[«Τσίμπησαν» οι τιμές των ακινήτων… Αύξηση 0,60% στο Νομό Ξάνθης]

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Μπορεί να «φρέναρε» λόγω πανδημίας- και όχι μόνο- η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα, ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ακόμα και στους δύσκολους μήνες της καραντίνας, υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον που «έσπρωξε» τις τιμές, οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα είναι υψηλές.


Αύξηση στα ακίνητα στο 4.1% το β’ τρίμηνο

  Η τάση αποτυπώθηκε κατ’ αρχάς στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που έδειξαν ότι στο β’ τρίμηνο, δηλαδή στους μήνες της καραντίνας, οι τιμές πανελλαδικά ανέβηκαν 4,1%, ενώ ειδικά όσον αφορά στα ακίνητα ηλικίας ως 5 ετών η άνοδος ήταν της τάξης του 5,4%.

  Τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν ότι η άνοδος συνεχίστηκε και το επόμενο τρίμηνο, παρά το μούδιασμα και την αβεβαιότητα που έσπειρε ο κορωνοϊός. Οι τιμές ανέβηκαν 3,1% κατά μέσο όρο στην Επικράτεια, ωστόσο μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή, που προφανώς σχετίζονται με την ισορροπία προσφοράς- ζήτησης.

«Κόπωση» παρουσιάζει η Αθήνα στην άνοδο των τιμών
  Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας ή στα Νότια προάστια, όπου έγινε… πανηγύρι τους προηγούμενους 18 μήνες λόγω Airbnb και Golden Visa, φαίνεται ότι υπάρχει κόπωση, καθώς ναι μεν η ανοδική τάση δεν έχει αναστραφεί, αλλά σίγουρα έχει «φρενάρει». Αντιθέτως, στα Δυτικά Προάστια και στον Πειραιά, η ταχύτητα ανόδου των τιμών παραμένει υψηλή, ενώ αίσθηση προκαλεί η αύξηση κατά 13% στη Θεσσαλονίκη.

  Στην Περιφέρεια, εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης παρατηρούνται κυρίως εκεί όπου μέχρι τώρα επικρατούσε απόλυτη… άπνοια, με αποτέλεσμα οι τιμές εκκίνησης να παραμένουν στα επίπεδα των 500- 600 ευρώ/τ.μ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κιλκίς, όπου οι τιμές «έτρεξαν» με 16% αλλά με αφετηρία τα 500 ευρώ/τ.μ.

Περισσότεροι κοιτάζουν τα προάστια από τα κέντρα των πόλεων
  Άκρως ενδιαφέρουσα είναι έρευνα της PwC, με αφορμή τις τάσεις στη βρετανική κτηματαγορά, που δείχνει ότι λόγω Covid το 30% όσων σκόπευαν να μετακομίσουν στο κέντρο πόλης, πλέον κοιτάζουν στα προάστια, ενώ το 19% όσων εξέταζαν αγορά ακινήτου στα προάστια, αναζητούν κατοικία σε μικρότερη πόλη ή χωριό. Αντιθέτως, οι νέοι- οι οποίοι όμως δεν έχουν την ίδια αγοραστική δύναμη- δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν στο κέντρο.

  Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μια συγκυρία όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η προθεσμία για τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών έληξε τη Δευτέρα και τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη φάση, όπου θα πρέπει να γίνει… τριπλοφιλτράρισμα για τον εντοπισμό μεγάλων αποκλίσεων ή στρεβλώσεων, λαμβάνοντας υπόψιν και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

  Στο υπουργείο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι αυτήν τη φορά οι οδηγίες που έχουν δοθεί και η εξαντλητική μεθοδολογία άντλησης στοιχείων από τους εκτιμητές, θα αποτρέψουν τα «κενά» πάνω στα οποία «πάτησε» το ΣτΕ τα τελευταία χρόνια και ακύρωσε τις αποφάσεις για τις Τιμές Ζώνης σε δεκάδες περιοχές. Ακόμα κι έτσι, η διαδικασία που θα καταλήξει στις νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι επίπονη, καθώς θα συνδυαστεί με τις αναγκαίες προσαρμογές στη δομή του ΕΝΦΙΑ. «Κλειδί», σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται η ένταξη περίπου 3.500 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, από όπου προσδοκώνται έσοδα 500 εκατ. Ευρώ, με τα οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί- αν όλα πάνε καλά- η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2021.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου