[Ζητείται επανεξέταση της υπόθεσης για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η απόφαση]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 

 

Επικαλούμενες παραβίαση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ. υπό Ελληνική Προεδρία) και η πρόεδρος της Διάσκεψης των ΜΚΟ Anna Rurka, ζητούν, εν αγαστή σύμπνοια, την επανεξέταση της υπόθεσης για τη μη εγγραφή της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, στα οικεία μητρώα.

Με σημερινή της δήλωση από το Στρασβούργο, η πρόεδρος της Διάσκεψης των ΜΚΟ υπενθυμίζει ότι «η νόμιμη ελεύθερη δραστηριότητα της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία» και αναφέρει τις επισημάνσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια γνωμοδότηση σχετικά με τις ΜΚΟ, στην οποία τονίζεται ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι είναι «ένα μοναδικό ανθρώπινο δικαίωμα του οποίου ο σεβασμός χρησιμεύει κατά κάποιο τρόπο ως βαρόμετρο του γενικού επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του επιπέδου της δημοκρατίας στη χώρα».

Η πρόεδρος της Διάσκεψης των ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης εμφανίζεται να συμμερίζεται τη βαθιά ανησυχία, που εξέφρασε τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το γεγονός ότι 12 χρόνια μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαπίστωσαν παραβιάσεις αυτού του δικαιώματος, στις αιτήσεις εγγραφής τριών ενώσεων (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης) ακόμη δεν έχουν εξεταστεί εκ νέου από τα εγχώρια δικαστήρια, υπό το φως της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ως αποτέλεσμα, υπογραμμίζει, δύο από τους σχετικούς συλλόγους παραμένουν μη εγγεγραμμένοι και η Τουρκική Ένωση Ξάνθης παραμένει διαλυμένη.

Η διάλυση και η μη καταχώριση ενώσεων που δεν έχουν δείξει ότι τα μέλη τους έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ βία ή έχουν απορρίψει δημοκρατικές αρχές είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, συμπληρώνει η πρόεδρος και καλεί τις ελληνικές δημόσιες αρχές να εξετάσουν τη συγκεκριμένη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και τις ανησυχίες της Επιτροπής Υπουργών σχετικά με την υπόθεση Τουρκική Ένωση Ξάνθης και τις άλλες που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής. Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα στα αγγλικά.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου