[Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο μικροσκόπιο οι τζίροι που δήλωσαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Από το μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ θα περάσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πήραν τα φθηνά κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 4.

Από έναν πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν επαγγελματίες που εμφάνισαν μειωμένο τζίρο πάνω από 20% αλλά στην πραγματικότητα η μείωση του τζίρου τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ήταν μικρότερη. Όσοι εντοπιστούν με παρατυπίες στην αίτηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν και μάλιστα εντόκως, ενώ ο λήπτης τοποθετείται πλέον στη λίστα των υπόπτων φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι μείωσαν τεχνητά το τζίρο, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων του κρατικού δανείου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προβλέπεται εκτεταμένο πλαίσιο ελέγχων. 

Συγκεκριμένα:
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.
Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από την φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου. Ο υπολογισμός των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.
Ο δικαιούχος λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούται να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα.

Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των δικαιολογητικών και παραστατικών. 

Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα διατηρούνται είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου