[Ανάσα για τους επαγγελματίες Παγώνουν έως τον Μάιο τα χρέη του κοροναϊού]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 έχει ήδη υπογραφεί, αλλά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει προλάβει να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές

Ανάσα ρευστότητας παίρνουν μέχρι τον ερχόμενο Μάιο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ακόμα και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση του κοροναϊού. Ολες οι φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία, των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο, «παγώνουν» μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021.

Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι «ξεχνούν» τα χρέη του κοροναϊού που συνολικά φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Χθες έληξε η προθεσμία για την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος, ενώ τις επόμενες ημέρες έρχεται και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι έχοντες συσσωρευμένες οφειλές από τον Μάρτιο και μετά λόγω του ότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να μην πληρώσουν φόρους μέσα στην πανδημία δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά και ας φαίνεται στο Taxis ότι η προθεσμία εξέπνευσε στις 31 Αυγούστου.

Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 έχει ήδη υπογραφεί, αλλά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει προλάβει να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές. Μέχρι το τέλος Απριλίου παγώνουν και οι δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής. Τον Μάιο του 2021 θα ενεργοποιηθεί η ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και θα παραμείνουν «παγωμένες» έως τα τέλη Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Πληρωμές και προθεσμίες
Χθες έκλεισαν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που δόθηκε στους περίπου 100.000 φορολογούμενους που άφησαν για την τελευταία στιγμή να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση. Εληξε και η προθεσμία για την εξόφληση της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα έπρεπε χθες να πληρώσουν τις δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Οσοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό της Εφορίας θα έχουν έκπτωση 2% ενώ για όσους δυσκολεύονται υπάρχουν δυο ακόμα λύσεις:

1. Πληρωμή του φόρου εισοδημάτος μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
2. Εξόφληση του εκκαθαριστικού μέσω της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει έως και 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την πάγια ρύθμιση της Εφορίας δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι αύριο για να γίνει η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη, αλλά μπορούν και σήμερα, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος, να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Η ρύθμιση επικυρώνεται και αρχίζει να τρέχει με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οσοι όμως χάσουν την προθεσμία των 3 ημερών δεν σημαίνει ότι χάνουν τη ρύθμιση. Μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν σε αυτή.

Το συνολικό ποσό που έχει βεβαιώσει η ΑΑΔΕ έχει φτάσει πλέον στα 3,32 δισ. ευρώ, ενώ το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν 3.133.807 φορολογούμενοι ή το 36,3% του συνόλου. Ο έξτρα φόρος που πληρώνουν για εισοδήματα που απέκτησαν το 2019 αγγίζει τα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου