[Οι εκπαιδευτικοί θέλουν τα σχολεία ανοιχτά]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

Για ολιγωρία και έλλειψη προγραμματισμού, που οδήγησαν τελικά στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

Δημήτρης Ντούμος:
«Η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών. Ευελπιστούμε, ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία…»

  Με εμπόδια που ξεπεράστηκαν ωστόσο τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στη χώρα.

  Πιο συγκεκριμένα, από τα πρώτα λεπτά έναρξης της διαδικασίας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας Webex με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να συνδεθούν και οι εκπαιδευτικοί να επιρρίπτουν ευθύνες για την δημιουργηθείσα κατάσταση σε κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο, κάνοντας λόγο για ολιγωρία και έλλειψη σοβαρής οργάνωσης από την πλευρά τους.

  Πλέον, όπως αναφέρει σχετικά και ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Ντούμος, φαίνεται ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε, αν εξαιρέσουμε κάποια ήπια, τεχνικής φύσεως, προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των τηλεμαθημάτων και αφορούν τον ήχο και την σύνδεση. Αυτό βέβαια, όπως συνεχίζει, δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών.

  «Ξεκινήσαμε με τεράστια προβλήματα που βελτιώθηκαν στην πορεία. Την πρώτη ημέρα μάλιστα, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει το μάθημα. Θέλω να είμαι όμως αισιόδοξος. Συνεχίζουμε κανονικά τα τηλεμαθήματα με κάποια προβλήματα, κυρίως, τεχνικά με ήχο και σύνδεση, που, ωστόσο ξεπερνιούνται γρήγορα και δεν επηρεάζουν το σύνολο του μαθήματος…» αναφέρει ο κ. Δημ. Ντούμος και ξεκαθαρίζει πως, «γενικά, η σύγχρονη εκπαίδευση γίνεται λόγω της πανδημίας. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών. Η θέση των εκπαιδευτικών είναι ξεκάθαρη, δεν έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία. Εάν, κάνανε πράξη αυτά που λέγαμε, δηλαδή μικρά τμήματα, κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας, με την τήρηση πάντοτε όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα…» υπογραμμίζει ο κ. Δημ. Ντούμος.

  Επιπροσθέτως, ο ίδιος θεωρεί πως, δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προκύψουν όλα τα προβλήματα που ζήσανε στη συνέχεια εκπαιδευτικοί και μαθητές. Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα, στην μηδενική μέριμνα για την επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσον αφορά τις ανάγκες που απαιτεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ενώ, υπογραμμίζει την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες, ο οποίος θα έπρεπε να μοιραστεί σε όλους τους μαθητές που δεν έχουν Η/Υ, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

 «Φάνηκαν αρκετά απροετοίμαστοι. Έχοντας, ήδη, την εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, έπρεπε να προβούν μέσα στο Καλοκαίρι σε μια σειρά από ενέργειες για να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα. Η τηλεκπαίδευση απαιτεί πολύ καλή γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία ώρα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε αυτά τα ζητήματα. Μόνοι τους μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, για να μπορέσουν να στηρίξουν τους μαθητές τους. Ξεπέρασαν τις αμέτρητες δυσκολίες, υπερέβησαν, πολλές φορές, τους εαυτούς τους και εργάστηκαν πολύ περισσότερες ώρες από όσες εργάζονταν όταν ήταν ανοικτά τα σχολεία, για να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στους μαθητές τους» και συνεχίζει, «από την άλλη, υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν διαθέτουν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Αναφέρομαι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, για τους οποίους, θα έπρεπε να μεριμνήσει το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης, από την πλευρά της, έσκυψε στο πρόβλημα, στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων της, μοιράζοντας τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε στη διάθεσή της, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν. Πρόκειται για τεχνολογικό εξοπλισμό που μοιράστηκε στις σχολικές μονάδες, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο όμως δεν επαρκεί. Ενώ, η επόμενη ενίσχυση με τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, δεν αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της πριν τον Δεκέμβριο.

  Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ευελπιστώντας πάντοτε, ότι οι μαθητές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία αμέσως μετά την λήξη του lockdown…».



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου