[Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το αθωράκιστο σύστημα υγείας εν μέσω της πανδημίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Αποφασίσαμε να ζητήσουμε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να θέσουμε τα αιτήματα μας και να πάρουμε απαντήσεις αλλά και λύσεις σε αυτά..

Η φονική πανδημία ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του Δημόσιου συστήματος υγείας, που εξυπηρέτησε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Ακόμα και σήμερα μέσα στην πανδημία, κριτήριο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία των μεγάλων κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ καλεί Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, με παραστάσεις σε Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία των πόλεων είτε πρωτοστατώντας είτε μαζί με υγειονομικούς, άλλους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και άλλους φορείς.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου για τον λαό μας, να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ.

Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

Επίσης σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουμε με την τηλεκπαίδευση των παιδιών μας. Άμεσα να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας που πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα το μαθητικό – λαϊκό κίνημα.

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, προβλήματα μόνιμα και άλλα που οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες είναι κάποια ψίχουλα την ώρα που μπουκώνει με δεκάδες δισ. ευρώ εφοπλιστές, βιομηχάνους, εμπόρους και άλλους επιχειρηματίες πχ αεροπορικές εταιρίες, εργολαβικές εταιρίες μέσω διοδίων κλπ.

Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει,  στήριξη των επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ για τις επιπτώσεις της πανδημίας με 24 δις ευρώ το 2020 και άλλα 7 δις για το 2021 όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, προβλέπονται μόλις 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου. Αυτό τα λέει όλα ποιους στηρίζει ποιους δεν στηρίζει η κυβέρνηση.

Λόγω της πανδημίας οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση. Με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, στήνουν χορό κερδοφορίας στις πλάτες αγροτών και λαού.

Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης.

Στον προϋπολογισμό του 2021, προβλέπονται  πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους και δεν προβλέπεται – για μια χρονιά ακόμα – ούτε ένα ευρώ επιστροφή για τους αγρότες-κτηνοτρόφους παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για να μαζέψει ψήφους. Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνεται με πράσινο τέλος για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της “Πράσινης” Ενέργειας.

    Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς-Κτηνοτροφικούς Συλλόγους,  λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες στην οποίες ζούμε να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και ενημέρωσης των αγροτοκτηνοτρόφων και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα. Ταυτόχρονα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους επαγγελματίες, τους εργατοϋπαλλήλους για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

  •     Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, λάδι, βρώσιμες ελιές εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες, κλπ.
  •     Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα κλπ.
  •     Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •     Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% του χαμένου εισοδήματος και για όλες τις ζημιές.
  •     Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την Ε.Ε για το εμπάργκο στην Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου στα 900 εκ. ευρώ.
  •     Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
  •     Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  •     Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές  τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
  •     Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
  •     Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
  •     Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
  •     Να αυξηθούν και να δοθούν τα δώρα Χριστουγέννων και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
  •     Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση-αίσχος για επιβολή προστίμου στον Πρόεδρο του Α.Σ Τριγώνου-Έβρου για κινητοποίηση που έγινε στην περιοχή. Καταδικάζουμε την νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, την αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική-λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ



 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου