Πάγος στο άνοιγμα για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση τον Μάρτιο -Από 5 Απριλίου και βλέπουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία βάζει «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να γίνει το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, τα τελευταία δεδομένα «παγώνουν» τις σκέψεις για λειτουργεία της αγοράς, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα. Πριν από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς τόσο σύντομα.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωνε χθες στον ΣΚΑΪ πως «είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα».

«Θεωρώ σχεδόν αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα. Αυτό που πρέπει, πάντως, να κρατήσουμε είναι ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις οικονομικές δραστηριότητες όχι τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο παρατεταμένο lockdown. Θέλουμε, σιγά-σιγά, να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία. Γιατί η δημόσια υγεία και η οικονομία πάνε μαζί» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε χθες το iefimerida.gr, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί από τις αρχές Απριλίου -μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα το επόμενο διάστημα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα «σπρώξει» για αργότερα και το άνοιγμα σχολείων και φυσικά της εστίασης. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των λυκείων, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση η πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσει με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας πριν από το Πάσχα.

Αντίθετοι και οι ειδικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αρνητικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ειδικά της αγοράς εμφανίζονται και οι ειδικοί σε δηλώσεις τους. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, χαρακτήρισε χθες «εκτός πραγματικότητας» τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σχολίασε: «Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Αυτό θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», είπε μιλώντας στο Mega.

«Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία, π.χ., είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μιας ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε» συνέχισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι με μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες, να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου