«Πάγωμα» πλειστηριασμών μέχρι να τελειώσει η καραντίνα -Η πρώτη ημέρα επαφών με τους Θεσμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Σε ρυθμούς… χαλαρούς κινήθηκε σε γενικές γραμμές η πρώτη ημέρα των επαφών της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς, καθώς η μη σύνδεση αυτής της αξιολόγησης με την εκταμίευση ANFAs άμβλυνε τις «γωνίες» που έχουν καταγράψει οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες.

Παρά ταύτα, ακόμα και η διαφαινόμενη… light αξιολόγηση, έχει «αγκάθια» που αφορούν στο μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε τελικά στο τραπέζι το σχέδιο του για την αναστολή των πλειστηριασμών όσο είναι σε ένταση η κρίση.

«Όσο διαρκεί η κρίση δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός», είναι η γραμμή κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με το καλό σενάριο- για επιστροφή στην κανονικότητα από τον Απρίλιο και μετά- οι πλειστηριασμοί μένουν στον «πάγο» για τουλάχιστον ένα δίμηνο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μετά θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στους Θεσμούς, προβλέπει ότι για μεταβατικό διάστημα, που μάλλον θα «κουμπώσει» με την έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού, δεν θα γίνει απολύτως κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας κι αυτό συνεπάγεται moratorium ως τον Ιούνιο, οπότε ενεργοποιούνται οι ειδικές, προστατευτικές διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα.

Πρόγραμμα-γέφυρα 1,6 δις για την ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας
Αναφορικά με τον Πτωχευτικό, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες «γκρίνιαξαν» για την αναβολή ισχύος του- το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ενεργοποίηση από την Πρωτοχρονιά- ωστόσο λίγο ως πολύ γνώριζαν ότι η προετοιμασία και υπογραφή των 53 αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων θα απαιτούσε πολλούς μήνες. Με αυτό το δεδομένο, υποδέχθηκαν θετικά τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι τουλάχιστον οι μισές από αυτές τις Αποφάσεις θα είναι έτοιμες το Φεβρουάριο.

Η πρώτη συζήτηση για τα δημοσιονομικά επικεντρώθηκε στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, που θα καλύψουν και το 2021, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια έκπληξη. Ειδικά όσον αφορά στα κονδύλια που θα απαιτηθούν, πέρα από τα 7,5 δισ ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευθεί στον Προϋπολογισμό, στη μάχη για τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πέσουν και τα πρώτα 1,6 δισ ευρώ από το React-EU. Πρόκειται για το πρόγραμμα- γέφυρα, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, την παροχή κεφαλαίου κίνησης και την ενίσχυση των επενδύσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Από Απρίλιο οι συζητήσεις για τα χρέη της πανδημίας
Όσον αφορά στην «καυτή πατάτα» των χρεών της πανδημίας και στο πώς θα γίνει η διαχείριση τους, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, δηλαδή θεωρητικά γύρω στον Απρίλιο. Στις τεχνικές συζητήσεις που έγιναν για το «Γέφυρα 2», δηλαδή το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, φάνηκε, πάντως, ότι θα γίνει «μάχη», καθώς οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέφρασαν εξαρχής επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και τη στρατηγική του προγράμματος, κάτι που προοιωνίζεται αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους, καθώς πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνθηκε με το μείζον θέμα των 335.000 εκκρεμών συντάξεων. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το stock των ληξιπρόθεσμων θα είχε ελαχιστοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ο κορωνοϊός ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. «Δεν πέφτουν τόσο γρήγορα» ήταν το σχόλιο των Θεσμών στα στοιχεία που παράθεσε το οικονομικό επιτελείο, τα οποία δείχνουν υποχώρηση τους στα 1,476 δισ ευρώ και των εκκρεμών επιστροφών φόρων στα 707 εκατ. Ευρώ.

Οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν, άλλωστε, ένα από τα θέματα, που συζήτησαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες με το νέο υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος τους ενημέρωσε για το σχέδιο αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων φακέλων καθώς και την τοποθέτηση project manager και Ομάδας Εργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής. Ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε, επίσης, τους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου και το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης, με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όσον αφορά στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, οι ειδικές μελέτες θα δείξουν αφενός τις μακροοικονομικές επιπτώσεις αφετέρου τον αντίκτυπο στη Βιωσιμότητα του Χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου