[Συνοριοφύλακες Έβρου: “Επικίνδυνη η απόφαση επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου”]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία την απροσδόκητη, ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση επέκτασης της υπάρχουσας δομής, όπου ουσιαστικά πρόκειται για την δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας.

Η Ένωσή μας παραμένει σταθερή στις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών χωρίς περιορισμούς στις υπάρχουσες δομές, ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και Κ.Υ.Τ. Φυλακίου. Είμαστε, όμως αντίθετοι στην επέκταση της υπάρχουσας δομής με την φιλοξενία 1500 μεταναστών.

Τα επιχειρήματα είναι πολλά κατά της ακατανόητης απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη (Θράκη, μειονότητα, Συνθήκη της Λωζάνης, ερημοποίηση της περιοχής). Θεωρούμε την απόφαση ως τέτοια, διότι έρχεται να ακυρώσει την επιτυχή προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την βίαιη, μαζική και κατευθυνόμενη εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από το μεθοριακό σημείο των Καστανέων και κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, το Μάρτιο του 2020. Ακυρώνει, όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον τομέα της διασφάλισης της ακεραιότητας των συνόρων και την αποτελεσματικότερη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, την εγκατάσταση νέων εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων, την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και την επικείμενη πρόσληψη άλλων 600 συνοριοφυλάκων, στην πλειοψηφία τους παιδιών από τον Έβρο και τη Θράκη, την ανανέωση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και η αύξηση της χωρητικότητας αυτού θα στείλει λανθασμένα μηνύματα προς τα κυκλώματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων και ροών, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να εισέλθουν παράνομα από τα θαλάσσια σύνορα και να εγκλωβιστούν στα νησιά, διότι δεν ισχύει για τον Έβρο η Συμφωνία του 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για υποχρεωτική παραμονή στα νησιά όσων εισέρχονται από την Τουρκία, μέχρι να ολοκληρωθεί η χορήγηση ασύλου. Επίσης, με τέτοιες ενέργειες δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, εν προκειμένω η άμυνα της χώρας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία πέμπτη φάλαγγα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό, να αναθεωρήσει την απόφαση του καθώς αναιρεί την εθνική γραμμή και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Μια εθνική γραμμή που την επανέλαβαν στις επισκέψεις τους στον ακριτικό Έβρο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αλλά και υπουργοί του, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και προέβλεπε: «Καμιά νέα δομή ή επέκταση των υπαρχόντων, στον Έβρο και την Θράκη, τις εθνικά ευαίσθητες περιοχές μας».
Για τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Μητσοτάκη, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για τον Έβρο και την Θράκη και να άρει άμεσα την απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου