[Πέτσας: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (17/8) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Στις 7 Σεπτέμβρη θα έχουμε πάλι να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες προκλήσεις. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, για να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον».

«Εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να έχουμε αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες» συμπλήρωσε.

«Τα τοπικά lockdown είναι πάντα στην ατζέντα της κυβέρνησης»
«Τα τοπικά lockdown ήταν στην ατζέντα από την αρχή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είμαστε στην κατάσταση του Μαρτίου» είπε αναφορικά με τα κρούσματα ενώ εστίασε στο ότι αυτή τη στιγμή έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

«Ελπίζουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει να αποδώσουν» δήλωσε τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες.

Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
«Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους γείτονές μας αν το επιθυμούν. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

«Είναι θέμα και δικό τους να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση και να ξεκινήσει ο διάλογος» είπε.

«Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Στην ερώτηση για την ανυπαρξία κοινής δήλωσης καταδίκης της Τουρκίας από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ο Σ. Πέτσας απάντησε πως «Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας στον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων. Μιλώντας επίσης το πρωί της Δευτέρας 17/8 στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά: «Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ο κ. Διγαλάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε σενάρια περί εκ περιτροπής διδασκαλία και άλλα μέτρα, και σημείωσε: «οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου».

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε «στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου θα επαναληφθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε τον Ιούνιο, με εξ αποστάσεως εξετάσεις και υποχρεωτική φυσική παρουσία, σε όποια μαθήματα προβλέπεται».

Τέλος ανέφερε ότι «τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν και σε ότι αφορά την λειτουργία των Πανεπιστημίων», αναφέροντας ότι «μπορεί να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όμως στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, με φυσική παρουσία των φοιτητών, ακόμη και μέσω λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων».

Γώγος: Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο
Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο Mega, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως επισήμανε τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα να είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να “σπάσει” η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο “κόκκινο”» ανέφερε.

Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση» τόνισε.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα, να το απαιτήσει η κατάσταση και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

Για τους ελέγχους στα νησιά είπε ότι είναι στοχευμένοι.
«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα» είπε.

Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για τα σχολεία
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία τους θα ληφθούν στο τέλος του μήνα και βάσει της κατάστασης που θα επικρατεί στη χώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μια μεικτή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές θα φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο, ενώ στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου