[ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ...]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 



Ότι μας είχε απομείνει από το -αδικο σαν δεύτερο συνθετικό στις λέξεις που προσδένουμε στον κοτσαδόρο για να μιλήσουμε την - τρόπος του λέγειν - γλώσσα μας, το take away, delivery και lockdown, κάποια ακόμα αγγλοελληνικά ΄΄ αποφάγια ΄΄, ήρθε να τα αποτελειώσει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βγήκε από τα ρούχα του.
Έμεινε δηλαδή ξεβράκωτος, κατ εικόνα και καθ ομοίωση όσων μιλάμε - τρόπος του λέγειν - ελληνικά.
Τον είδε στα ΜΜΕ ο Gabriel και τα έκανε πάνω του, μα πιό πολύ πάνω μου γιατί η φυσική του θέση όταν έρχεται να ανεφοδιαστεί με πουτίγκες για τη συμπεθέρα μου, την ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΑΡΑ, είναι να στέκεται κορδομένος στην ωμοπλάτη μου.
Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.


Έγραψε στο facebook o καθηγητής.
΄΄ Μας take away και μας σήκωσε με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να οδηγούμαστε όλο και περισσότερο ως διατροφική διέξοδο σε...delivery ενώ συγχρόνως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από lockdown, γενικό ή μίνι.
Έλεος ή ήμαρτον που λένε κάποιοι.
Κι εγώ στον κόσμο μου το γλωσσολογικό, μέσα στην πανδημιακή αντάρα να παρακινώ ( τέτοια ώρα...τέτοια λόγια ) τους εναπομείναντες γλωσσικά ευαίσθητους να θρηνολογούμε τουλάχιστον Ελληνικά.
Αυτό κι αν είναι γλωσσική αποκοτιά από μέρους μου...
- Μάστορα σε παρακαλώ προσπέρνα, έχουμε πιό σοβαρά να πούμε και να κάνουμε. Στο κάτω - κάτω όποιος θέλει μιλάει Ελληνικά.
Εμείς οι παπαγάλοι μιλάμε γαλλικά.
Χάρη σου κάνω που μιλάω στη γλώσσα σας.
Το είπα εκατό χιλιάδες φορές.
Και τα...μυαλά στα κάγκελα.
Και τα...Ελληνικά στα κάγκελα.
Μέχρι να έχουμε και εμείς όπως η Γερμανία και η Αυστρία Καγκελάριο.
Σαν τον Αλέκο Σακελλάριο. Να βάλει όπως και στον κινηματογράφο του παλιού καλού καιρού μια σειρά, να χαμογελάσουμε ξανά.
- Gabriel γιατί εξοργίζεσαι ; Επειδή κρεμάσαμε στα κάγκελα δίπλα στο χρυσόμαλλο δέρας τα μυαλά και τα Ελληνικά μας ;
- Μη μπερδεύεις τις πατάτες με τις ντομάτες.
Οι πρώτες είναι για να παίρνεις κιλά και να σε βάζουν να κάθεσαι τα Φλαμίνγκο, όταν μας έρχεσαι στο Φλαμινγκο χωριό, στην γεφυροπλάστιγγα  να σε τρολάρουν.
Οι ντομάτες είναι για να σε παίρνουν στο κυνήγι οι μάγισσες γιατί σε όλη τη ζωή σου, ακόμα και τώρα, μάγισσες κυνηγάς. Ονειροπαρμένε.
- Είσαι πολύ offside φτερωτό μου βασανάκι.
Ο λόγος με τη λογική είναι συνδεδεμένα άμεσα. Άνθρωπος χωρίς πλούτο λέξεων δεν μπορεί να σκέφτεται.
- Και παπαγάλος δίχως Στέλιο δεν μπορεί να φάει πουτίγκες λέμε εμείς οι παπαγάλοι.
- Μπράβο. Αρχίσαμε τα βρίσκουμε. Είχαμε ρε Gabriel και μεγάλες, πολύ μεγάλες στιγμές στη γλώσσα μας κάποιες εποχές.
- Την εποχή του Πάγκαλου ;
- Όχι
- Την εποχή του Αλέφαντου ;
- Όχι
- Την εποχή του Ζολώτα ;
- Μπράβο Gabriel. Μπράβο που τον θυμήθηκες. Γιατί να ΄΄ ψηφίζουμε ΄΄ κεραμιδαριό και όχι Ξενοφώντα Ζολώτα ;

Γιατί γίναμε τόσο πολύ του μπάχαλου ;
Να θυμηθούμε λίγο το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου, μεταβατικού Πρωθυπουργού το 1989, με λατρεία για την ελληνική γλώσσα πέρα από τις οικονομικές του γνώσεις. Ιστορική θα μείνει η ομιλία που είχε κάνει στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 αλλά και στις 2 Οκτωβρίου 1959 στην Ουάσιγκτον.
Το ιδιαίτερο στοιχείο ήταν ότι χρησιμοποίησε σε όλη του την ομιλία λέξεις που είχαν ελληνική προέλευση και χρησιμοποιούνταν στα αγγλικά.
Το κοινό που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έμεινε άναυδο και ο λόγος του Ζολώτα έμεινε ιστορικός με τον ίδιο και τη σύζυγό του να γίνονται πρωτοσέλιδο στους New York Times και Washington Post.
Λίγο από την αρχή της ομιλίας του.
Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Ecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms, methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas.....
Aπό το συν άπειρο, στο πλην άπειρο όπως θα έλεγαν οι μαθηματικοί.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ


 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου