[Με αυτά τα 10 απλά βήματα θα μπορέσετε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η κατάθλιψη ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, όμως είναι μια ασθένεια που δεν έχει έντονα συμπτώματα, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα αίτια είναι πολλά, αλλά στην καρδιά του προβλήματος βρίσκονται οι πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκούνται στους άνδρες και που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κοινωνική και επαγγελματική θέση, καθώς και στην οικογενειακή και προσωπική ζωή. Στις μέρες μας, η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν εξαθλιώνουν απλώς τον άνθρωπο, αλλά τον χτυπούν κατευθείαν στον πυρήνα της ύπαρξης του.

Τα συμπτώματα
Αυτός που πάσχει από κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από έντονα πεσμένη διάθεση και δεν τον ευχαριστούν πια οι άλλοτε αγαπημένες του δραστηριότητες. Μπορεί να έχει αισθήματα αναξιότητας, έντονων τύψεων, μετάνοιας, ανημπόριας και απελπισίας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στη μνήμη, απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις, όπως οικογενειακές συνεστιάσεις και φιλικές δραστηριότητες, μειωμένη λίμπιντο και σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας.

Η αϋπνία είναι ένα άλλο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Συνήθως ο ασθενής ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και είναι αδύνατον να ξανακοιμηθεί. Η όρεξη για φαγητό μειώνεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει βάρος. Επίσης μπορεί να βιώσει σωματικά συμπτώματα όπως, κούραση, πονοκέφαλο, προβλήματα χώνεψης ή έντονο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος,

Κατάθλιψη και αυτοκτονία
Εκατομμύρια άνδρες υποφέρουν από κατάθλιψη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Αν και ο αντίστοιχος αριθμός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, οι άνδρες έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν την απόλυτη συνέπεια της κατάθλιψης τους: την αυτοκτονία.

Γιατί όμως είναι δύσκολο να διαγνωσθεί η ανδρική κατάθλιψη; Πρώτον, επειδή οι άνδρες δεν αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία, και δεύτερον τα συμπτώματα κατάθλιψης των ανδρών δύσκολα αναγνωρίζονται από τους γιατρούς, αλλά και από τους άνδρες τους ίδιους.

Οι άνδρες εστιάζουν συνήθως στα φυσικά συμπτώματα –κούραση, πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, μειωμένη λίμπιντο, διαταραχές ύπνου– παρά στα συναισθήματα θλίψης. Όμως, αυτά τα σωματικά συμπτώματα, καθώς και άλλα που σχετίζονται με το αλκοόλ ή την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, είναι που πρέπει να αναγνωρίσει ο ασθενής ή ο γιατρός, ως σημάδια της επερχόμενης ενδεχομένως ασθένειας της κατάθλιψης.

Αν είστε ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μαστίζονται από τα συμπτώματα που περιγράφηκαν πιο πάνω, είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως βοήθεια.

Αν και οι λόγοι της κατάθλιψης μπορεί να μην είναι απόλυτα συγκεκριμένοι, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτό –θλιβερά γεγονότα που μας συνέβησαν ή κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες– αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν είστε μόνοι και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντροπή.

Τι μπορείς, όμως, να κάνεις για να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη; Σου δίνουμε 10 τρόπους που ίσως σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.
  • Βγες από τη ρουτίνα
  • Ξεκίνα τη σωματική άσκηση
  • Κάνε τις δραστηριότητές σου στο φως της ημέρας
  • Φρόντισε τη διατροφή σου
  • Βελτίωσε τον ύπνο σου
  • Ορισμένα διαιτητικά σκευάσματα σε βοηθούν να ξεπεράσεις το πρόβλημα
  • Θέσε στόχους
  • “Πολέμησε” τις αρνητικές σκέψεις
  • Κάνε κάτι καινούργιο
  • Να έχεις γύρω σου τους σωστούς ανθρώπους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου