[Αγωνία για Ξάνθη και Δράμα -Πώς εξηγούν οι ειδικοί τη μικρή μείωση κρουσμάτων σε 6 περιοχές]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας τον τελευταίο μήνα, η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται.

Από τα 1.383 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα περισσότερα εντοπίστηκαν για μία ακόμα φορά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 305 νέες μολύνσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η Αττική με 260.

Από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ προέκυψε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 58, στην Πιερία 49, στην Καβάλα 48, στην Ξάνθη 44.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλακου.

Όπως επεσήμανε μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη ''ποσότητα'' της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».

Το «πινγκ πονγκ» του κορωνοϊού– Αλυσίδα μετάδοσης στις οικογένειες
Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπενθυμίζεται ότι καμπανάκι για το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είχε χτυπήσει στην ενημέρωση της Παρασκευής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι το 66,4% των ενεργών κρουσμάτων εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στις περιοχές που τους δημιουργούν προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Εξηγώντας γιατί παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου