[Το αίτημα ένταξης της φθινοπωρινής πατάτας στα μέτρα ενίσχυσης κατέθεσε στη Βουλή η Ν. Γκαρά]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Στη Βουλή φέρνει την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών στον Έβρο, η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα αποκλείει αδικαιολόγητα και χωρίς καμία λογική τους παραγωγούς της φθινοπωρινής πατάτας, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω του κορωνοϊού, προβλέποντας μικρή ενίσχυση μόνο για τους παραγωγούς ανοιξιάτικης πατάτας.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει πως στον νομό Έβρου καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα φθινοπωρινής πατάτας, όμως το 2019 λόγω των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (κλείσιμο εστίασης, απαγόρευση λαϊκών αγορών ή μετακίνησης παραγωγών), η παραγωγή έμεινε αδιάθετη σε ποσοστό 70%. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην προβλέπει καμία μέριμνα για να ενισχύσει τους παραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας, εξαιρώντας τους αδικαιολόγητα από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως υπάρχει τεράστια ανησυχία στους παραγωγούς και για τη διάθεση της παραγωγής του 2020, τη στιγμή που μόλις ολοκληρώθηκε η φετινή περίοδος συγκομιδής, καθώς το κλίμα ανασφάλειας εντείνεται από την ολιγωρία της κυβέρνησης κατά την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης να συμπεριλάβει τους πατατοπαραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας και πως προτίθεται να κινηθεί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο πλήγμα των καλλιεργειών της φθινοπωρινής πατάτας, η συγκομιδή της οποίας μόλις ολοκληρώθηκε.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Αναγκαία έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών στον Έβρο»

              Με την Ερώτηση με Α.Π. 1715/16-11-2020 με θέμα: «Τραγικές οι συνέπειες της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα στον νομό Έβρου», σας επισημάναμε το σοβαρό πλήγμα που έχει προκληθεί στον πρωτογενή τομέα του νομού εξαιτίας της πανδημίας.

Ανάμεσα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής που έχουν πληγεί είναι και η πατατοπαραγωγή. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αποφασίσει πρόσφατα για την ενίσχυση των παραγωγών μόνο της ανοιξιάτικης πατάτας που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, αλλά εξαιρεί τους παραγωγούς της φθινοπωρινής πατάτας, οι οποίοι έχουν υποστεί ανάλογο πλήγμα.

Συγκεκριμένα, μόνο στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου κάθε χρόνο καλλιεργούνται γύρω στα 400 στρέμματα φθινοπωρινής πατάτας, η οποία συγκομίζεται στις αρχές Νοεμβρίου και διατίθεται από τις αρχές του επόμενου έτους έως και τον Απρίλιο – Μάιο. Η παραγωγή της πατάτας το φθινόπωρο του 2019 έμεινε αδιάθετη σε ποσοστό 70%, τόσο εξαιτίας των εισαγωγών πατάτας από Γαλλία και Αίγυπτο, όσο και εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις αρχές του 2020, όπως περιορισμοί, απαγόρευση λειτουργίας των λαϊκών αγορών του νομού, απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών από νομό σε νομό για τη συμμετοχή σε λαϊκές αγορές, μη διάθεση προϊόντων στην εστίαση λόγω του lockdown.

Πρόκειται, επίσης, για καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο ανέρχεται στα 800 ευρώ περίπου ανά στρέμμα και με απόδοση κιλού/στρέμμα μικρότερη από τη συγκομιδή σε διαφορετική εποχή. Καταλυτικό, επίσης, είναι και το γεγονός της μείωσης της τιμής διάθεσης της πατάτας στη μισή τιμή από 0,30/ κιλό το 2018 σε 0,12-0,15/ κιλό το 2019, αλλά και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, που συνδυαστικά συνέβαλαν στο πλήγμα του εισοδήματος των παραγωγών.

Εκτός από την περσινή παραγωγή φθινοπωρινής πατάτας (Νοέμβριος 2019), για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα ενίσχυσης, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για τους παραγωγούς να ανησυχούν. Μόλις ολοκληρώθηκε και η φετινή περίοδος συγκομιδής (Νοέμβριος 2020) της συγκεκριμένης καλλιέργειας εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας για τη διάθεση του προϊόντος.

Η ολιγωρία της κυβέρνησης, όσον αφορά στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι εμφανές, ότι έχει καταστροφικές συνέπειες και εντείνει το κλίμα ανασφάλειας που η ίδια δημιουργεί, εξαιρώντας τους καλλιεργητές φθινοπωρινής πατάτας από τα έκτακτα μέτρα στήριξης, σε αντίθεση με αυτούς που έχουν ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

Επειδή το πλήγμα που έχουν υποστεί οι παραγωγοί φθινοπωρινής πατάτας είναι μεγάλο,

Επειδή η ενίσχυση των παραγωγών της φθινοπωρινής πατάτας είναι αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη καλλιεργητική περίοδος,

Επειδή δεν ευσταθεί ο διαχωρισμός και η επιλεκτική ενίσχυση ανάμεσα σε παραγωγούς της ίδιας καλλιέργειας στις ίδιες δυσμενείς για όλους συνθήκες της πανδημίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Προτίθεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης να συμπεριλάβει τους πατατοπαραγωγούς φθινοπωρινής πατάτας;

    Πως προτίθεται να κινηθεί σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο πλήγμα των καλλιεργειών της φθινοπωρινής πατάτας, η συγκομιδή της οποίας μόλις ολοκληρώθηκε;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Γκαρά Αναστασία


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου