[Έξι χρόνια θητεία στις ανεξάρτητες Αρχές!]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Στο πολυνομοσχέδιο ρυθμίζονται εκ νέου διατάξεις για τις ανεξάρτητες Αρχές, με σημαντικότερη την αύξηση της θητείας των μελών τους σε έξι έτη, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης, και με ένα επιπλέον παράθυρο παραμονής στη θέση τους ως και έξι μήνες μέχρι την αντικατάστασή τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει το πρόβλημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι αποφάσεις του οποίου, από το τέλος του 2019, αμφισβητούνται με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ. Και αυτό διότι δεν εφαρμόστηκε η διάταξη του άρθρου 100 παρ. 3 του ν. 4055/2012 που προέβλεπε την κλήρωση για τριετή ή εξαετή θητεία κατά την πρώτη συγκρότησης της Αρχής, η οποία έγινε τον Νοέμβριο του 2016. Η λειτουργία του ΕΣΡ εδώ και μήνες είναι έωλη και αυτό επιλύει το σχέδιο νόμου με τη δυνατότητα της εξαετούς θητείας για όλα τα μέλη.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα επαναδιορισμού μέλους που αποχώρησε από την ανεξάρτητη Αρχή εάν δεν έχουν παρέλθει οκτώ έτη από την αποχώρησή του, επίσης με εξαετή θητεία, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη περίπτωση. Παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις για την πλήρη αποκλειστικότητα απασχόλησης του προέδρου και αντιπροέδρου, η οποία δεν έχει ακόμη καλυφθεί, ενώ η ίδια η Αρχή μπορεί να θεσπίσει αποκλειστικότητα και για άλλα μέλη του οργάνου. Οι αποδοχές των μελών σε ανεξάρτητες Αρχές καθορίζονται πλέον με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων για το Δημόσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου