[Αυτό συμβαίνει στο μυαλό σου μόλις πατάς τα 45]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όσο περνούν τα χρόνια, ο εγκέφαλος αρχίζει και έχει μια φθίνουσα πορεία κυρίως όσον αφορά την μνήμη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη που ίσως δεν γνωρίζεις για τον εγκέφαλο και το μυαλό σου. Όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει σε αυτό μόλις πατάς τα 45 σου έτη.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Institut Polytechnique των Παρισίων, το Ludwig-Maximilians-Universitat στο Μόναχο και το Erasmus University του Ρότερνταμ, οι γνωστικές μας δεξιότητες φτάνουν στην κορύφωσή τους στα 35 έτη, με τη φθορά τους να ξεκινά στα 45.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια άλλη μέθοδο για να εξετάσουν την πορεία της γνωστικής υγείας και το έκαναν μέσα από επαγγελματίες σκακιστές. Συγκεκριμένα αναλύθηκαν οι κινήσεις των σκακιστών από 24.000 επαγγελματικούς αγώνες σκακιού για το διάστημα 1890-2014.

Μελετήθηκαν στενά οι κινήσεις 4.294 παικτών, 20 εκ των οποίων ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές, ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπάρξει αντίπαλοί τους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η απόδοση για τους περισσότερους παίκτες αυξήθηκε ραγδαία μέχρι την ηλικία των 20 ετών και για δεκαπέντε περίπου χρόνια η βελτίωση ακολούθησε με χαμηλότερο ρυθμό.

Ωστόσο τα 45 έτη αποτέλεσαν την έναρξη της εξασθένισης των δεξιοτήτων τους, ακολουθώντας την πορεία μια ετεροκλινούς καμπύλης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου