Θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο της εστίασης για το μεγάλο «ψαλίδι» στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

– Στα «κάγκελα» οι επιχειρηματίες της Ξάνθης

Μαρία Τσιακίρογλου:
«Είναι πολλοί οι συνάδελφοι στην Ξάνθη που αποκλείστηκαν χωρίς κανένα λόγο και εντελώς άδικα από το μοναδικό βοήθημα που έχουν στα χέρια τους ως επαγγελματίες ενός κλάδου που έκλεισε πρώτος με κρατική εντολή και θα ανοίξει τελευταίος…»

  Αν και μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας για τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης τους δύσκολους μήνες της πανδημίας, το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε τελικά από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

  Τη δυσαρέσκειά της για το ποσοστό των εγκρίσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 εκφράζει η Πρόεδρος Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης και μέλος της ΠΟΕΣΕ, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου, μεταφέροντας παράλληλα τα παράπονα των επαγγελματιών του κλάδου σε τοπικό επίπεδο.

  «Είναι πολλοί οι συνάδελφοι στην Ξάνθη που αποκλείστηκαν χωρίς κανένα λόγο και εντελώς άδικα από το μοναδικό βοήθημα που έχουν στα χέρια τους ως επαγγελματίες ενός κλάδου που έκλεισε πρώτος με κρατική εντολή και θα ανοίξει τελευταίος. Άλλωστε, δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης να δουλέψουν με το σύστημα delivery και take away. Θεωρώ, ότι θα έπρεπε να το λάβουν όλοι οι συνάδελφοι στο σύνολό τους το συγκεκριμένο βοήθημα. Τα παράπονα ανά την Ελλάδα πληθαίνουν για το μικρό ποσοστό των εγκρίσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής 5. Με τα σημερινά δεδομένα αλλά και βάση στοιχείων που υπάρχουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι περισσότεροι επαγγελματίες…» υπογραμμίζει η κ. Μ. Τσιακίρογλου, εκφράζοντας το αίτημα που υπάρχει στο χώρο της εστίασης, να υπάρξουν «νευραλγικά» μέτρα στήριξης του κλάδου, αφού ακόμη και η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί ένα είδος δανείου, που θα πρέπει να επιστραφεί κάποια στιγμή στο κράτος.

  Σύμφωνα, δε, με την υπάρχουσα κατάσταση, δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν τον Μάιο. Το ερώτημα που δεν παύει να προβληματίζει ωστόσο τους επαγγελματίες, είναι πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να γλιτώσουν το «λουκέτο». Αυτός είναι ο λόγος που η κ. Μ. Τσιακίρογλου ζητά ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία από το κράτος.

Ενώ, η ΠΟΕΣΕ, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό τονίζει, «Ανοίξτε το οξυγόνο – Πνιγόμαστε!».

  Η ΠΟΕΣΕ ζητά να γίνει πράξη άμεσα το αίτημα των επαγγελματιών του χώρου για στοχευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ειδικά για την εστίαση, η οποία είχε 50% μείωση τζίρου τους μήνες που λειτούργησε το 2020.

  Αναγνωρίζοντας ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν «το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας», σημειώνει ωστόσο ότι «τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του κλάδου». Πέρα από τον αποκλεισμό του 40% των επιχειρήσεων, η ΠΟΕΣΕ θεωρεί ανεπαρκή τα ποσά της επιστρεπτέας 5, καθώς «η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει 2.000-4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως.

  Χωρίς να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του». Παρομοιάζοντας την εστίαση με «βαριά ασθενή διασωληνωμένο στην εντατική» και την κυβέρνηση με «τον γιατρό που ανοιγοκλείνει το οξυγόνο», η ΠΟΕΣΕ προειδοποιεί για χιονοστιβάδα λουκέτων λόγω συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου