπανόρθωτες. Κάτι πρέπει να κάνουμε τώρα και ιδιαίτερα εσείς που διοικείτε.

Στα πλαίσια της πολιτικής για την χωρική ανάπτυξη έχοντας υπόψη το πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής αλλά και της αγροτικής πολιτικής εξειδικευμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών της Περιφέρειας, ερωτώνται  ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης:

1) Εάν έχετε προγραμματίσει κάποιο αναπτυξιακό πλάνο συνολικά για την ορεινή περιοχή της Περιφέρειας με συγκεκριμένο στόχο και ορατό χρονοδιάγραμμα;

2)Εάν από κοινού με τις Δ/νσεις Αγροτική Οικονομίας  και τους άλλους σχετιζόμενους φορείς έχετε δρομολογήσει:

α) εξειδικευμένες δράσεις εκπαίδευσης αγροτών και κτηνοτρόφων σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά της περιοχής για ποιοτική βελτίωση, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενίσχυση τοπικών ποικιλιών;

β) πρωτότυπες παραγωγικές λύσεις στα πλαίσια της παραγωγικής διαδικασίας της κτηνοτροφίας αλλά και της μεταποίησης των προϊόντων που παράγονται στον ορεινό όγκο;

γ) υλοποίηση πιστοποιήσεων των παραγόμενων εκεί προϊόντων;

δ) έχετε διερευνήσει δυνατότητες επιπλέον ενισχύσεων στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ΠΕΠ αλλά και της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και με ποια αποτελέσματα;

ε) έχετε διερευνήσει εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης στην περιοχή με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της περαιτέρω μετανάστευσης των κατοίκων;

στ) θεσμοθέτηση διατάξεων που να επιτρέπουν τη δημιουργία πρόχειρων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων;

3) Έχετε ασχοληθεί με την οριοθέτηση των περιοχών ανάπτυξης ανεμογεννητριών καθώς και με τον καθορισμό της φέρουσας ικανότητας της περιοχής για τέτοιες επενδύσεις σε σχέση με την αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα;

4) Έχετε ασχοληθεί με  άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής εντός ή εκτός του πρωτογενούς τομέα;

Η οροσειρά της Ροδόπης, σημείο αναφοράς της χώρας μας, έχει ανάγκη της άμεσης στήριξης μας. Όλοι εμείς που καταγόμαστε από εκεί ξέρουμε να ζούμε σε σκληρές συνθήκες και αντέξαμε, όμως πλέον είναι γεγονός η αποψίλωση της περιοχής μας από τους νέους. Μαζί με αυτούς χάνεται και ο πλούτος της περιοχής που είναι οι άνθρωποι του και χάνεται και η παραγωγική δυνατότητα όλων αυτών των ξεχωριστών προϊόντων.

Η ολιγωρία αυτήν την ύστατη στιγμή και η αδυναμία να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα έχουν σαφείς επιπτώσεις στην περιοχή και στις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της, ευελπιστούμε σε μία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά σας γιατί οι δυνατότητες είναι μεγάλες, πρόγραμμα, στόχοι και σχέδιο με χρονοδιάγραμμα απαιτείται άμεσα.

5.ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
«Τοποθέτηση – Ενέργειες  της Διοίκησης της ΠΑΜΘ για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στην ΑΜΘ για την περίοδο 2021-2027»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και παρακαλούμε όπως συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Από 23/2 ε.ε. οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ απέστειλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πολυσέλιδη επιστολή εκφράζοντας σε αυτήν της διαπιστώσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους σε σχέση με την διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον υπολογισμό και την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην ΑΜΘ. Αποδέκτες της επιστολής αυτής ήσασταν κι εσείς.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η διοίκησή σας ουδέποτε απετόλμησε (για τους δικούς σας αποκλειστικούς  λόγους) να εισαγάγει στο Περιφερειακό Συμβούλιο οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία, ερωτάσθε:
 •     Ποια είναι η άποψή σας για όσες λάθος επιλογές έγιναν σε σχέση με την Περιφέρεια μας επί του θέματος, όπως τα περιγράφουν οι σύλλογοι κτηνοτρόφων;
 •     Ποια είναι η άποψη της διοίκησης της περιφέρειας επ’ αυτών αλλά και επί των προτάσεων που περιγράφονται στο έγγραφο αυτό;
 •     Ποιες παρεμβάσεις κάνατε επ’ αυτών των θεμάτων από την ανάληψη των καθηκόντων σας ; (παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και οι απαντήσεις που λάβατε)
 •     Αν θεωρείται το εν λόγω θέμα σημαντικό καθώς, όπως αναφέραμε ουδέποτε το εισαγάγατε προς συζήτηση στο ΠΣ

Οι Επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Χρήστος Γάκης
Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Σταύρος Βαβίας
Μιχαήλ Αμοιρίδης
Νικόλαος Βουλγαρίδης
Κώστας Εξακουστός
Αριστείδης Μωυσιάδης
Εμμανουήλ Ταπατζάς
Αργύρης Πατακάκης
Φελίνα Καζάκου – Βρούζου
Οδυσσέας Βουρβουκέλλης
Ιρφάν Χατζηγκενέ
Μαρία Πολυμέρου

Η επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ  23-2-2021
e-mail : dimopouloskavala@gmail.com                     

ΠΡΟΣ : Πίνακας αποδεκτών
τηλ. 6972409960               
Θέμα : Προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027.


Κύριε υπουργέ.

Σας αποστέλλουμε το παρόν έγγραφο, με τις προτάσεις, αλλά και τις παρατηρήσεις μας, σχετικά με τον καταμερισμό των άμεσων ενισχύσεων της για τη μεταβατική  περίοδο 2021-2022 και για την περίοδο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  2023-2027.

Παραθέτουμε τις ξεκάθαρες θέσεις μας, απλά και αιτιολογημένα, όπως θεωρούμε ότι θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν ή που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.

Το καλοκαίρι του 2014, αποφασίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη).

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση, σε πέντε ίσα βήματα, με στόχο σύγκλισης το 60%!!!

Το 2015 η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, νομοθετεί την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, με διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά χωρική ενότητα,  εφαρμόζοντάς την μέσω της γνωστής σε όλους μας, τεχνικής λύσης.

Ταυτόχρονα, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.   

Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν, σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι περίμεναν μία δίκαιη και αναλογική κατανομή των ενισχύσεων, με αναπτυξιακή προοπτική, που θα τις εισέπρατταν όσοι πραγματικά δουλεύουν σε ενεστώτα χρόνο, τα ζώα και τα χωράφια.

Η βούληση των παραγωγών φάνηκε και για την επερχόμενη ΚΑΠ ξεκάθαρα και στις διά ζώσης διαβουλεύσεις, όπου κι αν αυτές πραγματοποιήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.

Η ΚΑΠ για την περίοδο 2015-2019  εφαρμόστηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματά της τα βιώνουμε όλοι μας.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 •     Κτηνοτρόφοι και αγρότες με ελάχιστο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που εισπράττουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά ενισχύσεων, στη βάση των δικαιωμάτων του 2014.
 •     Κτηνοτρόφοι και αγρότες με δυσανάλογα χαμηλές ενισχύσεις, σε σχέση με συναδέλφους τους με το ίδιο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων, αλλά και της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων.
 •     Κτηνοτρόφοι που μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο, όσο χαμηλότερα τους επέτρεπε ο κανονισμός, για να εισπράττουν τις ενισχύσεις που τους δόθηκαν το 2015.
 •     Κτηνοτρόφοι και αγρότες που αύξησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αλλά συνέχισαν να εισπράττουν το ίδιο ποσό με το 2015.
 •     Κτηνοτρόφοι πολλών ταχυτήτων, που λόγω της κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων με την ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015, διαχωρίστηκαν σε κερδισμένους και χαμένους, ανάλογα τη γεωγραφική περιφέρεια (χωρική ενότητα) που δραστηριοποιούνταν.
 •     Με την κατανομή κατά χωρική ενότητα, να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατ. Μακεδονίας Θράκης της Κεντρ. Μακεδονίας και κάποιων νησιών, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.
 •     Λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά ΖΜ που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
 •     Τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων αφορούσαν και αφορούν, τη Βασική ενίσχυση, το Πρασίνισμα που είναι ποσοστό επί της Βασικής, Εθνικό απόθεμα νέων κτηνοτρόφων, Εξισωτική αποζημίωση, Βιολογική κτηνοτροφία.    
 •     Αετονύχηδες και αεριτζήδες που χωρίς ζωικό κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενοι την καλή πληροφόρηση εκ των έσω, τις τρύπες του συστήματος, εκούσιες κι ακούσιες και τα παράλογα του κανονισμού, δήλωναν και δηλώνουν εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τους διέπει θολό έως ανύπαρκτο, αιτήθηκαν και πήραν ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα.   
 •     Συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι και αγρότες, που λόγω και των χαμηλών συντάξεων των απομάχων του πρωτογενή τομέα, συνέχισαν να δηλώνουν λίγα ζώα και χωράφια, πολλές φορές ενώ τα δούλευαν άλλοι, δηλαδή εικονικά, εισπράττοντας τις ιστορικές τους ενισχύσεις.
 •     Δημιουργήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης, που η αγοραπωλησία τους έγινε μέσο πλουτισμού μεσαζόντων και όσων είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.
 •     Πλήρης απογοήτευση για τους νέους και νεοεισερχόμενους, που η ελληνική πολιτεία, παρά τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, τους άφησε μόνους, μεσοπέλαγα και με δεμένα χέρια, να παλεύουν με άνισους όρους για την επαγγελματική τους επιβίωση, αντί να αγωνίζονται με ίσους όρους για την επαγγελματική τους πρόοδο.
 •     Ο αντίκτυπος της ανισομερούς κατανομής των ενισχύσεων, στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στο παραγόμενο προϊόν   είναι σημαντικός, αφού η διαφορετική οικονομική δυνατότητα και ρευστότητα, σε ίδιου μεγέθους εκμεταλλεύσεις, δημιουργεί όρους αθέμιτου ανταγωνισμού, κάτι που μετακυλύετε στο τελικά παραγόμενο προϊόν. Ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, η ανισομέρεια αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ποσότητα του τελικού προϊόντος αλλά και στη σωστή διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.   
 •     Φαντάζει ως φυσικό επακόλουθο η λογική που καλλιεργήθηκε, σε πολλούς από τους  συντελεστές του χώρου, άλλος να πηγαίνει για την επιδότηση κι άλλος για την παραγωγή!!!                         

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων για την περίοδο 2021-2027.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022
Είναι κοινή διαπίστωση οι πλασματικά υψηλές μοναδιαίες αξίες, στις χωρικές ενότητες με υψηλή πυκνότητα βόσκησης.

Γι’ αυτό προτείνουμε:

 •     Ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με κοινή πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.
 •     Επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών, όλων των κτηνοτρόφων της χώρας.
 •     Μετά τις παραπάνω ενέργειες, άμεση σύγκλιση των δικαιωμάτων στο 100%.

ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027
ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ

 •     Δικαιούχοι των ενισχύσεων, πρέπει να είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες, δηλαδή αυτοί που το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό.
 •     Διατήρηση των τριών περιφερειών ενισχύσεων δηλαδή, βοσκοτόπων, αρόσιμων, μονίμων καλλιεργειών.
 •     Ένταξη στο σύστημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων επιπλέον εκτάσεων, στις χωρικές ενότητες που αυτές χρειάζονται, ώστε η πυκνότητα βόσκησης, βάση της οποίας υπολογίζονται τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκοτόπων, να είναι κοινή, για  ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Εξαίρεση πρέπει να αποτελούν, οι παραμεθόριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, για λόγους δημογραφικούς και αυξημένου κόστους παραγωγής και τα νησιά για τους ίδιους λόγους αλλά λόγω και των ξηροθερμικών συνθηκών που τα επηρεάζουν, γι’ αυτό  πρέπει να έχουν 10% χαμηλότερη πυκνότητα βόσκησης από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα .
 •     Το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέμμα θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση, διαιρώντας το ποσό χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην κάθε περιφέρεια ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα επιλέξιμα στρέμματα που δηλώθηκαν, για το έτος ενίσχυσης.
 •     Στις σταυλισμένες μονάδες που δε χρησιμοποιούν βοσκότοπο, πρέπει να δίνεται ειδική ενίσχυση, που να υπολογίζεται με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο. Το ύψος αυτής της ειδικής ενίσχυσης, δεν πρέπει να υπολείπεται της αντίστοιχης που δίνεται βάση βοσκοτόπων, σε εκμεταλλεύσεις με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
 •     Οι νέοι και νεοεισερχόμενοι πρέπει να ενισχύονται για τα 5 πρώτα έτη από την είσοδό τους, με αύξηση του ποσού ενίσχυσης ανά στρέμμα κατά 30%, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλους, για αυτά τα έτη.
 •     Το ανώτερο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
 •     Δεν πρέπει να ενεργοποιούνται ενισχύσεις βοσκοτόπων, δημοσίων και ιδιωτικών, χωρίς το αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που αφορούν απώλειες από, ζωονόσους, άγρια ζώα, καιρικά φαινόμενα, κλοπή.
 •     Κάθε περιβαλλοντική δέσμευση κι ενίσχυση, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, το είδος και το μέγεθος, της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και την περιοχή που αυτή δραστηριοποιείται.  

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

 •     Η δημιουργία αισθήματος δικαίου, σε όλους τους παραγωγούς.
 •     Οι νέοι και νεοεισερχόμενοι να μπαίνουν ενισχυμένοι στο σύστημα των ενισχύσεων.
 •     Η παύση του αθέμιτου ανταγωνισμού, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, ανάμεσα στους παραγωγούς. Η αντιστοιχία του μεγέθους της εκμετάλλευσης με το ποσό των ενισχύσεων, προτρέπει όσους εισέπρατταν πολλές ενισχύσεις μέχρι τώρα, να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη ζέση την παραγωγή τους κι όσους εισέπρατταν λίγες ενισχύσεις μέχρι τώρα, με ισχυροποιημένη οικονομικά  τη θέση τους, να βελτιώσουν την παραγωγή τους διαπραγματευόμενοι από ισχυρότερη θέση.  
 •     Δημιουργείται αναπτυξιακό κίνητρο σε όλους, για να αυξήσουν το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αφού το έτος ενίσχυσης που αυτά θα δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, θα παίρνουν και την ανάλογη στρεμματική ενίσχυση. Ταυτόχρονα ο παραπάνω λόγος λειτουργεί ως αντικίνητρο, για τη μείωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, με ότι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για τη ζωική και φυτική παραγωγή.
 •     Δε θα ενεργοποιούνται δικαιώματα βοσκοτόπων (ιδιωτικών και δημόσιων) χωρίς το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο.
 •     Τελειώνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε ότι έχει σχέση με τα δικαιώματα και ταυτόχρονα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του εθνικού αποθέματος, αφού η κατανομή της Βασικής ενίσχυσης είναι πια αναλογική για όλους.
 •     Όλοι οι παραγωγοί μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους ίδιους οικονομικούς όρους, έναντι των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και περιορισμών που θα φέρει η ΚΑΠ 2023-2027.   

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

 •     Αύξηση των ποσών χρηματοδότησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης και στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα.
 •     Να ληφθούν υπόψη για τους όρους και τις ποσότητες που ορίζονται, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας (ορεινές, με φυσικά και ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, νησιά) και οι παραγωγικές δυνατότητες των ντόπιων φυλών ζώων.
 •     Για τα βοοειδή πρέπει να καταργηθεί το ανώτερο όριο των 12 ετών στην ηλικία της μητέρας, γιατί οι αγελάδες των αγελαίων εκμεταλλεύσεων, είναι παραγωγικές πολύ περισσότερα χρόνια.
 •     Δημιουργία νέας κατηγορίας συνδεδεμένης ενίσχυσης, για τα αιγοπρόβατα κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, με ενίσχυση των αμνοεριφίων που γεννιούνται στην εκμετάλλευση, με προορισμό τη σφαγή και την αναπαραγωγή
 •     Το ποσοτικό μέτρο για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το γάλα των αιγοπροβάτων, πρέπει να είναι τα 50 κιλά ανά ζώο, προσαρμοσμένο στις ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

 •     Κοινή πυκνότητα βόσκησης, για όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.
 •     Αύξηση της χρηματοδότησης των μέτρων της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας.
 •     Προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, για ένταξη βιολογικών καλλιεργειών που προορίζονται για ζωοτροφές.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

 •     Κοινή πυκνότητα βόσκησης, για όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.
 •     Αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης των βοσκοτόπων, ώστε τα ποσά ενίσχυσης για την κτηνοτροφία αλλά και το ανώτερο όριο ενίσχυσης (5.000), να επανέλθουν στο επίπεδο του 2013.
 •     Να επανέλθει ως όρος επιλεξιμότητας, η μόνιμη κατοικία του δικαιούχου, στις περιοχές εφαρμογής του μέτρου.
 •     Συμπληρωματικός όρος επιλεξιμότητας, η έδρα της εκμετάλλευσης.
 •     Αυξημένη στρεμματική ενίσχυση  30% για τους νέους και νεοεισερχόμενους.

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ
Συνέχιση της ενίσχυσης των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων.

Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων αποτελεί κυβερνητική πολιτική απόφαση.

Το θέμα της πλήρους κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, της δίκαιης και αναλογικής  κατανομής των ενισχύσεων και η κοινή πυκνότητα βόσκησης για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποτελεί για όλους εμάς, αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027.

Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος του 2014 και του 2015 και να δείξουμε ανοχή σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές αποφάσεις, για θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας στην πατρίδα μας.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς, κόμματα, βουλευτές, περιφέρεια και δήμους, της ΑΜΘ, να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προωθήσουν την πρότασή μας, άμεσα και πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η συνέχιση της αντιαναπτυξιακής και ανισομερούς κατανομής των ενισχύσεων, αποτελούν για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους και αγρότες, αιτία πολέμου!

ΥΓ1. Μας βρίσκει αντίθετους η απόφασή σας για συνέχιση και για το 2021, του ίδιου μοντέλου καταμερισμού των ενισχύσεων.

Οι δικαιολογίες σας, μέσω της ανακοίνωσης του ΥΠΑΑΤ, είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς και προσβλητικές για την κοινή λογική και υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας!

ΥΓ2. Επικράτησε απ’ ότι φαίνεται η λογική ότι, δεν πρέπει να θιγούν για ακόμα μία χρονιά όσοι παίρνουν αέρα λεφτά, γιατί έχουν συνηθίσει κι έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με αυτά!

Οι άλλοι, οι πολλοί, που παίρνουν ψίχουλα, έχουν συνηθίσει στη φτώχεια και στο ζόρι!!!

Έλεος κύριε υπουργέ!!!

Δικαιοσύνη ζητάμε κι επιτέλους να εφαρμοστεί στην πατρίδα μας το αυτονόητο και η κοινή λογική!!!

Είμαστε ανοιχτοί για κάθε διευκρίνιση στις  παραπάνω προτάσεις μας και για όλα τα θέματα που έχουμε θέσει μέχρι σήμερα και αφορούν την Ελληνική κτηνοτροφία.  

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
    ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775

 • Πίνακας αποδεκτών:
 • Υπουργός ΑΑΤ κ. Σ.Λιβανός
 • Υφυπουργός κ. Γ.Οικονόμου
 • Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή
 • Γ.Γραμματέας κ. Κ.Μπαγινέτας
 • Βουλευτές ΑΜΘ
 • Περιφερειάρχης  ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος
 • Αντιπεριφερειάρχης  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης
 • Εντεταλμένος σύμβουλος  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Α.Καραγιώργης

Π.Ε.Δ.
Μ.Μ.Ε.       

6. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Θέμα: «Ενημέρωση για την πορεία δρομολόγησης ενεργειών αναφορικά με την εναρμόνιση  στο Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΜΘ»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος κο Δ. Γαλανόπουλο, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δύο και πλέον χρόνια από την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου χωροταξικού πλαισίου της ΠΑΜΘ και 18 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δημιουργούνται απορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα και τις επιβαλλόμενες κινήσεις προσαρμογής της περιφέρειας σε αυτά.

Η σιωπή σας κατά τον πρόσφατο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης (νομίζω ήσασταν ο ένας εκ των δύο Αντιπεριφερειαρχών που ούτε έγραψε ούτε είπε κάτι…) μας αφήνει απορίες για διάφορα ζητήματα. Βεβαίως, άποψή μας είναι πως ίσως ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να κάνετε μιας και η Περιφέρεια στερείται ουσιαστικών πεπραγμένων στα σοβαρά ζητήματα υποδομών. Συνεπώς από το να ακούμε λόγια όπως ακούσαμε από συναδέλφους σας, η σιωπή είναι καλύτερη επιλογή, καθώς μπορεί να θεωρηθεί πιο έντιμη πολιτικά.

Ένα από τα ζητήματα που σας αφορούν έχει να κάνει με την εφαρμογή του αναθεωρημένου χωροταξικού πλαισίου και τις ενέργειες που οφείλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ώστε να εναρμονιστεί με αυτό και ενδεικτικά παραθέτουμε τα εξής:

Α) Απαραίτητες δικτυώσεις και συνδέσεις υγροβιοτόπων και αρχαιολογικών χώρων. Ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου για την 12μηνη τουριστική ανάπτυξη παραμένει σε ύπνωση και το θυμόμαστε μόνο σε δηλώσεις συναδέλφων σας χωρίς όμως το παραμικρό ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β) Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των κάθετων οδικών αξόνων και της σύνδεσης με την Εγνατία Οδό αλλά και με τους λιμένες Αλεξανδρούπολης & Μείζων Εμπορικός Λιμένας Καβάλας αλλά και την απόλυτη αδράνεια όσον αφορά όλα τα θέματα που αφορούν λιμένες όπως αυτόν του Πόρτο Λάγος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήτα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά κυρίως στον εξαγωγικό τομέα όπου πάσχουμε αλλά και στην ανάγκη εδραίωσης μας ως διαμετακομιστικό κέντρο, καθυστερώντας κατά συνέπεια, με ευθύνη σας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γ) Εξειδίκευση όρων και περιορισμών εγκατάστασης αιολικών και φ/β πάρκων για την καλύτερη οργάνωση της δραστηριότητας αλλά και την μείωση των επιπτώσεων από αυτά.

Δ)Προσδιορισμός της έκτασης και ρυθμού εξέλιξης των φαινομένων διάβρωσης των ακτών και δρομολόγηση έργων και δράσεων αντιμετώπισής τους.

Ερωτάστε:

Τι έχετε δρομολογήσει ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για τα παραπάνω που περιέχονται στο αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο και ενδεικτικά αναφέρονται καθώς και με ποια χρονοδιαγράμματα;

Σημειώνοντας ότι ουδέποτε (για τους δικούς της λόγους) η διοίκηση της Περιφέρειας έχει τολμήσει να εισάγει προς ενημέρωση και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα θέματα αυτά.

7. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Αιτιολόγηση μη αξιοποίησης ποσού 20 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο προορίζεται για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου
»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πριν από μερικές ημέρες, εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκδόθηκε έγγραφο (σε απάντηση ερωτήματος Εβρίτη βουλευτή της ΝΔ), στο οποίο αναφέρεται ότι: «Στο ΠΕΠ «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» 2014-2020 είναι ανοικτή από 16/12/2015 η πρόσκληση με ΑΜΘ08 ‘Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες’ Δράση 5β91 με δικαιούχους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους της ΠΑΜΘ. Η Πρόκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 20.000.000 € και προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31.05.2021.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις στη συγκεκριμένη πρόσκληση η οποία παραμένει ανοικτή και εφόσον παραστεί ανάγκη δύναται να παραταθεί η προθεσμία της για την υποβολή προτάσεων για την κάλυψη των αναγκών από διαθέσιμους πόρους.

Εφόσον υποβληθεί σχετική πράξη προς ένταξη στο ΠΕΠ ΑΜΘ από τους αρμόδιους φορείς, αυτή θα αξιολογηθεί και εφόσον πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι οι Δήμοι της ΠΕ Έβρου για πράξεις που δυνητικά θα αφορούν τον Έβρο ποταμό.

Στο πλαίσιο του Τομεακού ΕΠ ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο χώρας μέσω άξονα προτεραιότητας ΑΠ11: Εφαρμογή Στρατηγικών Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων με π/υ 108.3 εκ € ΔΔ. Οι συνολικές εντάξεις μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 58.7 εκ €. Στον υφιστάμενο προγραμματισμό του προγράμματος δεν υπάρχει εκκρεμότητα πρότασης για έργα στην περιοχή του Έβρου»

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

 •     Για ποιο λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δυνητικές χρηματοδοτήσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου;
 •     Έχει γίνει κάποια συζήτηση με τους Δημάρχους του Έβρου (στη διάρκεια της εξαετίας 2015-2021) και δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον υλοποίησης έργων μέσω των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων; Αν αυτό έχει συμβεί, πώς αποδεικνύεται;
 •     Δεδομένου ότι το έγγραφο της Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ φέρει ημερομηνία 11-02-2021, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, έχει υποβληθεί τελικώς κάποια πρόταση; Αν ναι, ποια είναι αυτή;

8. ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Ενημέρωση για την πορεία των έργων αναδασμού στην περιοχή του Πέπλου Δ. Αλεξανδρούπολης, Έβρου»

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη κο Χρήστο Μέτιο και τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κο Δημήτρη Πέτροβιτς, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στον οικισμό του Πέπλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το 2015 έχουν σταματήσει τα παράλληλα έργα του αναδασμού. Ο εργολάβος έχει κριθεί οριστικά έκπτωτος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την με αριθμό 5483/22-6-15 Απόφαση έκπτωσης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας που επιδόθηκε στον Ανάδοχο «ΓΡΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ATE» και την με αριθμό 5634/25-6-15 ένσταση του Αναδόχου «ΓΡΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ATE» επί της Απόφαση έκπτωσης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία ( Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Του Πρακτικού αριθ. 31/2015 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής* της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αριθ. Απόφασης 550/2015).

Δεδομένης της σημασίας που έχει η ολοκλήρωση του έργου για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της επαγγελματικής δραστηριότητας των αγροτών της συγκεκριμένης περιοχής

Δεδομένου ότι ήδη οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής έχουν εκφράσει εγγράφως την αγωνία τους στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι το βασικό πεδίο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή (αλλά και σε πολλές ακόμη της ΠΕ Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜ εν γένει)

Δεδομένου ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια, ερωτάσθε:

Α) ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου ώστε να κηρυχθεί νέος ανάδοχος που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και  να αναβιώσει ένα έργο αξίας 1.650.000 ευρώ , εξαιρετικά σημαντικό  για τους κατοίκους  της περιοχής;

Β) η χρηματοδότηση εξακολουθεί  να είναι εξασφαλισμένη ;

Γ) Εφόσον οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι θετικές, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου το οποίο μπορεί να κοινοποιηθεί;

*Την Επερώτηση συνοδεύουν το σχετικό απόσπασμα του πρακτικού 31/2015, αλλά και αντίγραφο της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέπλου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου