[Τα πλαστικά μιας χρήσης που δεν θα πωλούνται στην αγορά τον Ιούλιο του 2021]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Την πλάτη στα πλαστικά μίας χρήσης γυρνάει η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την κοινοτική οδηγία. Έτσι από τον Ιούλιο του 2021 θα απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά 10 προϊόντων.

Αυτά είναι: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Οι κυρώσεις
Στο νομοσχέδιο για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, που παρουσίασε (30.06) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάστηκαν και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
Στην επιχείρηση εστίασης: 5€ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€)

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:
Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5000€ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα)

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:

Στον παραγωγό – 1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
Μεταξύ άλλων το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Επιπλέον, προβλέπεται επανασχεδιασμός των προϊόντων, που αφορά τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 20230.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη.

Παράλληλα, υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά.
Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 20230. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου