[Εξαπίνης βρήκε τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης, η απόφαση να μην επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

 

Τη στήριξη των επιχειρήσεων ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, για να μπορέσουν να στήσουν e–shop μέσω ΕΣΠΑ

Ευθύμης Μίλκογλου:
«Όλα έγιναν την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προετοιμασία. Η τοπική αγορά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με το click away…»

  Πραγματικότητα γίνεται ένα όχι και τόσο καλό σενάριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς, αυτό του νέου τρόπου λειτουργίας για την περίοδο των εορτών μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, που αφορά τη διαδικασία click away, δηλαδή τις τηλεφωνικές παραγγελίες ή τις παραγγελίες μέσω e-shop, όπως ανακοίνωσε κι ο αρμόδιος υπουργός.

  Από την αρχή που έπεσε στο τραπέζι η λύση του click away, ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης τάχθηκε κατά της διαδικασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά δια στόματος του Προέδρου, κ. Ε. Μίλκογλου, πως, τουλάχιστον, σε τομείς του εμπορίου, όπως η ένδυση και η υπόδηση, είναι εντελώς ανούσιο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, αφού δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε, ρούχα και παπούτσια προϋποθέτουν τη δοκιμή τους από τον πελάτη πριν την τελική αγορά, κάτι που, τώρα, σημαίνει τεράστια ταλαιπωρία με απανωτά ραντεβού μέχρι να μείνει ικανοποιημένος ο πελάτης. Εξάλλου, ο ίδιος είχε δηλώσει και τότε, πως δύσκολα κάποιος πελάτης θα μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας του ίδιου αλλά και του καταστηματάρχη.

  «Τα ρούχα και τα παπούτσια δεν είναι καφές για να περιμένουν στην ουρά οι πελάτες. Για να αγοράσεις ένα ρούχο θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσεις, να δεις αν σου ταιριάζει, να το πιάσεις για να ελέγξεις την ποιότητά του, να δεις από κοντά το χρώμα του κι όλα τα σχετικά. Δεν είναι δηλαδή σαν τον καφέ που είτε είναι σκέτος, είτε γλυκός, είτε μέτριος…» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο ίδιος.

 

Όπως μάλιστα παραδέχεται ο κ. Ε. Μίλκογλου, η απόφαση να μην επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, βρήκε εξαπίνης την τοπική αγορά, αφού και ο ίδιος θεωρούσε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν, τουλάχιστον, για τις ημέρες των εορτών, όχι για να αντισταθμίσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, αλλά τουλάχιστον για να μπορέσουν κάπως να κινηθούν.

  Ο ίδιος θεωρεί πως, όσον αφορά τα μικρομεσαία καταστήματα της τοπικής μας αγοράς, ελάχιστα θα μπουν στη διαδικασία του click away, ακόμη όμως κι αυτά, δεν θα συνεχίσουν για πολύ την προσπάθεια, καθώς θα διαπιστώσουν πως δεν έχει κανένα νόημα.

  «Όλο αυτό μου θυμίζει μια ελληνική ταινία, ο «θάνατος του εμποράκου». Δεν περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη. Προσωπικά, θεωρούσα ότι, θα μας αφήσουν να δουλέψουμε, τουλάχιστον, ένα δεκαπενθήμερο γεμάτο, όχι για να μπορέσουμε να «μαζέψουμε» τα «σπασμένα», αυτά δεν μαζεύονται, αλλά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται άμεσα στήριξη με μέτρα ουσίας. Διαφορετικά, θα δούμε πολλά «λουκέτα». Πολύ λίγα καταστήματα της δικής μας αγοράς θα μπουν στη διαδικασία του click away. Δεν θα δουλέψει αυτό στην Ξάνθη. Καταρχήν, το e-shop συνεπάγεται με ακόμη περισσότερα έξοδα, για να στηθεί και να λειτουργήσει η ηλεκτρονική επιχείρηση. Ενώ, για τα ασύρματα POS που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν με τηλεφωνικές παραγγελίες, πρέπει να γίνει αίτηση, που θα ικανοποιηθεί σε δέκα περίπου ημέρες. Όλα έγιναν την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προετοιμασία. Δεν γίνονται, όμως, έτσι τα πράγματα. Έπρεπε να προετοιμαστούν καλύτερα, για να μπορέσουμε, κι εμείς με τη σειρά μας, να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία χωρίς προβλήματα…» υπογραμμίζει ο κ. Ε. Μίλκογλου, επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο θέμα στησίματος των e-shops μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ.

  Τέλος, όσον αφορά την απόφαση να μην επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι, «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της προαγοράς και της παραλαβής από το κατάστημα. Οι επιχειρήσεις νοούνται ως κλειστές και θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα».

  Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των κανόνων.

  Η διαδικασία: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ή μέσα από το eshop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνει μέσω τους συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή sms από την επιχείρηση.

  Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία.
  Ουρές έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα.

  Επιχείρηση που έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες.

  Το click away ξεκινά από αυτή την Κυριακή για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου