[web.de: “Κυριάκος Μητσοτάκης – Η Ευρώπη έχει έναν νέο συνοριοφύλακα”]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα web.de δημοσίευσε ένα άρθρο – αφιέρωμα του δημοσιογράφου Wolfram Weimer (Βόλφραμ Βάιμερ), στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον τίτλο «Kyriakos Mitsotakis: Europa hat einen neuen Grenzschützer» (Η Ευρώπη έχει έναν νέο συνοριοφύλακα).

Το άρθρο μεταξύ των πολλών κολακευτικών σχολίων για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού τον χαρακτηρίζει «Κένεντι των Ελλήνων» και αναλύει τον άριστο χειρισμό των πολλών κρίσεων που αντιμετώπισε ταυτόχρονα από το καλοκαίρι του 2019 που εκλέχθηκε, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για επιτυχημένες στρατηγικές και για τα μέτρα της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας».

Πιο αναλυτικά γράφει:

«Η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές κρίσεις.
Αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, η χώρα κυβερνάται σήμερα με σύνεση. Η Αθήνα έδωσε ακόμη και στους Γερμανούς ένα μάθημα για την κρίση της Μόρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη σκληρότερη κυβερνητική δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνο πρέπει να επιβιώσει από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τρεις επιπλέον κρίσεις. Πρώτον, η Ελλάδα βγαίνει από μια σοβαρή οικονομική ύφεση και, στη συνέχεια, δεύτερον, πρέπει να καταπολεμήσει μια επιθετική Τουρκία και, τρίτον, να αντιμετωπίσει το χάος των προσφύγων στα σύνορά της και σε στρατόπεδα όπως η Μόρια.

Προς έκπληξη του ευρωπαϊκού κοινού, η Αθήνα τα κατάφερε όλα αυτά μέσα στο καταστροφικό 2020 με εκπληκτική ικανότητα.

Ελλάδα: Καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού από άλλες χώρες
Σε αντίθεση με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση του κορονοϊού. Η χώρα αναφέρει – αν και ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων αυξάνεται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες – μέχρι στιγμής μόνο 33 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακόμη και η Γερμανία μετράει 113, Γαλλία 480, Ιταλία 591, Ισπανία 656, Βέλγιο ακόμη και 858. Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως «πρότυπη χώρα στον αγώνα κατά της πανδημίας».

Πολύ πιο νωρίς και με περισσότερη συνέπεια από άλλες χώρες, η Αθήνα διέταξε κοινωνικές αποστάσεις, προσέλαβε νέους γιατρούς και επέκτεινε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή, η δημόσια επικοινωνία της Κυβέρνησης ήταν εμφατικά τεκμηριωμένη, διαφανής και προσανατολισμένη στην επιστήμη. Η πολιτική σύνεσης ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο νέος πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του στις κοινοβουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι του 2019. Μετά τα εκθαμβωτικά σοσιαλιστικά πειράματα της γενιάς της άγριας-αριστεράς κυβέρνησης από τον Τσίπρα έως τον Βαρουφάκη, οι Έλληνες ήθελαν τη σοβαρή, αστική αντίστροφη εικόνα, έναν μεσαίας τάξης άντρα που τελικά θα εξασφάλιζε μια πραγματική άνοδο. Ο Μητσοτάκης το ενσωματώνει με έναν σχεδόν κλισέ τρόπο.

Μητσοτάκης – Ο Κένεντι των Ελλήνων
Ο αστικός πρωθυπουργός και πρώην τραπεζίτης επενδύσεων προέρχεται από μια από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες, ο πατέρας του ήταν ήδη πρωθυπουργός, η μεγαλύτερη αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών και ολόκληρη η οικογένεια έζησε στην εξορία κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Ο Μητσοτάκης είναι επίσης εξαιρετικά διεθνής και πολύγλωσσος (……), έχει επιπλέον, μια ομαλή, διπλωματική συμπεριφορά με χάρισμα, που κάποιοι τον είδαν ως «Κένεντι των Ελλήνων».

Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης δημιούργησε γρήγορα ένα πνεύμα αισιοδοξίας στη χώρα με ένα πρόγραμμα οικονομίας της αγοράς. Η οικονομία ανέκαμψε, ξένες επενδύσεις μπήκαν στη χώρα, η χώρα πήρε ακόμη και δάνεια στην ανοιχτή αγορά, τα επιτόκια μειώθηκαν και οι μετοχές στην Αθήνα αυξήθηκαν ταχύτερα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα τους πρώτους μήνες της θητείας της.

Η Ελλάδα ξαφνικά ανέφερε ακόμη και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ένα μικρό οικονομικό θαύμα έφτανε. Αλλά μετά ήρθε το καταστροφικό 2020. Στα τέλη Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που υποκινήθηκαν από τον Ερντογάν πολιορκούν τα τουρκο-ελληνικά σύνορα, στη συνέχεια ήρθε το SARS-CoV-2, η οικονομική συντριβή και, τέλος, η ανοιχτή πολεμική απειλή της Άγκυρας στη διαμάχη για τις πρώτες ύλες και τα θαλάσσια σύνορα. “Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου”, είπε ο πρωθυπουργός νηφάλιος.

Ένας διάλογος χωρίς “με το χέρι στο όπλο”

Αλλά ο Μητσοτάκης παρέμεινε στο τετραπλό αυτό χάος «cool». Διαχειρίστηκε τη μια κρίση μετά την άλλη στο στυλ ενός υπερ-ελεγχόμενου γιατρού έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα κι αν ο Ερντογάν προκαλεί σχεδόν κάθε μέρα, αφήνει τα πολεμικά πλοία να φτάσουν και να διαδώσει νεο-οθωμανική επιθετικότητα – ο Μητσοτάκης παραμένει νηφάλιος στην κρίση του Αιγαίου, αναζητά ήσυχα την εγγύτητα με τους συμμάχους της Ευρώπης όπως το ΝΑΤΟ στο παρασκήνιο και επιλύει πολλές συγκρούσεις διπλωματικά προτού κλιμακωθούν. Εμπλέκει έξυπνα το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει την αυτοπεποίθηση και τη βούληση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά η χώρα του έχει «τη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα», λέει ο Μητσοτάκης.

Ωστόσο, μια στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου με την Τουρκία, “αλλά όχι με το χέρι στο όπλο”. Με τη βοήθεια των εταίρων της ΕΕ, με τους οποίους επικοινωνεί προσεκτικά και συστηματικά ο Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μητσοτάκης κατάφερε τώρα να πείσει την Τουρκία να αποσύρει την επιθετική εξερεύνηση ορυκτών και να ανοίξει την πόρτα για διαπραγματεύσεις.

Ο Μητσοτάκης επιμένει στο κράτος δικαίου
Και ακόμη και στην προσφυγική κρίση, ο Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά συνετός και ξεκάθαρος. Μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο Mόρια, δεν παραδόθηκε ούτε στους δεξιούς λαϊκιστές που ζητούν σκληρότερη πορεία ενάντια στους φερόμενους «εμπρηστές και εισβολείς», ούτε την ηθική πίεση της αριστεράς να ανοίξει ξανά τα σύνορα ανεξέλεγκτα «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Για τον Μητσοτάκη θα ήταν πολιτικά βολικό να μεταφέρει απλώς τους μετανάστες στρατοπέδων που έχουν γίνει άστεγοι – όπως η Ουγγαρία Orban 2015 – στη Γερμανία, ειδικά επειδή οι αντίστοιχες κλήσεις από τη Γερμανία ήταν δυνατές.

Ο Μητσοτάκης, ωστόσο, επιμένει ήρεμα στο κράτος δικαίου και στα ασφαλή σύνορα. Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αφήσει τον εαυτό της να εκβιαστεί από παράνομους μετανάστες με βία και εμπρησμό: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Μόρια την κάψανε», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός. Έκτοτε έξι Αφγανοί συνελήφθησαν από την αστυνομία, όλοι τους είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, αλλά απορρίφθηκαν.

Ο Μητσοτάκης διδάσκει σε μερικούς ανθρώπους στο Βερολίνο ένα μάθημα: Εάν κάνεις πίσω απέναντι στους εμπρηστές, και ανταμείψεις τους εγκληματίες, όπως το 2015, πολλοί νέοι νεαροί θα ακολουθούσαν το παράδειγμα τους. Ο νόμος του ισχυρού δεν πρέπει να γίνει το μέτρο της Ευρώπης.

Και έτσι ο Μητσοτάκης εξελίσσεται ξαφνικά στο ρόλο του προστάτη, του δικαίου και των συνόρων της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Όλο και λιγότεροι τολμούν να φύγουν πέρα ​​από τη θάλασσα στο στρατόπεδο της Λέσβου, επειδή ο Μητσοτάκης ελαχιστοποιεί συστηματικά τις πιθανότητες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Η γραμμή του πρόκειται τώρα να γίνει το πρόγραμμα προστασίας των συνόρων της Ευρώπης, επειδή κατασκευάζεται μια καλύτερη εξοπλισμένη δομή φιλοξενίας στο νησί. Το νέο κέντρο θα χτιστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα φέρει επίσης την ευρωπαϊκή σημαία», δηλώνει με υπερηφάνεια ο Μητσοτάκης.

Διότι είναι σαφές ότι η ΕΕ άλλαξε την πορεία της. Έτσι, ορισμένοι στις Βρυξέλλες εκπλήσσονται που είναι σε θέση να επιτύχει κάτι που η εσωτερική ευρωπαϊκή διπλωματία δεν μπόρεσε να κάνει εδώ και χρόνια – μια κλειστή πολιτική της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνει επίσης στον πρωθυπουργό τα εύσημα για τη διαχείριση κρίσεων. Σε μια νέα δημοσκόπηση, επεκτείνει το προβάδισμα της συντηρητικής του Νέας Δημοκρατίας στην αριστερή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ από οκτώ σε πάνω από 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές.

Το 62% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με το έργο της κυβέρνησής του».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου