[Πως πρέπει να είναι η βρεφική διατροφή]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της υγείας του παιδιού.

Αρχικά, οι διατροφικές ανάγκες των μωρών μας καλύπτονται από το γάλα τους πρώτους 6 μήνες, είτε με τη μορφή του μητρικού θηλασμού, είτε από κάποιο ειδικό γάλα βρεφικής ηλικίας (φόρμουλα).

Το γάλα και ιδιαίτερα το μητρικό είναι ιδανικό τρόφιμο για την παροχή των βασικών θρεπτικών συστατικών και των αντισωμάτων, που είναι απαραίτητα για την υγεία των βρεφών.

Επιπλέον, η αποκλειστική κατανάλωση του γάλακτος το πρώτο εξάμηνο οφείλεται στο γεγονός ότι ο μηχανισμός κατάποσης δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένος στα βρέφη, συνδυαστικά και με την αδυναμία τους να διασπάσουν τα μόρια των τροφών, λόγω έλλειψης δοντιών.

Έτσι, η σειρά της εισαγωγής των στέρεων τροφών, αποτελεί για κάθε νέα μητέρα μία ιδιαίτερη στιγμή, η οποί καλείται να εξοικειωθεί με τη σειρά ένταξης των τροφίμων στη βρεφική διατροφή.

Μία από τις βασικές κατηγορίες στέρεων τροφών που δίνονται στα μωρά, από τον 6ο μήνα, είναι τα προϊόντα δημητριακών, όπως το ρυζάλευρο, το ψωμί, ο χυλός βρώμης και τα παιδικά μπισκότα (baby) μιράντα, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό των βρεφών με τα ακόλουθες βιταμίνες:

Θειαμίνη (Β1): είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης.
Ριβοφλαβίνη (Β2): ενισχύει την όραση και βοηθά στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών.
Νιασίνη (Β3) & Παντοθενικό οξύ (Β5): διευκολύνουν την πέψη, διατηρούν υγιή τα κύτταρα του δέρματος και επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των νεύρων.
Βιταμίνη Β6: εμπλέκεται στο μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη τη φυσιολογική ανάπτυξη των νεύρων και των μυών.
Επιπλέον, τα παιδικά μπισκότα (baby) μιράντα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και σίδηρο, που συμβάλλουν στη δόμηση γερών οστών και δοντιών και στην πρόληψη της αναιμίας.

Τέλος, τροφές όπως είναι τα παιδικά μπισκότα (baby) μιράντα είναι μαλακά στην υφή, προστατεύοντας από τον πνιγμό και είναι εύκολα να μάθει το βρέφος να τα κρατήσει μόνο του στο μικρό του χεράκι!

*Το παρόν άρθρο δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την απαραίτητη ιατρική συμβουλή. Για θέματα βρεφικής διατροφής είναι απαραίτητο να ζητάτε πάντα τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Χριστίνα Αβραμίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr • Email: avramidi@logodiatrofis.gr


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου