[ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γίνεται γνωστό ὅτι τή Δευτέρα 27η Ἰουλίου ἐ.ἔ, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί Ἰαματικοῦ Παντελεήμονος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων θά ἱερουργήσει εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Τιμίου Προδρόμου.

Ὁ Σεβασμιώτατος, λόγῳ τῶν ἐφετινῶν εἰδικῶν συνθηκῶν, καί τηρουμένων ὅλων τῶν ἀπαραίτητων μέτρων, θά δεχθεῖ τίς εὐχές τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Παρασκευή 24-7-2020 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

Σάββατο 25-7-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:00 Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα
Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

Κυριακή 26-7-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Γαλάνης.

Δευτέρα 27-7-2020 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΑΓΙΑ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Σήμερα Κυριακή 26 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής. Η Αγία Παρασκευή προερχόταν από κάποιο κεφαλοχώρι της Ρώμης, κόρη γονέων ευσεβών, του Αγάθωνος και της Πολιτείας. Το όνομά της το πήρε επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή. Από την παιδική της ηλικία διδάχθηκε τα ιερά γράμματα και περνούσε τον καιρό της με την μελέτη των θείων γραφών, ζώντας σαν μοναχή και πολλούς οδηγώντας στην πίστη του Χριστού. Κατά τον καιρό του αυτοκράτορος Αντωνίου Πίου τη συνέλαβαν γι αυτή την αιτία και καθώς την προέτρεπαν να προσκυνήσει τα είδωλα αποκρίθηκε με το ρητό του Ιερεμίου: «Θεοί οι τον ουρανόν και την γην ουκ εποίησαν, απολέσθωσαν εκ της γης». Ύστερα από αυτό, υπέμεινε σκληρούς βασάνους και τέλος την αποκεφάλισαν το έτος 140.

Την φλόγα της αγάπης προς τον Χριστό την άναψαν νωρίς μέσα στην παιδική καρδιά της Αγίας Παρασκευής, οι καλοί γονείς της, διότι είχε το ευτύχημα να γεννηθεί από ευσεβείς γονείς. Ήταν μάλιστα η γέννησή της καρπός των θερμών προσευχών των γονέων της οι οποίοι για αρκετό διάστημα ήταν άτεκνοι και πολλάκις παρεκάλεσαν τον Θεόν να χαρίσει εις αυτούς τέκνον με την υπόσχεση ότι θα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να το αναθρέψουν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Και όταν πράγματι ήλθε στην αγκαλιά τους η Αγία Παρασκευή, εκπλήρωσαν την υπόσχεση που είχαν δώσει με πάσα επιμέλεια. Την ανέθρεψαν με τα διδάγματα της ευσέβειας. Ενέπνευσαν σε αυτήν την αγάπη και την αφοσίωση προς τον Σωτήρα Χριστό και τον ζήλο ώστε να εκτελεί πιστά το νόμο Του που ούτε θάνατος ούτε ζωή κατόρθωσαν να μειώσουν.

Το απολυτίκιο της Αγίας Οσιομαρτυρος Παρασκευής μας λέει ότι στόχος της ήταν να εκπληρώνει αυτό που λέει το όνομα της, να γίνει δηλαδή, Παρασκευή, όνομα και πράγμα. Πίστευε ακράδαντα ότι πρέπει συνεχώς να προετοιμάζεται (παρασκευάζεται) για να κληρονομήσει τη Βασιλεία του Θεού. Και επειδή αυτό το έκανε με απαράμιλλη σπουδή και ζήλο, γι αυτό ο Θεός την αξίωσε και να πεθάνει μαρτυρικά, χαρίζοντάς της μεγάλη δόξα και εν ουρανώ και επί γης, δίνοντας της το χάρισμα της ιάσεως των ματιών.

Η Αγία Παρασκευή προστάτης των ματιών θέλει να μας θεραπεύσει από την κυρίως τύφλωση που είναι η απιστία και να μας οδηγήσει στο Φως του Χριστού!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου