Lockdown: Το χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Ο στόχος και οι ανησυχίες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα αναφορικά με το lockdown στην Αττική. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο την 1η Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Για την αγορά η λύση που εξετάζεται είναι η λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του υπουργού πως το κόστος σε δεκαπενθήμερη βάση από την κλειστή αγορά είναι της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ. Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Γιωργος Γεραπετρίτης παραδέχθηκε πως τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας δεν είναι απεριόριστα.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας αλλά και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας ειδικά στην Αττική, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, όπου το ιικο φορτίο παραμένει υψηλό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν αυξητική τάση, όπως και οι διασωληνώσεις, με αποτέλεσμα, να πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας.

Στην Αττική είναι ελεύθερο πλέον μόνον το 10% των κλινών ΜΕΘ covid. Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποια από τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. Επίσης ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων του κορονοϊού περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει στο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων την 1η Μαρτίου και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων μέσα στον ίδιο μήνα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα εξαιρεθούν τα σχολεία τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές. Οι ειδικοί θα συζητήσουν τα ζητήματα αυτά μέσα στην εβδομάδα και η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την Πέμπτη.

Σύμμαχος στην προσπάθεια σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς από τη Δευτέρα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30.000 εμβολιασμοί -πρώτης και δεύτερης δόσης- ημερησίως, ενώ αναμένεται η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού στο προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο εμβολιαστικό κέντρο του Ιπποκράτειου επισήμανε ότι είναι πολύ ευχάριστο «να ανακοινώνουμε ότι σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου