[Κήλη: Όσα πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Η κήλη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που δημιουργείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η κήλη μπορεί να περιέχει και άλλα όργανα (σκωληκοειδή απόφυση, ουροδόχο κύστη, ακόμα και ωοθήκη), ανάλογα με το σημείο της κοιλιακής χώρας στο οποίο βρίσκεται.

H εμφάνισή της συνοδεύεται κάποιες φορές από πόνο ή ενόχληση. H βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και τα βάρη που μπορεί να σηκώνει κάποιος στη δουλειά ή στο σπίτι θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα οι βασικοί υπαίτιοι.

Οι ειδικοί όμως έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική διάπλαση, η οποία μπορεί να ευνοεί τη δημιουργία της.

Aντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα:
Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας εμφανίζουν και κήλη, λόγω της πίεσης που ασκούν στον εαυτό τους προκειμένου να ενεργηθούν. Aν έχετε ανάλογο πρόβλημα, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Kόψτε το κάπνισμα:
O χρόνιος βήχας, χαρακτηριστικός στους καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.

Aποφεύγετε τα βάρη:
H άρση βαρέων αντικειμένων και η βαριά χειρωνακτική εργασία αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας κήλης. Αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, λόγω της φύσης της δουλειάς σας, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη στις άλλες δραστηριότητές σας.

Γυμναστείτε:
H άσκηση θα ενδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα, κάνοντάς το λιγότερο ευάλωτο απέναντι στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου