Ξένοι τουρίστες: Σκέψεις για άνοιγμα του οδικού τουρισμού στις 16 Απριλίου -Όλα τα δεδομένα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Επίθεση φιλίας δέχθηκε ο υπουργός Τουρισμού και οι παράγοντες του τουρισμού που τον συνόδευσαν στο Βουκουρέστι, από Ρουμάνους αξιωματούχους και κλαδικούς φορείς. Το πιεστικό αίτημα ήταν να προχωρήσουν διμερείς συμφωνίες για άνοιγμα των συνόρων το Πάσχα, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πιστοποιητικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη Ρουμανία κινείται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό αξιολογείται θετικά από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα τα τεχνικά θέματα για την πιστοποίηση των Covid free επισκεπτών, ειδικά από τη στιγμή που αυτό θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήγει σε Πανευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας.

Ανάλογο ενδιαφέρον για διμερείς τουριστικές συμφωνίες έχουν εκδηλώσει και οι Σέρβοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού στο Βελιγράδι, μετά σχετική πρόσκληση των σερβικών Αρχών. Σημειωτέον ότι η Σερβία, με αναλογία 31,89 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα, κινείται πολύ πιο γρήγορα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τουρισμός: Ανησυχία για το επίπεδο ετοιμότητας των υποδομών
Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες των διμερών διαδικασιών πιστοποίησης και τα στενά χρονικά περιθώρια ως το Πάσχα, αναμφίβολα προβληματίζει και το επίπεδο ετοιμότητας και υποδομών των χερσαίων συνόρων, για την υποδοχή και τον έλεγχο επισκεπτών που θα έρθουν οδικώς. Αυτό φάνηκε την περίοδο του περασμένου καλοκαιριού, με τις ουρές χιλιομέτρων και είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά», όταν θέλεις να «πουλήσεις» υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Προβληματίζει, επίσης, το γεγονός ότι αν και στις ΝΟΤΑΜ υπάρχει η υποχρέωση PCR 72 ωρών για τους επισκέπτες, προβλέπεται και 7ήμερη καραντίνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αυτός ο όρος (της 7ήμερης καραντίνας) θα αλλάξει ή θα καταργηθεί.

Σύμφωνα με παράγοντες του Τουρισμού, η 16η Απριλίου φαντάζει ως ιδανική ημερομηνία για δοκιμαστικό άνοιγμα του οδικού τουρισμού, φυσικά υπό πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, ακόμα κι αν δεν έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. Όπως σημειώνουν, οι Βαλκάνιοι επισκέπτες συνήθως περιορίζονται σε συγκεκριμένους προορισμούς π.χ. Χαλκιδική κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει σοβαρό αντικίνητρο.

Αναφορικά με τον εισερχόμενο οδικό τουρισμό στην Ελλάδα το 2019, η Ρουμανία βρέθηκε στην 1η θέση. Το 2019, το 83% των αφίξεων, το 79% των διανυκτερεύσεων και το 73% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρουμανία, προερχόταν από οδικό τουρισμό. Αναφορικά με το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, η Ρουμανία βρίσκεται στην 7η θέση ενώ η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό των Ρουμάνων. Οι αφίξεις Ρουμάνων επισκεπτών ξεπέρασαν συνολικά τα 1,3 εκατομμύρια και οι εισπράξεις έφτασαν στα 483 εκατ. Ευρώ.

Όσον αφορά στη Σερβία, αναφορικά με τον εισερχόμενο οδικό τουρισμό στην Ελλάδα το 2019, βρίσκεται στη 2 η θέση. Το 2019, το 91% των αφίξεων, το 90% των διανυκτερεύσεων και το 83% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού από τη Σερβία, προερχόταν από οδικό τουρισμό. Οι Σέρβοι επισκέπτες ξεπέρασαν συνολικά το 1 εκατομμύριο και οι εισπράξεις έφτασαν τα 356 εκατ. Ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου