[Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου: «Απεμπολήσαμε αξίες, οράματα, ιδανικά, δώσαμε χρόνια στη ζωή μας και δεν δώσαμε ζωή στα χρόνια μας»]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 230η
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2021

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ  ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως
Αδελφοί μου αγαπητοί,
Ο χρόνος συνεχίζει το αμείλικτο πέρασμά του.
Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, το αύριο γίνεται σήμερα και το σήμερα γίνεται χθες.

Τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, είτε είναι προσωπικά, είτε αφορούν την ευρύτερη κοινωνία μας, είτε και ολόκληρο τον κόσμο είναι αμέτρητα και το ένα διαδέχεται το άλλο.

Μέσα στη δίνη αυτή φτάσαμε στο τέλος του έτους 2020 και σήμερα ανατέλει το 2021.

Ο χρόνος που πέρασε ήταν χρόνος δοκιμασίας για ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω του covid-19 ο οποίος διέλυσε τον κοινωνικό ιστό.

Εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν, νοσηλεύτηκαν διασωληνομένοι στα νοσοκομεία, πολλοί έφυγαν από την ζωή, έκλεισαν εκκλησίες, σχολεία, αγορές, οι άνθρωποι έμειναν έγκλειστοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι ο ένας να πλησιάσει τον άλλον.

Δοκιμάστηκαν οι αντοχές μας από την αρχή του έτους με τις προκλήσεις της γείτονος χώρας.

Σαν χριστιανοί και Έλληνες δοκιμάσαμε πικρία, αγανάκτηση για την ιεροσυλία και βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας χρόνος με πολλά προβλήματα και πολλές πικρίες.

Υποδεχόμαστε το νέο έτος με πίστη, ελπίδα, αισιοδοξία ότι θα είναι καλύτερο.

Ο φετινός χρόνος για μας τους Έλληνες σηματοδοτείται από την συμπλήρωση 200 ετών από την ιστορική χρονολογία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821.

Είθε να εμπνευσθούμε ουσιαστικά από το έπος του 1821 και να αναγεννηθούμε ως άνθρωποι, καθένας ξεχωριστά, αλλά και ως έθνος στο σύνολο, γιατί πήραμε λάθος δρόμο.

Απεμπολήσαμε αξίες, οράματα, ιδανικά, δώσαμε χρόνια στη ζωή μας και δεν δώσαμε ζωή στα χρόνια μας.

Η αλλαγή του χρόνου για μας του χριστιανούς δεν είναι συμβολική, αλλά πραγματική. Από την στιγμή που ο άχρονος μπαίνει στον χρόνο με την σάρκωση του Θεού Λόγου, από εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος του χρόνου κατακτά την αιωνιότητα.

Ο χρόνος τρέχει σαν το ποτάμι. Μόνο που το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ενώ ο άνθρωπος γυρίζει πίσω στον χρόνο, στο παρελθόν. Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να διορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε η ορμητικότητά του, ενώ ο άνθρωπος μπορεί να διορθώσει τα λάθη του με την μετάνοια.

Ο χρόνος είναι γεμάτος ευκαιρίες. Συνήθως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις στην αγορά. Λησμονούμε όμως ότι κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας μπορεί να γίνει ευκαιρία εκπτώσεων. Να εκπέσουν, να εξαφανιστούν οι αμαρτίες μας, για να μην εκπέσουμε της βασιλείας του Θεού.

Κάθε δευτερόλεπτο είναι και μια ευκαιρία να θηρεύσουμε την σωτηρία μας, να κυνηγήσουμε και να κατακτήσουμε την αιωνιότητα.

«Επιλαβού της αιωνίου ζωής», πιάσε καλά και κράτα σφιχτά την αιώνια ζωή, στην οποία σε εκάλεσε ο Θεός να κληρονομήσεις, γράφει ο Απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο, τον Επίσκοπο Εφέσσου.

Εύχομαι αδελφοί το νέο έτος να είναι ειρηνικό, δημιουργικό και σωτήριο απηλαγμένο από την θανατηφόρο μάστιγα, με την ευλογία του Θεού για τον λαό μας και τον κόσμο μας ολόκληρο.

Καλή και ευλογημένη Χρονιά.
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου