[Οι πολλαπλές γραμμές άμυνας που δημιουργούνται αυτή την περίοδο στη συνοριογραμμή του Έβρου]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Σημαντικές τροποποιήσεις έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος αλλά και όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast η δύναμη πυρός, τα οχυρωματικά έργα και ο εξοπλισμός που έχει μεταφερθεί στην οριογραμμή μετά και την τελευταία ελληνοτουρκική κρίση έχουν μελετηθεί τόσο καλά, που «δεν περνάει πλέον ούτε κουνούπι» όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες.

Άλλωστε η πολλαπλή θωράκιση κρίνεται επιβεβλημένη για πολλαπλούς λόγους μετά και την προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου, στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η Τουρκία εργαλειοποιεί τζιχαντιστές που είναι πολύ πιθανόν να στείλει στη χώρα μας.

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά ο φράχτης
Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από το ελληνικό «Πεντάγωνο» και μπορεί να δει το φως της δημοσιότητας. Καταρχάς προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς αυτό το χρονικό διάστημα η κατασκευή του νέου φράκτη μήκους 26 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του Έβρου, ο οποίος όχι απλώς θα επιτηρείται εννοείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, αλλά θα σημαίνει συναγερμός και κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να τον παραβεί ακόμη και εάν δεν βρίσκεται εκείνη την ώρα σκοπός στο συγκεκριμένο σημείο.

 

Με αντιαναρριχητική λειτουργία
Το νέο τείχος που υψώνεται θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα γαλβανισμένου χάλυβα ύψους 5 μέτρων, με κατακόρυφες δικούς. Στο πάνω μέρος του θα υπάρχει λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών με αντιαναρριχητική λειτουργία ώστε να μην μπορεί κανείς να τον περάσει. Όλα αυτά θα εδράζονται σε πασσάλους που θα βρίσκονται σε βάθος 6 μέτρων στο έδαφος ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του φράχτη θα είναι τέτοιος, που θα λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό έργο.

Θα τοποθετηθούν 8 υπερυψωμένα παρατηρητήρια
Κατασκευάζονται επίσης και οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια από τον Ελληνικό Στρατό προκειμένου να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε απειλή από την αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου, όπως αυτή για παράδειγμα που υπήρξε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Τουρκία επιχείρησε να προχωρήσει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα, για να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επεδίωκαν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, ένα τουρκικό τεθωρακισμένο αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προέλευσης επιχείρησε να διαρρήξει τον υπάρχοντα φράκτη αλλά δεν τα κατάφερε. Παρ’ όλα αυτά το τείχος προστασίας ενισχύεται ακόμη περισσότερο τώρα.

Τεχνητά εμπόδια ως δεύτερη γραμμή άμυνας

Συν τοις άλλοις, εκτός από το τείχος αυτό τον καιρό τοποθετούνται νέα τεχνητά εμπόδια σε διάφορα σημεία οπότε ακόμη κι αν κάποιος κατάφερνε να περάσει τον φράχτη να σταμάταγε στη δεύτερη γραμμή άμυνας. Η τοποθέτηση των εν λόγω εμποδίων γίνεται από τις Μονάδες Μηχανικού και τις διμοιρίες κατασκευών των Σχηματισμών του Στρατου Ξηράς της περιοχής, υπό τις οδηγίες εννοείται του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Νέα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης προμηθεύεται ο στρατός
Αυτό που αλλάζει σημαντικά επίσης είναι η επιτήρηση των συνόρων αφού αυτή θα γίνεται πλέον και με νέα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία προμηθεύεται ο στρατός μας. Όπως μας λένε με νόημα οι γνωρίζοντες «δεν αρκούμαστε πλέον μονάχα στις διόπτρες νυκτός, τις θερμικές κάμερες ή σε αυτά που οι περισσότεροι αναμένουν». Προστίθεται δε επιπλέον φωτισμός που εάν ανάψει σε όλη του την έκταση θα μπορεί να κάνει τη… νύχτα μέρα.

Υπερσύγχρονα ηχοβολιστικά όπλα θα «τρελαίνουν» τον εχθρό
Καινοτόμα χαρακτηρίζεται επίσης η προμήθεια και μεταφορά στα σύνορα υπερσύγχρονων ηχοβολιστικών όπλων που μπορούν να «τρελάνουν» τον εχθρό. Πρόκειται για νέα μη θανατηφόρα φορητά όπλα που έχουν δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία αστυνομικές δυνάμεις στο εξωτερικό προκειμένου να αποτρέψουν επιθετικές ενέργειες. Τα όπλα αυτά ονομάζονται Long Range Acoustic Device (LRAD) και μπορούν να ακινητοποιήσουν τον αντίπαλο απλώς και μόνο με την ένταση του ήχου.

Επί της ουσίας είναι μεγάλα ηχεία που όταν ενεργοποιούνται εκπέμπουν έναν πάρα πολύ δυνατό ήχο που μοιάζει με τον κοινό συναγερμό του αυτοκινήτου που σου «τρυπάει» τ’ αυτιά. Φθάνει σε ένταση τα 162 dB (ντεσιμπέλ), όταν για παράδειγμα το κομπρεσέρ δημιουργεί θόρυβο 105 dB, ένας πυροβολισμός 140 και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής 150 dB. Προκαλείται αφόρητος πόνος στ’ αυτιά και εάν τον ακούσεις για μόλις 7 δευτερόλεπτα σε μεγάλη ένταση κινδυνεύεις με μόνιμη βλάβη στ’ αυτιά. «Τρελαίνεται» ο εγκέφαλος, προκαλώντας σοκ, πανικό, ναυτία και απώλεια προσανατολισμού στο θύμα.

Ακούγεται τρία χιλιόμετρα μακριά
Η ίδια συσκευή μπορεί επίσης να παίξει πάρα πολύ δυνατά μουσική ή να μεταφέρει ηχητικά μηνύματα σε απόσταση άνω των τριών χιλιομέτρων. Στο εξωτερικό πολλοί τα αποκαλούν «ηχητικές σφαίρες» και οι χειριστές τους έχουν την δυνατότητα να εκτρέψουν τον ήχο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γωνία, ανάλογα που βρίσκεται το εξεγερμένο πλήθος ή ο εν γένει αντίπαλος.

Εγκαινιάζονται διπλοκάμπινα τετρακίνητα οχήματα
Τα νέα μέτρα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς πέραν όλων των παραπάνω, ένα σημαντικό μέρος των 45 διπλοκάμπινων τετρακίνητων οχημάτων που προμηθεύεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα μεταφερθεί επίσης στα σύνορα βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί (τα πρώτα ήδη έχουν φτάσει), ώστε να προσφέρει αναβαθμισμένες περιπολίες και μεγαλύτερη ταχύτητα αντίδρασης σε τυχόν επεισόδια που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον. Τα υπόλοιπα οχήματα θα μεταφερθούν σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου πελάγους που υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες.

Προμήθεια και διπλοκάμπινων οχημάτων παντός καιρού
Επίσης, από το καλοκαίρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην προμήθεια διπλοκάμπινων τετρακίνητων οχημάτων pick-up που κινούνται με εξαιρετική άνεση στη δύσβατη περιοχή της βορειοανατολικής συνοριακής γραμμής της χώρας μας, που το χειμώνα γεμίζει με λάσπες ή χιόνι. Απλώς θυμίζουμε, έτσι για την ιστορία, ότι η σύλληψη την 1η Μαρτίου 2018 των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (του τότε ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ λοχία Δημήτρη Κούκλατζη) από τους Τούρκους στον Έβρο, είχε γίνει νύχτα, κατά τη διάρκεια περιπολίας με πολύ κακές καιρικές συνθήκες σε δύσβατη περιοχή.

Τα πάντα σε συνεννόηση με το Μαξίμου
Η δημιουργία των νέων οχυρωματικών έργων γίνεται σε συνεχή συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και στο πλαίσιο αυτό έγκειται άλλωστε και η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή. Όταν μάλιστα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα οχυρωματικά έργα και θα πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση του φράχτη θα υπάρξει εκ νέου επίσκεψη στην ακριτική περιοχή ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα των νέων δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου