[Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης παρουσίασης του οδικού χάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρση του lockdown, καθώς το κρούσματα παραμένουν στα ύψη, αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν χωρίς νόημα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ, ύστερα από έναν μήνα lockdown.

Ετσι, το πιθανότερο είναι σήμερα ή την Παρασκευή να ανακοινωθεί η παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown (το οποίο λήγει τη Δευτέρα 7/12), είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, είτε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, και, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαλαρώσαμε ελαφρά το καλοκαίρι
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οπότε, τουλάχιστον, ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο ακριβής τίτλος της συνεδρίας ήταν «Η Ελληνική μετεξέλιξη: Ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, τον λαϊκισμό και την Covid», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά τόσο σε ερωτήσεις του κ. Μπόλινγκερ όσο και φοιτητών, ομογενών και μη.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το δεύτερο κύμα, δήλωσε όμως συγκρατημένα αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας .

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα»
«Η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ανοίξαμε την οικονομία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και καταφέραμε να προσεγγίσουμε τουρισμό με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, προκειμένου να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οπως γνωρίζετε, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα και έβαλε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» συνέχισε, τονίζοντας: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Κάθε λοκντάουν έχει επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε ζωές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. βρίσκεται εν αναμονή του εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση και θα καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στην οικονομία.

«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται σε μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, με την υποχρέωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχίζονται παρά την πανδημία», ενώ τόνισε πως «πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά».

«Επίσης, το πολιτικό τοπίο εσωτερικά είναι ισχυρό. Ηρθαμε στην εξουσία επικρατώντας μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτήν τη στιγμή είμαστε ακόμα πιο ισχυροί πολιτικά σε σχέση με την περίοδο των εκλογών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς που τους λέμε λαϊκιστές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου