[Τι είναι η οστρακιά; Όσα πρέπει να ξέρετε]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η οστρακιά είναι παιδική ασθένεια και προσβάλλει συνήθως παιδιά μέχρι 15 ετών και κυρίως ηλικίας από 4 έως 8 χρόνων και είναι μεταδοτική νόσος.
Τι πρέπει να ξέρετε:
– Προκαλείται από το βακτηρίδιο στρεπτόκοκκο, β-αιμολυτικό της ομάδας Α, και τα παιδιά βγάζουν εξάνθημα σε συνδυασμό με αμυγδαλίτιδα. Από τη στιγμή που το παιδί θα νοσήσει μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 1 έως 2 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 1-2 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

– Η οστρακιά μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής, μέσω του στόματος ή της μύτης, από το δέρμα αν έχει εμφανίσει μόλυνση λόγω του στρεπτόκοκκου αλλά και από ρούχα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει.

– Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες. Το παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό (39-40 βαθμούς Κελσίου) και τις επόμενες ώρες χαρακτηριστικό εξάνθημα που συνήθως ξεκινάει από τη βουβωνική χώρα και εξαπλώνεται σε όλον τον κορμό.

– Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες σαν κεφαλάκι καρφίτσας, που εξαφανίζεται μόλις ασκήσουμε πίεση με το χέρι μας και υποχωρεί σταδιακά μέσα σε 4-6 μέρες, με το δέρμα να ξεφλουδίζει.

– Οι αμυγδαλές του παιδιού είναι κόκκινες, πρησμένες και με πύον, η γλώσσα του κατακόκκινη με επιφάνεια σαν φράουλα ενώ ενδέχεται να διογκωθούν οι αδένες του λαιμού του.

– Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα κτλ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου